Νότια Κορέα: Καταδικάζει την απόφαση της Πιονγιάνγκ να ανατινάξει διακορεατικούς δρόμους

Κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης παρατηρούνται στην κορεατική χερσόνησο, αφού μετά την ανατίναξη από την Πιονγιάνγκ τμημάτων των δρόμων από την που ενώνουν Βόρεια με Νότια Κορέα, η Σεούλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας καταδίκασε έντονα την κίνηση της Βόρειας Κορέας να ανατινάξει το βόρειο τμήμα διακορεατικών οδών που συνδέουν τις δύο χώρες και χαρακτήρισε σε δήλωσή του την ενέργεια αυτή «πολύ αντικανονική» πράξη.

Εξάλλου η Κιμ Γιο Γιόνγκ, η ισχυρή αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πως εξασφαλίσθηκε «καθαρή απόδειξη» ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας βρίσκονται πίσω από τις διεισδύσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μέσα στον εναέριο χώρο πάνω από την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τμήματα διακορεατικών οδών και σιδηροδρομικών γραμμών από την δική της πλευρά των βαριά οχυρωμένων συνόρων ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, με αποτέλεσμα ο νοτιοκορεατικός στρατός να πραγματοποιήσει προειδοποιητικά πυρά.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στην κορεατική χερσόνησο, καθώς η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κλείσει οριστικά τις διακορεατικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές και θα οχυρώσει περαιτέρω τις περιοχές στη δική της πλευρά των συνόρων, στο πλαίσιο της προώθησης εκ μέρους της ενός συστήματος «δύο κρατών», που ακυρώνει τον μακροπρόθεσμο στόχο της για ενοποίηση.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς διαμαρτύρεται επίσης για υπερπτήσεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που, όπως ανέφερε, έριξαν στην πρωτεύουσα προπαγανδιστικές προκηρύξεις γεμάτες «εμπρηστικές φήμες και βλακείες» και κατηγόρησε τη Σεούλ ότι είναι υπεύθυνη.

Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε προχθές, Κυριακή, ότι, αν σταλεί άλλο ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου».

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-χιούν διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξη. Ωστόσο στη συνέχεια το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν οι βορειοκορεατικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς ή όχι».

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στην περιοχή, για τις ρίψεις αυτές ευθύνονται μαχητικές οργανώσεις της Νότιας Κορέας, οι οποίες στέλνουν προπαγάνδα και δολάρια στη Βόρεια Κορέα, εν γένει με μπαλόνια, αλλά μερικές φορές και με μικρά drones που δύσκολα εντοπίζονται.

Από το Μάιο, η Βόρεια Κορέα στέλνει από την πλευρά της προς τη Νότια Κορέα χιλιάδες μπαλόνια με ακαθαρσίες, κάτι που έκανε τη Σεούλ να επαναλάβει τις προπαγανδιστικές εκπομπές μέσω μεγαφώνων κατά μήκος των συνόρων και να αναστείλει την ισχύ μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2018 με στόχο να προλαμβάνονται στρατιωτικές συρράξεις.

Στα τέλη του 2022, πέντε βορειοκορεατικά drones είχαν διεισδύσει στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας. Ήταν το πρώτο επεισόδιο τέτοιου τύπου σε διάστημα πέντε ετών και είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει η εναέρια κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ. Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απογειώσει καταδιωκτικά αεροπλάνα, τα οποία δεν είχαν καταφέρει να καταρρίψουν κανένα από τα drones.

Τον Ιούλιο, η Σεούλ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αναπτύξει συστήματα λέιζερ ικανά να λιώνουν τα drones εν πτήσει.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Πιονγιάνγκ, «το ζήτημα είναι αν η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει στέλνοντας drones στο Νότο ή αν θα λάβει ισχυρά μέτρα εφόσον drones διεισδύσουν και πάλι στο έδαφός της», εξηγεί ο Τσέονγκ Σέονγκ-τσανγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Sejong.

«Η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να επιδοθεί σε σοβαρές προκλήσεις κατά μήκος των συνόρων, αν επαναληφθούν οι διεισδύσεις», προέβλεψε.

Διαβάστε επίσης

Φρίκη στον Ορχομενό: Ασέλγησε σε βάρος ηλικιωμένης με άνοια – Ο γιός της είδε live την κακοποίηση

Πώς η Χεζμπολάχ «τρύπησε» το Iron Dome του Ισραήλ – Τι είναι τα «έμμεσα πυρά»

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

«57 θέματα για τα Τέμπη σε 57 λέξεις»: Η πρωτοβουλία ιδιαίτερου συμβολισμού από τον αδερφό του αδικοχαμένου Βάιου

Μετά τη Ρηγίλλης Καραμανλής-Σαμαράς γυρίζουν πάλι την πλάτη στον Μητσοτάκη – Συναντήθηκαν με πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ

Ασλανίδης: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη και η ΈΡΤ έδειξε λίγα δευτερόλεπτα την εξέδρα (Audio)

Ετικέτες