Νομοσχέδιο Δένδια: Ενώνει στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας κατά της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατάφερε να φέρει σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση όλους τους ένστολους, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης σε στρατό, αστυνομία, λιμενικό και πυροσβεστική.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για το υγειονομικό και τα στρατιωτικά νοσοκομεία που βγήκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες στη διαβούλευση, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς προωθεί τη συγχώνευση και ενοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ένστολοι, μια παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης, βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, καθώς βλέπουν τις υγειονομικές τους υπηρεσίες να υποβαθμίζονται και αντιδρούν.

Τι προβλέπει το Άρθρο 8 του νομοσχεδίου

Το Άρθρο 8 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ αφορά τη στελέχωση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), αλλάζοντας ριζικά το καθεστώς λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το άρθρο 8:

  1. Υποχρεωτική μετάθεση των ιατρών των Σωμάτων Ασφαλείας σε στρατιωτικά νοσοκομεία

    • Οι ειδικοί ιατροί της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος θα τοποθετούνται υποχρεωτικά στα αντίστοιχα στρατιωτικά νοσοκομεία για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την απόκτηση της ειδικότητάς τους.

    • Η απόφαση αυτή αποδυναμώνει τις αυτόνομες υγειονομικές υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και μεταφέρει το προσωπικό τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  2. Τοποθέτηση αστυνομικών ιατρών στο 401 και 424 ΓΣΝΕ

    • Οι ιατροί της ΕΛ.ΑΣ. θα ενταχθούν στις δομές του 401 και 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, όπου θα συμμετέχουν σε εφημερίες και χειρουργικές επεμβάσεις μαζί με τους στρατιωτικούς ιατρούς.

    • Τα Κεντρικά Ιατρεία της ΕΛ.ΑΣ. ουσιαστικά καταργούνται και ενσωματώνονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία, προκαλώντας ανησυχίες για τις καθυστερήσεις και την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

  3. Αποστολή στρατιωτικών ιατρών στο ΕΣΥ

    • Στρατιωτικοί ιατροί θα μπορούν να μετακινούνται και να διατίθενται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, αρκεί να μην επηρεάζεται η λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων.

    • Αυτή η ρύθμιση εγείρει ερωτήματα για το αν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν επαρκές ιατρικό προσωπικό, καθώς οι ανάγκες του ΕΣΥ είναι διαρκώς αυξανόμενες.

Ξεσηκωμός στα Σώματα Ασφαλείας – Οργισμένες αντιδράσεις

Η αντίδραση των ένστολων είναι σφοδρή, καθώς θεωρούν ότι το νομοσχέδιο διαλύει τις υγειονομικές τους υπηρεσίες και υποβαθμίζει την περίθαλψη που λαμβάνουν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), το οποίο προβλέπει την ένταξη των Κεντρικών Ιατρείων της Ελληνικής Αστυνομίας (Κ.Ι.Α. – Κ.Ι.Θ.) στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η προώθηση του μέτρου έγινε αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση και χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη των επιπτώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της υγειονομικής κάλυψης των αστυνομικών.

Η ΠΟΑΣΥ υπογραμμίζει ότι τα Κεντρικά Ιατρεία αποτελούν κρίσιμες και αυτόνομες δομές υγείας, εξυπηρετώντας δεκάδες χιλιάδες εν ενεργεία και απόστρατους αστυνομικούς, καθώς και τις οικογένειές τους. Η λειτουργία τους διασφαλίζει άμεση και εξειδικευμένη υγειονομική φροντίδα, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να εξαρτάται από άλλα συστήματα υγείας που δεν έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

«Η επιχειρούμενη ένταξη των Κεντρικών Ιατρείων στα στρατιωτικά νοσοκομεία οδηγεί στη διάλυση της υγειονομικής υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και καταργεί τον αυτόνομο χαρακτήρα της περίθαλψης των αστυνομικών», σημειώνει η ΠΟΑΣΥ, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη ρύθμιση παραβιάζει το Π.Δ. 584/1985, το οποίο καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της Υγειονομικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Βασικές ανησυχίες της ΠΟΑΣΥ:

  • Υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας: Οι αστυνομικοί θα εξυπηρετούνται δευτερευόντως στα στρατιωτικά νοσοκομεία, γεγονός που θα προκαλέσει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην περίθαλψή τους.

  • Απώλεια εξειδικευμένου προσωπικού: Οι ιατροί και οι νοσηλευτές των Κεντρικών Ιατρείων, οι οποίοι έχουν προσαρμόσει τη φροντίδα στις ιδιαίτερες ανάγκες των αστυνομικών, θα απορροφηθούν από το στρατιωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία.

  • Πιθανή επιβάρυνση του προσωπικού: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία ήδη εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών και πολιτών, οπότε η προσθήκη των αστυνομικών θα επιβαρύνει τις δομές, αυξάνοντας τον χρόνο αναμονής για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις.

Η ΠΟΑΣΥ ζητά την άμεση απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας ότι αντί για την ένταξη των Κεντρικών Ιατρείων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, το κράτος οφείλει να ενισχύσει τις υγειονομικές δομές της ΕΛ.ΑΣ. με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και βελτίωση των υπηρεσιών τους.

Αντιδράσεις των στρατιωτικών και αποστράτων:

  • Σύλλογος Αποφοίτων ΣΣΑΣ: Ο σύλλογος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, προειδοποιώντας για «μαζικές παραιτήσεις» στρατιωτικών γιατρών, ειδικά σε σχέση με το άρθρο 19 που αφορά τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ότι τέτοιες ρυθμίσεις δεν θα περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό εκ μέρους του υπουργείου.

  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ): Η ΠΟΕΣ εξέφρασε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι «η διάλυση είναι εδώ». Επισήμανε ότι οι παροχές υγείας υποβαθμίζονται και ότι οι στρατιωτικοί θα επιβαρυνθούν οικονομικά, καθώς «οι παροχές υγείας κατά το μη εργάσιμο ωράριο θα είναι επί πληρωμή για τους στρατιωτικούς που αδυνατούν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού λόγω του υπέρμετρου αριθμού μη δικαιούχων επισκεπτών».

  • Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ): Ο νέος πρόεδρος της ΕΑΑΑ, Παναγιώτης Δημητριάδης, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «η κατάσταση αυτή μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στη στρατιωτική περίθαλψη, αφήνοντας χιλιάδες στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους χωρίς την απαραίτητη υγειονομική κάλυψη».

Διαβάστε περισσότερα:

«Θα το φτάσω μέχρι τέλους»: Η αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου στα δις ισόβια – Η αναφορά στον Αλέξη Κούγια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ένοχη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Ετικέτες