Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική τον Οκτώβριο και στο εξής είναι αυτό που κυριαρχεί στην πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της ηπείρου, δεν είναι πιο θανατηφόρο, αλλά είναι διπλάσια πιο μεταδοτικό”, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα Νοτιοαφρικανών ειδικών.
Με την ονομασία 510Y.V2, αυτή η μετάλλαξη «είναι 50% πιο μεταδοτική», αλλά «τίποτα δεν αποδεικνύει ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο σοβαρή», δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ ‘Αμπντολ Καρίμ, επιδημιολόγος και συμπρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Νότιας Αφρικής.
Τα πορίσματα αυτά βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις κύριες εστίες μόλυνσης στη χώρα αυτή του νότου της Αφρικής.
Η Νότια Αφρική μετρά πάνω από 1,3 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία περίπου 37.000 θάνατοι. Πληγείσα σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η χώρα κατέγραψε ωστόσο σήμερα μείωση 23% του αριθμού των κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε.
Η Νότια Αφρική έφτασε στο «σημείο καμπής» αυτού του δεύτερου κύματος, δήλωσε “αλλά είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσει”, γιατί ταυτόχρονα, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 18,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ασκεί τεράστια πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.
“Παρότι οι ασθενείς είναι πολλοί περισσότεροι, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα δεν άλλαξε” μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος, υπογράμμισε ωστόσο η ειδικός της επιτροπής δρ Ουασίλα Τζάσατ.
Η ανακάλυψη ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του ιού ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν νέους περιορισμούς τον Δεκέμβριο.
«Ο κόσμος υποτίμησε αυτόν τον ιό: ο ιός αυτός μπορεί να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται», παραδέχτηκε άλλος επιστήμονας της επιτροπής, ο δρ ‘Αλεξ Σίγκαλ, του Ινστιτούτου έρευνας γα την υγεία στην Αφρική.
Οι φόβοι σε σχέση με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος απομόνωσαν επίσης την πρώτη βιομηχανική δύναμη της Αφρικής, με αρκετές αεροπορικές εταιρίες να μειώσουν τις συνδέσεις τους.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε πρόσφατα την άφιξη 20 εκατομμυρίων εμβολίων εντός του προσεχούς εξαμήνου, για έναν πληθυσμό 59 εκατομμυρίων κατοίκων, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)