Νορβηγία: Μυστηριώδης θανατηφόρα ασθένεια «χτυπά» δεκάδες σκυλιά

Δεκάδες σκυλιά στη Νορβηγία έχουν «χτυπηθεί» από μια μυστηριώδη, δυνητικά θανατηφόρο νόσο, σπέρνοντας τον τρόμο στους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν τις επαφές με άλλα σκυλιά, ανακοίνωσε σήμερα το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας.

Περίπου 200 σκυλιά έχουν παρουσιάσει τα ίδια συμπτώματα (διάρροια, εμετούς, αιμορραγίες, ταχεία αποδυνάμωση) τις τελευταίες δύο εβδομάδες και 25 από αυτά έχουν πεθάνει.

«Δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για την ίδια ασθένεια καθώς υπάρχουν πολλές που μπορούν να παρουσιαστούν με αυτού του είδους τα συμπτώματα στους σκύλους», δήλωσε ο Ασλ Χάουκας στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων), εκπρόσωπος τύπου του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας.

Νεκροψίες- νεκροτομές που διενεργήθηκαν σε 10 σκύλους έδειξαν μια σοβαρή εντερική λοίμωξη και σε πέντε από αυτούς βρέθηκαν δύο κοινά βακτήρια σε μη φυσιολογικά επίπεδα.

Αν και η ασθένεια εμφανίστηκε στο Όσλο, πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλες πόλεις.

Οι υγειονομικές αρχές προτείνουν στους ιδιοκτήτες των σκύλων να τους κρατούν από το λουρί και να περιορίσουν τις επαφές με άλλους σκύλους. Πράγματι, πολλές βόλτες σε δημόσιους χώρους και συναθροίσεις σκύλων ακυρώθηκαν.

Έχουν γίνει πολλές υποθέσεις γι’ αυτή την ασθένεια με τους ειδικούς να κατηγορούν άλλοτε ένα ιό, άλλοτε ένα βακτήριο, τροφική δηλητηρίαση ή απλή δηλητηρίαση.

Η Μάργκαρετ Γκρόνταλ, υπεύθυνη υγιεινής διατροφής εκτίμησε ότι αυτό που είναι πραγματικά ιδιαίτερο με αυτή την ασθένεια είναι ότι χτύπησε ξαφνικά πάρα πολλούς υγιείς σκύλους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας έχει προς το παρόν απορρίψει την ιδέα της δηλητηρίασης, της σαλμονέλωσης (λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας) και την καμπυλοβακτηρίωση (λοίμωξη του λεπτού εντέρου που προκαλείται από μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζεται Campylobacter).

Οι ιδιοκτήτες καλούνται να επισκέπτονται τον κτηνίατρο ήδη από τα πρώτα συμπτώματα. Εκεί τα σκυλιά μπορεί να θεραπευτούν με εντατική ενυδάτωση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες