Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που σκοπό έχει να «θάψει» το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τα λοιπά κόμματα της μειοψηφίας να στηρίζουν την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ένσταση διατύπωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον άλλοτε «καραμανλικό» Ευριπίδη Στυλιανίδη να αναλαμβάνει τον κακοτράχαλο ρόλο να υπερασπιστεί τις παραβιάσεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, κάτι που επισήμαναν τόσο οι αρμόδιοι φορείς (ΑΔΑΕ και ΑΠΔΠΧ) στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης όσο και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: «Καταπέλτης» η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής
Ως προς την επιχειρηματολογία, στο επίκεντρο της κριτικής τέθηκε η υποχρεωτική πάροδος τριών ετών για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου, ο παραγκωνισμός της ΑΔΑΕ, η αφαίρεση του δικαιώματος του θιγόμενου να κινήσει ένδικα μέσα, οι αναιτιολόγητες διατάξεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και ο ασαφής ορισμός των λόγων εθνικής ασφαλείας.
Δείτε επίσης: Βουλή-ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος το κρυφτό για τον ένοχο Μητσοτάκη
Διατυπώνοντας με ενάργεια την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τρία εκ των προαναφερθέντων σημείων, ο Χάρης Καστανίδης εξέφρασε τη συμφωνία του τρίτου κόμματος με την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι Θανάσης Παφίλης, Κωνσταντίνος Χήτας και Σοφία Σακοράφα από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αντίστοιχα.
Όπως αναμενόταν, η ένσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία με δι΄εγέρσεως ψηφοφορία. Οι μόνοι που έμειναν καθηλωμένοι στα έδρανά τους, ήταν οι βουλευτής της πλειοψηφίας.