Το Όσλο πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα που ισοπέδωσαν γειτονιές και σκότωσαν χιλιάδες Παλαιστίνιους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της. Ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρτ Έιντε δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι ενώ το Όσλο υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πρέπει να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο.
Αδιακρίτως
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει το Ισραήλ να κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και διασφάλιση της αναλογικότητας των στρατιωτικών επιθέσεων ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ζημιά στους πολίτες και στις μη στρατιωτικές υποδομές, ανέφερε.
«Πιστεύουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή η αναλογικότητα και αυτή η διάκριση δεν έχουν γίνει πλήρως σεβαστά», δήλωσε σε ομιλία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Άμπου Ντάμπι δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο, αλλά η χώρα λέει ότι οι δυνάμεις της δεν στοχεύουν αμάχους.
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στις οποίες οι αρχές λένε ότι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα εγκαταλείψουν την επίθεσή τους στη Γάζα έως ότου καταστραφεί τη Χαμάς, την υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική ομάδα που κυριαρχεί στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο κενό η κατάπαυση
Οι διεθνείς εκκλήσεις για προσωρινή παύση των μαχών για να επιτραπεί να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα απορρίφθηκαν από το Ισραήλ. «Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι μια τρομερά δραματική ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφερε ο Μπαρτ Έιντε.
Περιέγραψε τις συνθήκες εκεί ως «τρομερές» με τους ανθρώπους να έχουν αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από νερό, ηλεκτρισμό, ιατρικές προμήθειες μετά από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών από το Ισραήλ.
Η Νορβηγία χρησίμευσε ως μεσολαβητής στις συνομιλίες 1992-1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Απελευθέρωσης (PLO) που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο το 1993. Έκτοτε, παρέμεινε ως πρόεδρος της ομάδας χορηγών που συντονίζει τη διεθνή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους εδάφη.
Είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες που έδειχναν ολόκληρες περιοχές βομβαρδισμένες, σπίτια χιλιάδων ανθρώπων που καταστράφηκαν και ιατρικές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση ως «σαφώς προβληματικές» από την άποψη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο από νομική άποψη, είναι επίσης σημαντικό γιατί θα έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές λύσεις», δήλωσε ο Barth Eide.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στο βασικό ζήτημα του τι πρέπει να κάνουμε για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση».
Η λύση των δύο κρατών που προβλέπεται στις Συμφωνίες του Όσλο ήταν η μόνη λύση, είπε.
Η Νορβηγία έχει επίσης καταδικάσει τις επιθέσεις της Χαμάς.
Περίπου 200 Νορβηγοί πολίτες εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα και δεν μπορούν να φύγουν λόγω του αποκλεισμού.