Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: «Ενάντια στους κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες»

Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: «Ενάντια στους κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες»

«Η Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους η οποία αναπτύχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας των ζώων συντροφιάς και της υγειονομικής τους κατάστασης και τελικά για την υποστήριξη προγραμμάτων κτηνιατρικής δημόσιας υγείας και κυρίως της λύσσας και της ευζωίας των ζώων, μεταφέρεται σε άλλον άσχετο με την υγεία και την ευζωία των ζώων οργανισμό», τονίζει σε άρθρο της στο Gnomip.gr, η Μαρία Μανωλοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Πρόεδρος Φιλοζωϊκού Σωματείου «ΠΕΡΙΤΑΣ».

«Μια φορά αποφάσισε να … πρωτοπορήσει η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα των ζώων συντροφιάς και προχωρά σε μια μεταρρύθμιση ενάντια στους σχετικούς κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες και οδηγίες. Ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο το οποίο , όπως δημοσιεύτηκε, έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , όπως άλλωστε ισχύει διεθνώς», τονίζει.

«Με άλλα λόγια, αντί να συνδράμει στο πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με αυστηρότερες κυρώσεις και υποχρεωτική καταχώριση των ζώων συντροφιάς για να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο και η κερδοσκοπική εκμετάλλευση τους , προχωρά σε μια περίεργη μεταρρύθμιση , αντίθετη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων. Και είναι άξιο απορίας εν τέλει αυτή η περισσή εμμονή . Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προστασία ζώων συντροφιάς , από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε βιαστικά και ενδεχομένως απερίσκεπτα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ενάμιση χρόνο .
Παρά ταύτα, σήμερα η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην αλλαγή αυτή , αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις εισηγήσεις πολλών φιλοζωικών σωματείων , της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων.

Να σημειωθεί δε ότι επρόκειτο για ένα αίτημα συγκεκριμένων φιλοζωϊκών σωματείων, εκείνων που, ως φαίνεται εκ των πραγμάτων, πάντα πιέζουν για τα συμφέροντά τους και όχι για τα συμφέροντα των ζώων. Αν ήθελε να πρωτοπορήσει επί της ουσίας και αποτελεσματικά ως προς την ευζωία των ζώων συντροφιάς η παρούσα κυβέρνηση , θα έπρεπε να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και επιτέλους να υιοθετήσει τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΕ 576/2013 που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων, προκειμένου να σταματήσει τη χρόνια πληγή του παράνομου εμπορίου και των κερδοσκοπικών μετακινήσεων ζώων συντροφιάς από και προς την Ελλάδα. Μέτρα που δεν εφαρμόζονται και ανθεί η παρανομία, η κερδοσκοπία σε βάρος των ζώων και η φοροδιαφυγή», προσθέτει.

«Στόχος όλων των φιλοζωικών οργανώσεων, της πολιτείας και φυσικά της κάθε κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ευζωία των ζώων συντροφιάς, δηλαδή η ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η πάταξη της χρόνιας μάστιγας της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των ζώων και όχι η μεταφορά των επιμέρους αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια σε κάθε λογική. Όλα τα προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς και εφαρμόζει η Ελλάδα από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους αποτελούν αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Τo σημαντικότερο δε είναι ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα καταστήσει ανέφικτη την παρακολούθηση και την ιχνηλασιμότητα των ζώων συντροφιάς και κατ’ επέκταση θα συντελέσει στη διευκόλυνση της χρήσης τους από τα κυκλώματα εμπορίας ζώων συντροφιάς.

Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει ούτε τη σχετική τεχνογνωσία ούτε τη σχετική υποδομή. Άρα παραμένει απορίας άξια αυτή η επιμονή για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των ζώων σε ένα άλλο υπουργείο, τη στιγμή που προτεραιότητα της θα έπρεπε να ήταν η εναρμόνιση μας με την Ευρώπη ως προς την προστασία των κατοικίδιων ζώων και της δημόσιας υγείας . Στην πραγματικότητα εμποδίζεται ο έλεγχος και διευκολύνονται το ανεξέλεγκτο εμπόριο και η εκμετάλλευση των ζώων», καταλήγει.

Ετικέτες

Documento Newsletter