Νότια Κορέα: Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε η κυβέρνηση – Νίκη για τον λαό και την αντιπολίτευση

Νότια Κορέα: Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε η κυβέρνηση – Νίκη για τον λαό και την αντιπολίτευση
People gather to demand South Korean President Yoon Suk Yeol to step down in front of the National Assembly in Seoul, South Korea, Wednesday, Dec. 4, 2024. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε  η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Γιουν κήρυξε  στρατιωτικό νόμο που «κράτησε» 5 ώρες – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Το ίδιο το πολιτικό κόμμα του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ τον προέτρεψε να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση της χώρας ένωσε τις δυνάμεις της και αντιτέθηκε στην κίνηση αυτή.

Το κοινοβούλιο ενεργοποιήθηκε άμεσα, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουον Σικ να δηλώνει ότι ο στρατιωτικός νόμος ήταν «άκυρος» και ότι οι νομοθέτες «θα προστατεύσουν τη δημοκρατία μαζί με το λαό».

Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου παρέπεμψε σε μια εποχή αυταρχικών ηγετών που η χώρα είχε να δει από τη δεκαετία του 1980 και καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση και τον ηγέτη του κόμματος του Γιουν.

Ο Λι Τζάε-Μιούνγκ, ηγέτης του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, δήλωσε ότι οι νομοθέτες του κόμματος θα παραμείνουν στην κεντρική αίθουσα της Συνέλευσης έως ότου ο Γιουν άρει επισήμως τη διαταγή του.

Παρόντες ήταν 190 βουλευτές από τους συνολικά 300 και όλοι τους «τάχθηκαν υπέρ της πρότασης άρσης του στρατιωτικού νόμου, η οποία κατά συνέπεια εγκρίθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ.

O Γιουν στη πλήρη δήλωσή του ανέφερε:

«Αγαπητοί πολίτες, κήρυξα στρατιωτικό νόμο στις 11 χθες το βράδυ με σταθερή βούληση να σώσω τη χώρα από τις αντικρατικές δυνάμεις που προσπαθούν να παραλύσουν τις βασικές λειτουργίες του κράτους και να καταστρέψουν τη συνταγματική τάξη της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ωστόσο, πριν από λίγο, η Εθνοσυνέλευση ζήτησε την άρση του στρατιωτικού νόμου, οπότε τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί για υποθέσεις στρατιωτικού νόμου αποσύρθηκαν. Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί άμεσα με την αποδοχή του αιτήματος της Εθνοσυνέλευσης μέσω συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπουργικό συμβούλιο). Ωστόσο, παρόλο που συγκαλέσαμε αμέσως συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς είναι ακόμη νωρίς το πρωί και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η απαρτία για τη λήψη απόφασης, ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις επιτευχθεί. Ωστόσο, ζητάμε από την Εθνοσυνέλευση να σταματήσει αμέσως τις απερίσκεπτες ενέργειές της που παραλύουν τις λειτουργίες του κράτους μέσω επανειλημμένων παραπομπών, νομοθετικών χειρισμών και χειρισμών του προϋπολογισμού».

Την ίδια στιγμή που μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, οι βουλευτές που βρίσκονται μέσα στην Εθνοσυνέλευση πραγματοποίησαν συνεδρίαση και ψήφισαν υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο καταψήφισε το νόμο. Οι ψήφοι ήταν 190 υπέρ και 0 κατά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.

Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».

Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Ο ηγέτης του κόμματος του Γιουν Σουκ Γιολ κάλεσε τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να δώσει εξηγήσεις για την «τραγική» απόφασή του να εισαγάγει στρατιωτικό νόμο και ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Άμυνας της χώρας.

«Ως κυβερνών κόμμα, λυπούμαστε βαθύτατα για το κοινό», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Χαν Ντονγκ-Χουν σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα.

«Ο πρόεδρος πρέπει να εξηγήσει άμεσα και διεξοδικά αυτή την τραγική κατάσταση», πρόσθεσε. «Ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος συνέστησε αυτόν τον στρατιωτικό νόμο, πρέπει να αποπεμφθεί αμέσως και όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αυστηρά».

Το Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας είχε αντιταχθεί αμέσως στην κίνηση του προέδρου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική.

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ και η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», επανέλαβε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Ανησυχούμε πολύ από τις εξελίξεις που βλέπουμε» στη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» την κατάσταση στη Νότια Κορέα. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημείωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο επειδή η κατάσταση «εξελίσσεται ραγδαία».

Διαβάστε επίσης

Στο στόχαστρο της Αρχής Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ο αστυνομικός της Βουλής που βίαζε τα παιδιά του

Αστυνομικός Βουλή: «Μας χτυπούσε με το γκλοπ, μας έκαιγε με αναπτήρα» – Σοκάρει η κατάθεση της 13χρονης κόρης του (Video)

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter