Νότια Κορέα: Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Γιουν Σουκ-γέολ

Νότια Κορέα: Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος που κήρυξε ο Γιουν Σουκ-γέολ

Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για την «προστασία της χώρας από τις κομμουνιστικές δυνάμεις» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συμπορεύεται με τη Βόρεια Κορέα.

Ο στρατιωτικός νόμος αφορά στην προσωρινή διακυβέρνηση από τις στρατιωτικές αρχές σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές δεν μπορούν να κυβερνήσουν.

Δείτε επίσης: Νότια Κορέα – Στρατιωτικός νόμος: Προεδρικά «πυρά» για «αντικρατικές δραστηριότητες» – Πώς αντιδρά η αντιπολίτευση

Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των συνήθων πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού δικαίου.

Ο στρατιωτικός νόμος είναι, θεωρητικά, προσωρινός, αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Οι εντάσεις και ο «πόλεμος των μπαλονιών»

Η Νότια και η Βόρεια Κορέα εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε πόλεμο μετά από μια τριετή σύγκρουση που έληξε με ανακωχή το 1953.

Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αναφορικά με τα μπαλόνια σκουπιδιών που στέλνει η Βόρεια Κορέα στη Νότια, τα οποία η Πιονγκγιάνγκ λέει ότι είναι μια απάντηση στα μπαλόνια που μεταφέρουν αντικαθεστωτικά φυλλάδια, που αποστέλλονται από ακτιβιστές στο Νότο.

Σε ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στα μέσα του Οκτωβρίου, ο βορειοκορεατικός στρατός κατέστρεψε με εκρηκτικά τμήματα δρόμων που χρησιμοποιούνταν άλλοτε για τις διασυνοριακές ανταλλαγές με τη Νότια Κορέα.

«Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα των οδών Γκιεόνγκι και Ντονγκάε βόρεια της στρατιωτικής γραμμής οριοθέτησης», είχε ανακοινώσει το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας την επίσημη ορολογία για τα σύνορα μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ως απάντηση, οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις προχώρησαν σε «απαντητικά πυρά» στο έδαφός τους, συνέχιζε η ανακοίνωση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι βορειοκορεατικές επιχειρήσεις για τη χειραγώγηση των σημάτων GPS εντοπίστηκαν γύρω από τη δυτική συνοριακή πόλη Καεσόνγκ και την κοντινή πόλη Χέτζου, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες διέκοψαν την κίνηση δεκάδων πολιτικών αεροσκαφών και αρκετών πλοίων.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς η Βόρεια Κορέα παρενέβαινε στα σήματα GPS, ούτε ανέφερε λεπτομερώς την έκταση των διαταραχών.

Διαβάστε επίσης:

Λαλίστατοι μετά τη σιωπή, αλλά το ερώτημα παραμένει: Γιατί έκρυβαν τον αστυνομικό που βίαζε τα παιδιά του;



Μετρό Θεσσαλονίκης λέμε και κλαίμε…


Τρέμει την «ελεύθερη πτώση» ο Μητσοτάκης – Στο κάδρο των εσωκομματικών διενέξεων και ο Κώστας Καραμανλής


ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός και «επιθέσεις φιλίας» για συμμαχίες


Μαρία Καρυστιανού για μετρό Θεσσαλονίκης: «Πού είναι η διαφάνεια και απόδοση ευθυνών;»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter