Το ενδεχόμενο να προμηθεύσει άμεσα όπλα στην Ουκρανία εξετάζει η Νότια Κορέα εξετάζει, ανέφερε σε διεθνή μέσα νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Η συζήτηση αυτή άνοιξε στους κόλπους της κυβέρνησης της Σεούλ, μετά τις αναφορές ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να βοηθήσουν την Ρωσία στον πόλεμο της κατά της Ουκρανίας.
Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας (NIS) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε 1.500 άτομα των ειδικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για εκπαίδευση και εγκλιματισμό σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις για να συμμετέχουν κάποια στιγμή σε μάχες μαζί με τα στρατεύματα της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την NIS, ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε αποφασίσει να στείλει 12.000 στρατιώτες, σε τέσσερις ταξιαρχίες, στη Ρωσία.
Ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιούν Σουκ Γιέολ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Σεούλ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής αμυντικών και επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, ανάλογα με τις εξελίξεις.
«Θα εξετάσουμε την παροχή όπλων για αμυντικούς σκοπούς ως μέρος των σεναρίων βήμα προς βήμα, και αν δούμε ότι το παρατραβάνε, θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε την επιθετική χρήση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Η αναφορά αυτή, είναι μάλλον ανησυχητική καθώς εάν τελικά ληφθεί απόφαση από την Σεούλ για κάτι τέτοιο, ο πόλεμος της Ουκρανίας στην ουσία θα μετατραπεί σε μια προέκταση της σύγκρουσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας (σημειώνεται ότι το τέλος του πολέμου της Κορέας δεν έχει επισφραγιστεί με κάποια συνθήκη ειρήνης). Στην ουσία οι δύο χώρες θα εμπλακούν σε κάτι που θυμίζει πόλεμο δια αντιπροσώπων.
Το σχόλιο από τον αξιωματούχο του γραφείου του προέδρου Γιέολ έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας για να διερευνήσει τις αντιδράσεις του σχετικά με τους αυξανόμενους στρατιωτικούς δεσμούς της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.
Αλλαγή πολιτικής
Η Νότια Κορέα, η οποία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πυροβόλων όπλων στον κόσμο, έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλη υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλλει και αυτή οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Όμως δεν έχει παράσχει άμεσα όπλα στο Κίεβο, επικαλούμενη την πάγια πολιτική της να μην προμηθεύει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται ενεργά σε συγκρούσεις.
Η αλλαγή πολιτικής της Σεούλ θα ήταν ευπρόσδεκτη από το Κίεβο, το οποίο αντιμετωπίζει απελπιστική έλλειψη πυρομαχικών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει νωρίτερα μια «ισχυρή απάντηση» από τους διεθνείς εταίρους στην εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Εκπαίδευση Βορειοκορεατών
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια σειρά από αποσπάσματα που φέρονται να δείχνουν Βορειοκορεάτες στρατιώτες να εκπαιδεύονται στη Ρωσία.
Την Κυριακή, το ουκρανικό κέντρο στρατηγικής επικοινωνίας και ασφάλειας πληροφοριών κυκλοφόρησε ένα βίντεο που φαινόταν να δείχνει βορειοκορεάτες στρατιώτες να παραλαμβάνουν στολές και εξοπλισμό στο πεδίο εκπαίδευσης της Σεργκέγιεφκα, στα ανατολικά της Ρωσίας.
Το Astra, ένα ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο, δημοσίευσε την Τρίτη δύο αποσπάσματα που φαίνονται να είναι βορειοκορεάτες στρατιώτες να στέκονται έξω από μια στρατιωτική βάση. Οι άνδρες ακούγονται να μιλούν στα κορεατικά, με έναν εκπαιδευτή να λέει στους στρατιώτες να «μπουν μέσα» στο κτίριο.
Ανεξάρτητοι ερευνητές εντόπισαν γεωγραφικά τα κλιπ στην εκπαιδευτική βάση Σεργκέγιεφκα.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Κόλαση επί της γης – Κορίτσι μεταφέρει στην πλάτη της την τραυματισμένη αδερφή της (Video)