«Noor 1»: Τα πάρε… δόση της δικαιοσύνης

Η απόφαση του δικαστηρίου, που προκλητικά εμφανίζει τους πρωταγωνιστές του «Noor 1» ως απλούς συνεργούς στη μεταφορά της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που πιάστηκε ποτέ στην Ευρώπη, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι στα απόνερα του ναρκόπλοιου αρμένισαν στραβά οι διωκτικές αρχές μέχρι να καταλήξουμε στην πλήρη συγκάλυψη αλλά και την πολιτική προστασία. 

Όσα καταγράφονται σε αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι κάποια αποκάλυψη που προέκυψε από ενδελεχή έρευνα. Αποτελούν απλή καταγραφή των εμφανώς παράξενων αλλά ανομολόγητων τα οποία συνέβησαν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτό που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι μια προσεκτική και γιγαντιαία επιχείρηση των ελληνικών αρχών.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1. Την υπόθεση ανέλαβε η Εισαγγελία Πειραιά. Το «Noor 1» καταπλέει στην Ελευσίνα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, στις 7 Ιουνίου 2014. Στις 12 Ιουνίου εντοπίζεται στη Φιλοθέη αυτοκίνητο με ηρωίνη και οι αρχές κάνουν έφοδο σε σπίτι στη Φιλοθέη και στη συνέχεια σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης από τους συνολικά 2,1 τόνους. Οι συλλήψεις αλλά και ο εντοπισμός των ναρκωτικών γίνονται υπό τη δικαιοδοσία της Εισαγγελίας Αθηνών και ως εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει στον ορίζοντα των διωκτικών αρχών το «Noor 1».

Γιατί λοιπόν η προανάκριση γίνεται από την Εισαγγελία Πειραιά όταν το «Noor 1» εντοπίζεται και ερευνάται στις 21 Ιουνίου, δηλαδή 14 μέρες μετά τον εντοπισμό; Το ερώτημα δεν είναι μόνο δημοσιογραφικό αλλά και νομικό. Απασχόλησε τις μέρες εκείνες την Εισαγγελία Αθηνών, η οποία, θορυβημένη για την εξέλιξη, απευθύνθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς επίλυση της νομικής διαφοράς. Η άποψη που επικράτησε, με εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ήταν ότι αποτελούσε δικαιοδοσία της Εισαγγελίας Πειραιά.

Έναν χρόνο μετά, ο Σκάι μετέδωσε συνομιλίες από νόμιμες συνακροάσεις (το 2012) στις οποίες εμφανιζόταν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος να συνομιλεί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο διαβεβαίωνε πως ο εισαγγελέας του Πειραιά δεν θα προφυλακίσει κατηγορούμενο που τον ενδιέφερε. Η υπόθεση ήταν άσχετη με το «Noor 1», αλλά υποτίθεται ότι αποδείκνυε την ελαστικότητα των εισαγγελικών αρχών. Για τον ίδιο εισαγγελέα ο καταδικασμένος για το ναρκόπλοιο Μάκης Γιαννουσάκης έχει πει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνη Τζίβα ότι το παιδί του πήρε μετεγγραφή ύστερα από μεσολάβηση του Αρβανιτόπουλου.

2. Ούτε ένα λεπτό τηλεφωνικής παρακολούθησης. Στην υπόθεση του «Noor 1» δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό τηλεφωνικής παρακολούθησης που να έγινε με ζητούμενο τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι τηλεφωνικές υποκλοπές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην ανάκριση και τη δίκη προέκυψαν από άλλη υπόθεση και συγκεκριμένα από τη δικογραφία για τα στημένα παιχνίδια. Το καλοκαίρι του 2014 ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ πως εντοπίστηκε το πλοίο «Noor 1» με ηρωίνη. Τότε κατάλαβε ότι επρόκειτο για το πλοίο που αναφερόταν σε συνομιλίες μεταξύ ατόμων τα οποία ήταν υπό παρακολούθηση για την υπόθεση του «Κοριόπολις». Συνειδητοποίησε πως στις συνομιλίες ίσως υπήρχαν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση των ναρκωτικών. Τα cd των παρακολουθήσεων δόθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνουν αντίγραφα, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πειραιώς στις 16 Ιουλίου 2014 και μπήκαν στη δικογραφία από τις 9 Ιουλίου, όταν το Λιμενικό φαίνεται ότι έχει την πληροφορία για μεταφορά ηρωίνης.

