Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Μπαράζ παραιτήσεων μετά τη δίωξη γιατρού που μίλησε για τις ελλείψεις προσωπικού

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Μπαράζ παραιτήσεων μετά τη δίωξη γιατρού που μίλησε για τις ελλείψεις προσωπικού

Στο «αμήν» έφτασε το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που σε όλους τους τόνους έχει επισημάνει ότι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. 

Αντί λοιπόν να βρεθεί λύση από την πλευρά της διοίκησης, στέλνει στο πειθαρχικό την διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής Ελένη Ιωαννίδου που επανέλαβε για ακόμη μια φορά με ανακοίνωση της το αυτονόητο, δηλαδή ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να έχει την ευθύνη για 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα διότι αυτή η διαχείριση θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Να σημειωθεί ότι και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει. Οι αντιδράσεις από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου για την δίωξη της γιατρού ήταν άμεσες καταθέτοντας τις παραιτήσεις τους 12 γιατροί που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα η κυρία Ιωαννίδου ανέφερε σε ανακοίνωση της τα εξής:

• Σήμερα 17 Ιανουαρίου 2021 εν μέσω πανδημίας, δεν υπάρχει ακόμα μια φορά ειδικός γιατρος σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

• Στην Παθολογική κλινική οι 4 παθολόγοι που υπηρετούν εδώ και σχεδόν 2 χρόνια δεν αρκούν. Η μια επικουρική γιατρός μας θα φυγει σε 2 μήνες και από τη διοίκηση δεν υπάρχει καμία απάντηση για το τι θα γίνει. Στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής κλινικής υπάρχουν ήδη ακάλυπτες εφημερίες. Εδώ και 2 χρόνια εφημερευουμε με ένα απίστευτο αριθμό εφημεριών. Έχουμε εξοντωθεί ψυχικά και σωματικά.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει χαρακτηρίσει ανασφαλές για τους ασθενείς το πρόγραμμα εφημέρευσης Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου και δεν το έχει εγκρίνει.

• Επειδή ένας γιατρος δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα την ευθύνη για 2 και 3 τμηματα.

• Επειδή το θέμα δεν είναι να ξαπλώσει ο ασθενής σε ένα κρεβατι αλλά να υπάρχει και γιατρος να τον φροντιζει.

• Επειδή πιστευουμε ότι η διαχείριση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενων.

• Επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε τη φροντίδα των ασθενων μας.

• Επειδή τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ενώ είναι γνωστά στη διοίκηση και την Υγειονομική Περιφέρεια πάνω από 2 χρόνια.

• Επειδή από τη διοίκηση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη λύση στον ορίζοντα.

Ο εφημερεύων παθολόγος σήμερα θα μεινει στα Επείγοντα και η Παθολογική κλινική δεν θα δέχεται νέα περιστατικά.

Ζητάμε άμεσα το αυτονόητο.

Την ενίσχυση του νοσοκομείου με γιατρούς, τη συμπλήρωση των προγραμμάτων εφημέρευσης με ειδικευμένο προσωπικό και τη διασφάλιση της σωστής φροντιδας των πολιτών.

Τι απάντησε σε αυτή την σοβαρή καταγγελία ο Διοικήτης; Καταρχήν με δελτίου τύπου διαψεύδει την γιατρό δηλαδή ακολουθεί την γνώριμη διαδικασία των διοικήσεων κατά την διαρκεία της πανδημίας και δεύτερον αναφέρει ότι σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών

διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Όπως εξηγεί στο documentonews η Ελενη Ιωαννίδου «μετά από αυτή την ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να περάσω από πειθαρχικό».

Αυτή είναι η ανακοίνωση της διοίκησης

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφορικά με το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιούνται εισαγωγές ασθενών στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σας ενημερώνουμε ότι η Κλινική λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας όλα τα παθολογικά περιστατικά. Tα όργανα που

νομιμοποιούνται για τη λειτουργία της Κλινικής και του Νοσοκομείου ουδέποτε αποφάσισαν για το αντίθετο, καθιστώντας την είδηση περί αναστολής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής ψευδή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η αντίδραση των γιατρών του νοσοκομείου

Με μια επιστολή «γροθιά» που υπέγραψαν αρχικά 33 γιατροί και πλέον 50 λένε τα πράγματα με το όνομα τους απαντώντας παράλληλα στην ανακοίνωση της διοίκησης

«Περί νομιμότητας και αρμοδιότητας

Ποιος είναι νόμιμος άραγε;

Μία διοίκηση που βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από το νόμιμο όριο;

Μια διοίκηση που όταν δεν μπορεί να λύσει προβλήματα «εντέλει» σταθερά τους εργαζόμενους να δουλεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους;

Μια διοίκηση που παρανόμως διακόπτει την άδεια ανατροφής μιας μητέρας;

Μια διοίκηση που αφήνει χωρίς εφημερεύοντα το πιο κομβικό τμήμα του νοσοκομείου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών;

Μάλλον το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί.

Ποιος είναι παράνομος;

Αυτός που δουλεύει με «εντέλλεσθε» εδώ και πάνω ένα χρόνο;

Που δεν έχει πάρει ούτε μια μέρα από τη νόμιμη άδεια που δικαιούται;

Που δεν έχει κανένα δικαίωμα για εκπαίδευση;

Που καλύπτει το τμήμα επειγόντων περιστατικών όταν δεν υπάρχει γιατρός για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

Ας δούμε τώρα ποιος είναι αρμόδιος

Ποιος είναι αρμόδιος να κρίνει τι είναι ασφαλές για τους ασθενείς και τι όχι;

Η κοινή λογική που λέει ότι εφημερία χωρίς κάλυψη ειδικού γιατρού δεν είναι ασφαλής; Ο γιατρός που νοσηλεύει τους ασθενείς; Ο διευθυντής της κλινικής που βλέπει το νοσοκομείο να μετατρέπεται σε εφημεριακό κέντρο; Ο πρόεδρος του τομέα που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα εφημέρευσης για την κλινική COVID; Το επιστημονικό συμβούλιο που κρίνει για δεύτερο μήνα ότι το πρόγραμμα εφημέρευσης είναι επισφαλές και δεν το έχει εγκρίνει; ‘Η οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι;

Ποιος είναι πάλι αρμόδιος να λύσει αυτά τα προβλήματα;

Ο γιατρός που δουλεύει χωρίς άδεια εδώ και δυο χρόνια με 8 εφημερίες το μήνα, σε 2 και 3 τμήματα ταυτόχρονα μέχρι να πέσει κάτω; Ή η διοίκηση και η ΥΠΕ οι οποίοι αφού προσπάθησαν να μας πείσουν με λογιστικά τερτίπια ότι το πρόβλημα λύθηκε τώρα σηκώνουν τα χέρια ψηλά;

Αυτή η επιλεκτική έκκληση στη νομιμότητα απέναντι σε γιατρούς που αγωνιούν για το μέλλον του νοσοκομείου και αγωνίζονται για τη διατήρηση της ποιότητας της δουλειάς τους, τι στιγμή που οι παρανομίες από τη διοίκηση «πέφτουνε» βροχή, είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Το επιχείρημα του «δούλεψε όπως δούλευες χθες» είναι σαν να λες στο μαραθωνοδρόμο μετά τα 42 χιλιόμετρα γιατί έπεσες κάτω; Συνέχισε, πριν λίγο έτρεχες».

Κυρία διοικήτρια της ΥΠΕ και κύριε διοικητά κάντε τη δουλειά σας για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε τη δίκη μας».

Documento Newsletter