Nordstream – «Doomsday»: Αδειάζει η κλεψύδρα του… φυσικού αερίου για την Ευρώπη;

Nordstream – «Doomsday»: Αδειάζει η κλεψύδρα του… φυσικού αερίου για την Ευρώπη;

Έχοντας κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου δια της «συντήρησης» του Nordstream, ο Πούτιν έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Οι ιθύνοντες των Βρυξελλών αναμένουν να κοπεί πλήρως η ροή της ρωσικής ενέργειας και συνακόλουθα θα ακολουθήσει ένα βίαιο σοκ.

Η ημερομηνία που θα κρίνει τα επερχόμενα γεγονότα είναι η 22η Ιουλίου και δικαίως έχει ονομαστεί ως «ημέρα της κρίσης» (doomsday) από την πλειοψηφία των δυτικών αναλυτών. Τότε θεωρητικά λήγουν οι «εργασίες» στον αγωγό που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Εντούτοις, δεν θεωρείται βέβαιο πως το Κρεμλίνο θα κόψει τελείως το αέριο ή αν δώσει παράταση για την επέκταση της συντήρησης. Όμως, οι αγορές «τζογάρουν» για αυτό το σενάριο ενώ και οι κυβερνήσεις ήδη προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους με σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως αυτό της Γερμανίας.

Οι εκτιμήσεις της Wall Street

Σε κάθε περίπτωση η Wall Street εκτιμάει πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα βυθιστούν κατά 20%, τα spread των «junk» ομολόγων των κρατών θα εκτοξευθούν στα ύψη ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 90 cent έναντι του δολαρίου και τέλος η ύφεση θα συμπληρώσει το παζλ.

Οι ευθύνες της Ευρώπης

Ωστόσο, οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τις Βρυξέλλες και δη το Βερολίνο. Το φυσικό αέριο επιλέχθηκε ως μεταβατικό καύσιμο έναντι του άνθρακα. Μολονότι, τα αποθέματα άνθρακα στην Ευρώπη είναι πρακτικά ανεξάντλητα, ενώ το αέριο εισαγόταν σε συντριπτικό ποσοστό από τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, τα διάφορα λόμπι είχαν τη φαεινή ιδέα να στήσουν παντού χρηματιστήρια ενέργειας. Ιδέα η οποία υιοθετήθηκε μετά βαΐων και κλάδων από πολλές κυβερνήσεις και εξαιτίας αυτού του μοντέλου η τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια έχει απογειωθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα.

Ενόσω, οι επενδύσεις στη πράσινη μετάβαση αφορούσαν αύξηση της τιμής των καυσίμων και επιβολή δρακόντειας φορολογίας στα… πλαστικά. Επιπροσθέτως, οι ΑΠΕ που θα έθεταν τις βάσεις για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας παράγονται κυρίως στην Κίνα στη μισή τιμή απ’ ότι στην Ευρώπη.
Επίσης οι ΑΠΕ που έχουν εγκατασταθεί στις θάλασσες και στα βουνά ελέγχονται από ολιγαρχικά συμφέροντα και η παραγόμενη ενέργεια δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των κοινωνιών, όπως θα συνέβαινε αν υπήρχε ένα γενναίο πρόγραμμα εγκατάστασης ΑΠΕ στα κτήρια.

Ο αυτοπυροβολισμός των κυρώσεων

Οι αλλαλαγμοί ανακούφισης που συνόδευσαν την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική οικονομία είναι φανερό πως δεν έχουν καμία σχέση με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος ξεκίνησε από τη μη κατανόηση των ανησυχιών ασφαλείας της Ρωσίας και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εξαιτίας του όγκου των όπλων που στέλνονται στο πεδίο.

Η Ευρώπη βρέθηκε πίσω από τις εξελίξεις, τις οποίες σχεδίασαν και επηρέασαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρά ταύτα, οι συνέπειες του πολέμου αφορούν κυρίως την Ευρώπη, πέραν της Ουκρανίας που δοκιμάζεται και στρατιωτικά. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και η λεηλασία της Ευρώπης έπεται.

Documento Newsletter