Στις 12 Ιουλίου έχουν ήδη συλληφθεί συγκεκριμένα άτομα που εμπλέκονται με τη φύλαξη και τη μεταφορά της ηρωίνης στη Φιλοθέη, παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να ξεκινά διαδικασία παρακολούθησης τηλεφώνων, ενώ η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη για μήνες και τα πρόσωπα γνωστά. Ολα αυτά για μια μεγάλη επιχείρηση που αφορά ναρκωτικά σε μια χώρα στην οποία, σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, γίνονται χιλιάδες καταχρηστικές παρακολουθήσεις τηλεφώνων κάθε χρόνο. Το μόνο που γίνεται είναι άρση του απορρήτου για τις επικοινωνίες, δηλαδή για να εντοπιστεί ποιος μίλησε με ποιον.

3. Υποπτοι με ελαφριά έρευνα. Μετά την έρευνα είναι σαφές ότι κάποια άτομα συνομιλούν για όλες τις κρίσιμες ημερομηνίες (άφιξης του πλοίου, εφόδου στη βίλα στη Φιλοθέη, εφόδου στο «Noor 1») με συγκεκριμένα άτομα, τα οποία όμως δεν αντιμετωπίστηκαν με βαρύτητα από την έρευνα. Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Νίκος Συντιχάκης, στέλεχος της εταιρείας Capital Ship Management. Μιλά συνεχώς τις επίμαχες ημερομηνίες με τους σήμερα καταδικασμένους για το «Noor 1». Από τον επίσης καταδικασμένο Μ. Γιαννουσάκη έχει περιγραφεί σε καταθέσεις ως αυτός που κουβαλάει μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ν. Συντιχάκης πιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να κουβαλάει 622.000 σε βαλίτσα χωρίς να τα έχει δηλώσει.

4. Υποπτοι με άπλετο χρόνο. Παράξενο επίσης είναι το γεγονός ότι ενώ ο καταδικασμένος σήμερα για την υπόθεση Αιμίλιος Κοτσώνης (συνδέεται με τον Β. Μαρινάκη αλλά και με στελέχη της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως λέει ο ίδιος στις υποκλαπείσες συνομιλίες) συνδέεται από την πρώτη στιγμή λόγω μαρτυριών και ανάλυσης των τηλεφωνικών κλήσεών του με την υπόθεση, καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας και όχι ως ύποπτος τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή μήνες μετά τον εντοπισμό του πλοίου. Καλείται ως κατηγορούμενος πια έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2015. Το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο πρόσωπο-κλειδί, τον Παναγιώτη Φάρο, ο οποίος καθίσταται ύποπτος με μεγάλη καθυστέρηση.

Φυσικά, το πιο περίεργο απ’ όλα είναι ότι ακόμη και οι καταδικασθέντες είναι απλοί συνεργοί για το δικαστήριο, αν και το σύνολο της δικογραφίας καταδεικνύει τον ρόλο τους ως οργανωτών της μεταφοράς. Κάπως έτσι, υπήρξε ένα καράβι που εμφανίζεται να έφτασε μόνο του στην Ελλάδα για να κατακλύσει την Ευρώπη με ηρωίνη…

Τα περίεργα τηλεφωνήματα στελέχους εταιρείας του Μαρινάκη

(Ρεπορτάζ:Βαγγέλης Τριάντης)

Δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Capital Ship Management Corp, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, συμμετείχε στη διάσωση 220 μεταναστών στα ανοικτά της Μάλτας τον Ιούνιο του 2015. Το γεγονός προκάλεσε θετικά σχόλια σε μια περίοδο που το προσφυγικό βρισκόταν σε έξαρση. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Συντυχάκης μάλιστα είχε συγχαρεί δημόσια τον πλοίαρχο και το πλήρωμα που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Συντυχάκης απασχολούσε τη δημοσιότητα. Πριν από λίγους μήνες δημοσίευμα εφημερίδας υποστήριξε ότι ο κ. Συντυχάκης συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2014 από υπαλλήλους του τελωνείου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην προσπάθειά του να περάσει 622.000 ευρώ, ποσό το οποίο ήταν αδήλωτο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ), ο κ. Συντυχάκης φέρεται λίγες μέρες μετά να ταξιδεύει από τα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τα χρήματα ήταν σε 1.244 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Τον κ. Συντυχάκη ωστόσο κατονόμασε σε μια από τις μυστικές καταθέσεις που έχει δώσει ο καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμιος Γιαννουσάκης στον ανθυπασπιστή του Λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη, τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουσάκη, ο κ. Συντυχάκης συνεργαζόταν με τον καταδικασμένο σε δεκαετή κάθειρξη με αναστολή για την υπόθεση του «Noor 1» Αιμίλιο Κοτσώνη και επισκεπτόταν συχνά το Ντουμπάι με σκοπό τη λαθρεμπορία καυσίμων.

Η τελευταία, σύμφωνα με την κατάθεση του Γιαννουσάκη, γινόταν ως εξής: Ποσότητες πετρελαίου παρακρατούνταν από τους ναυλωτές της Capital Ship Management Corp και στη συνέχεια πωλούνταν στην εταιρεία Horizon με τη συνδρομή του καταδικασμένου σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» Γεώργιου Μπουρδούμπαλη. Ο Γιαννουσάκης χαρακτηρίζει τον Συντυχάκη «αρωγό» και «απαραίτητο» στην επίτευξη του στόχου, που ήταν η παράδοση του πετρελαίου χωρίς ελλείμματα στους ναυλωτές. Και αυτό διότι «ο Συντυχάκης ή χρημάτιζε τους επιθεωρητές που μετρούσαν τις ποσότητες των καυσίμων που παραλαμβάνονταν-παραδίδονταν ή διενεργούνταν κατόπιν εντολών του τεχνικές πρόσμειξης του καυσίμου με το γλυκό νερό».

Τα τηλεφωνήματα των ημερών του «Noor 1»

Εκτός από τις καταγγελίες Γιαννουσάκη, το όνομα του κ. Συντυχάκη εμφανίζεται και στην έκθεση ανάλυσης επικοινωνιών της ΕΛΑΣ για την υπόθεση διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Noor 1». Μετά τα υπ’ αριθμόν 993/2014, 14/2015, 32/2015 και 162/2015 βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου του επικοινωνιών για ορισμένους από τους τότε κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά το χρονικό διάστημα από 21.4.2014 μέχρι και 21.6.2014.

Στην έκθεση της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛΑΣ ο κ. Συντυχάκης, το τηλέφωνο του οποίου είναι καταχωρημένο και στην εταιρεία Capital Ship Management Corp, εμφανίζεται να συνομιλεί με βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης του «Noor 1». Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα διαγράμματα που περιλαμβάνει η έκθεση, στις 7 Ιουνίου 2014, την ημέρα δηλαδή κατάπλου του ναρκόπλοιου στην Ελευσίνα, έγιναν πέντε τηλεφωνήματα μεταξύ του κ. Συντυχάκη και του κ. Κοτσώνη, όπως και δύο τηλεφωνήματα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Στις 12 Ιουνίου 2014, την ημέρα των πρώτων συλλήψεων μετά την έφοδο και τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών σε αποθήκες στο Κορωπί και σε βίλα στη Φιλοθέη, εντοπίζονται έξι τηλεφωνήματα μεταξύ Κοτσώνη και Συντυχάκη και ακόμη ένα μεταξύ Συντυχάκη και Γιαννουσάκη. Λίγες μέρες μετά, στις 21 Ιουνίου 2014, όταν συλλαμβάνεται το πλήρωμα του «Noor 1», καταγράφονται 14 τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Συντυχάκη και Κοτσώνη, ενώ ακόμη οκτώ καταγράφονται μεταξύ Συντυχάκη και Παντελή Καλαφάτη, ο οποίος τελικά κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ετικέτες