Nova: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για σταθερά και κινητά δίκτυα νέας γενιάς

Στα 2 δισ. ευρώ θα φτάσει το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της United Group στην Ελλάδα για την επόμενη πενταετία, μέσω της Nova, όπως ανακοίνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης η CEO της United Group, Victoriya Boklag, και ο CEO της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος.

Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε η United Group τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού προγράμματος η Νοva θα αναπτύξει υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit, παρέχοντας κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) στο 40% του ελληνικού πληθυσμού, καθώς και σε επιχειρήσεις (συνολικά πάνω από 4,5 εκατ. ιδιώτες και επιχειρήσεις), καλύπτοντας το 70% των Περιφερειών της χώρας.

Με την επένδυση αυτή (συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ) η Nova θα εγκαταστήσει υποδομές για το μέλλον, με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών νέας γενιάς, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες για υπερυψηλές ταχύτητες. Όπως ανακοινώθηκε, τον προσεχή Νοέμβρη θα ανακοινωθεί η νέα εμπορική πολιτική της εταιρείας, και οι συνδρομητές της Nova θα μπορούν να απολαμβάνουν ταχύτητες 1 Gigabit, μέσα από το λανσάρισμα νέων εμπορικών πακέτων οπτικής ίνας για το σπίτι (FTTH), ενώ σημειώνεται ότι με την ανάπτυξη των νέων υποδομών η ταχύτητα στον συνδρομητή θα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gigabit.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης η Nova θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς (5G), ιδιαίτερα το 2023 και 2024, ενώ σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού σχεδίου, αυτή θα γίνει κατά κύριο λόγο με κεφάλαια από τη μητρική United Group, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι τα 2 δισ. ευρώ δεν αφορούν μόνον στην ανάπτυξη του δικτύου, αλλά στο σύνολο του επενδυτικού προγράμματος, που περιλαμβάνει και αρκετά άλλα, όπως επενδύσεις σε μετάδοση και ανάπτυξη περιεχομένου, προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού για τους συνδρομητές κ.α.

Τα στελέχη της Nova και της United Group σημείωσαν επίσης ότι σήμερα η Nova και η Wind έχουν μαζί 400.000 συνδρομητές, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, η οποία έχει εκφράσει τη βούληση να αναπτύξει και η ίδια δίκτυο οπτικών ινών με τη χρήση της υπάρχουσας υπέργειας και υπόγειας υποδομής της (καθώς στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε έντονη φημολογία για συνεργασία της Wind με τη ΔΕΗ), απάντησαν ότι με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συγχώνευση Wind – Nova, μία τέτοια προοπτική δε φαντάζει πολύ πιθανή.

Ωστόσο, τόνισαν τη σημασία της ρυθμιστικής Αρχής για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, και σημείωσαν το γεγονός ότι εάν όλοι οι φορείς δεν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο ανάπτυξης για τα δίκτυα οπτικών ινών, η χώρα θα δυσκολευτεί να πιάσει τους στόχους της ΕΕ για το 2030 και την «κοινωνία του Gigabit».