Η ιρανή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ναργκίς Μοχαμαντί, τιμήθηκε με το φετινό Νομπέλ Ειρήνης «για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ στο Όσλο αυτή την Παρασκευή.
Διαβάστε επίσης: Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στη Ναργκίς Μοχαμαντί για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν
Η Ναργκίς Μοχαμαντί, 51 ετών, αποτελεί μία εκ των πιο ενεργών και μακροβιότερων ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν. Εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών στη διαβόητη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας».
H φυλάκισή της δεν αποτελεί την πρώτη της επαφή με τη σκληρή αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το Ιράν σε όσους διαφωνούν με το καθεστώς. Τα τελευταία 30 χρόνια, η κυβέρνηση του Ιράν την έχει τιμωρήσει επανειλημμένα για τον ακτιβισμό και τα γραπτά της, στερώντας της σχεδόν τα πάντα: την καριέρα της ως μηχανικός, την υγεία της, τον χρόνο με τους γονείς, τον σύζυγο και τα παιδιά της και την ελευθερία της.
Η τελευταία φορά που η Μοχαμαντί άκουσε τις φωνές των 16χρονων διδύμων παιδιών της, Αλί και Κιάνα, ήταν πάνω από ένα χρόνο πριν. Η τελευταία φορά που κράτησε στην αγκαλιά της τον γιο και την κόρη της ήταν πριν από οκτώ χρόνια. Ο σύζυγός της, Ταγκί Ραχμανί, 63 ετών, επίσης συγγραφέας και εξέχων ακτιβιστής που φυλακίστηκε για 14 χρόνια στο Ιράν, ζει εξόριστος στη Γαλλία με τα δίδυμα.
Τα βάσανα και οι απώλειες που έχει υποστεί δεν έχουν αμβλύνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να πιέζει για αλλαγή. «Κάθομαι μπροστά στο παράθυρο κάθε μέρα, κοιτάζω το πράσινο και ονειρεύομαι ένα ελεύθερο Ιράν», είπε η Μοχαμαντί σε μια σπάνια και μη εξουσιοδοτημένη τηλεφωνική συνέντευξη από το εσωτερικό του Εβίν τον Απρίλιο. «Όσο περισσότερο με τιμωρούν, όσα περισσότερα μου αφαιρούν, τόσο πιο αποφασισμένη γίνομαι να αγωνιστώ μέχρι να επιτύχουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία και τίποτα λιγότερο», αναφέρουν οι New York Times.
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές των φυλακών ανακάλεσαν τα δικαιώματα για τηλέφωνο και επίσκεψη στη Μοχαμαντί λόγω δηλώσεων που είχε εκδώσει από τη φυλακή, στις οποίες καταδίκαζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στη σελίδα της στο Instagram, είπε η οικογένειά της.