Νότια Κορέα: Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου – Εντείνεται η πολιτική κρίση στη χώρα (Videos)

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σοκ-γελ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του Γιουν και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση εν αναμονή της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε επευφημίες με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν εκεί.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαιρέτισε η αντιπολίτευση. «Η σημερινή καθαίρεση είναι μια μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας», δήλωσε ο Παρκ Τσαν-ντε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πλέον η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν τίθεται σε αναστολή, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017. Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση της καθαίρεσης του Ρο Μου-χιον το 2004, υπέρ της οποίας τάχθηκε το κοινοβούλιο αλλά που στη συνέχεια ακυρώθηκε δύο μήνες αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Στην περίπτωση που επικυρωθεί η καθαίρεσή του Γιουν ή που ο ίδιος αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να διενεργηθούν προεδρικές εκλογές μέσα σε 60 ημέρες.

Μέχρι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου. Ο ίδιος δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους, αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ότι θα καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

Ο 63χρονος Γιουν Σοκ-γελ προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση στη χώρα της Ασίας επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, προτού αναγκαστεί να πάρει πίσω το μέτρο έξι ώρες αργότερα, εξαιτίας της πίεσης του κοινοβουλίου και διαδηλωτών.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην παρέμβουν στη Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Παύλος Ασλανίδης στο documentonews.gr: «Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο μυστικό στα Τέμπη – Κρύβουν τα παιδιά μας»

Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων

Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα