Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν την αυτοκινητοπομπή της αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν την αυτοκινητοπομπή της αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής η οποία μετέφερε την αποστολή υψηλού επιπέδου της Βόρειας Κορέας, καθώς περίμεναν ότι θα πήγαινε απευθείας στον χώρο όπου θα αρχίσει περί τις 08:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) η τελετή λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αφού θεωρούν τον επικεφαλής της, υπαίτιο για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου Cheonan το 2010, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση για «προδοτική» στάση.

Η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να ορίσει επικεφαλης της αντιπροσωπείας τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, προκάλεσε την οργή των οικογενειών των 46 ανδρών του νοτιοκορεάτικου Πολεμικού Ναυτικού που είχαν χάσει τη ζωή τους το 2010 και απείλησε να βάλει τέλος στην ατμόσφαιρα επαναπροσέγγισης που η Σεούλ ήθελε να κυριαρχήσει σε αυτούς που αποκαλεί «αγώνες της ειρήνης».

Περίπου 100 συντηρητικοί βουλευτές και ακτιβιστές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη Γέφυρα Τόνγκιλ (σ.σ.: το όνομα σημαίνει «της ενοποίησης»), καθώς περίμεναν ότι θα διερχόταν από εκεί η αυτοκινητοπομπή που νωρίτερα το πρωί της Κυριακής πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο μέσω του φυλακίου Ντοράσαν.

Περίπου 2.500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην περιοχή της γέφυρας, όμως η αυτοκινητοπομπή δεν πέρασε από εκεί, αλλά ακολούθησε διαφορετική πορεία και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της Σεούλ πριν μεταβεί στην Πιοντσάν.

Η κίνηση των αρχών να αλλάξουν το δρομολόγιο της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας ώστε προφανώς να αποφύγει τη διαμαρτυρία εξόργισε τους διαδηλωτές, που επέκριναν προσωπικά τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και την κυβέρνησή του.

Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Ελευθερίας της Κορέας κατηγόρησε τον πρόεδρο Μουν για «κατάχρηση εξουσίας» και μια «ενέργεια προδοσίας».

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, πλέον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Κορέας όταν είχε γίνει το ναυάγιο της κορβέτας Τσόναν κι είχε κατηγορηθεί από τη Σεούλ για το επεισόδιο. Η Βόρεια Κορέα διέδευσε τότε πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ είναι ορκισμένος εχθρός μας, ο οποίος αφαίρεσε τις πολύτιμες ζωές 46 ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού μας με μια αιφνιδιαστική επίθεση με τορπίλη», υποστήριξε ένας από τους διαδηλωτές, μέλος του κόμματος της Ελευθερίας της Κορέας, μιλώντας στο νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Documento Newsletter