Νόμος Κατσέλη: Χιλιάδες νοικοκυριά έχασαν ήδη την προστασία της πρώτης κατοικίας τους

Νόμος Κατσέλη: Χιλιάδες νοικοκυριά έχασαν ήδη την προστασία της πρώτης κατοικίας τους

Τις 18.154 έφτασε τελικά ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως τις 31 Ιανουαρίου 2021, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο αριθμός δεν είναι κακός σύμφωνα με νομικούς κύκλους που είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα της ηλεκτρονικής διαδικασίας, είναι όμως δηλωτικός του ότι κάποιες χιλιάδες «κόκκινων» δανειοληπτών έμειναν εκτός, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων οι εκκρεμείς υποθέσεις των ετών 2013-2014 και του πρώτου εξάμηνου του 2015 που θα έπρεπε να έχουν κάνει αίτηση ως τα τέλη Ιανουαρίου είναι περίπου 25.000.

Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των «κόκκινων» δανειοληπτών, που μέχρι σήμερα είχε δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας του, επειδή μάλλον δεν βρήκε τα πρόσθετα στοιχεία που απαιτούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αίτησή του, έχει ήδη χάσει αυτή τη δικαστική προστασία και κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς που θα ξαναρχίσουν στις 15 Μαρτίου.

Στο ΣτΕ δύο δικηγόροι κατά του επαναπροδιορισμού

Εκτός κι αν γίνει κάτι ανατρεπτικό π.χ. να φέρει αποτελέσματα η χτεσινή κατάθεση από δυο δικηγόρους της Ρόδου προσφυγής στο ΣτΕ με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση του νόμου 4745/2020 ως αντισυνταγματικού και αντίθετου στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ειδικότερα, δύο δικηγόροι από το Ρόδο προσέβαλαν χτες το νόμο 4745/2020, («περί επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης», βάση του οποίου γίνεται ο επαναπροσδιορισμός των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, πετώντας ωστόσο εκτός δικαστικής προστασίας όσους «κόκκινους» δανειολήπτες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υψηλές απαιτήσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσα στις δοθείσες ασφυκτικές προθεσμίες) μέσω της εφαρμοστικής ΚΥΑ 136042ΕΞ/2020.

Στην αίτησή τους οι δύο δικηγόροι υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι με την εφαρμοστική ΚΥΑ παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος δικαίου, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 43 του Συντάγματος καθώς έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι ΚΥΑ για την λειτουργική εφαρμογή του νόμου 4745/2020, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζεται και η ΕΣΔΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα νομικά και αντισυνταγματικά προβλήματα είχαν επισημανθεί στο Υπουργείο Οικονομικών από τον εισηγητή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Λυρίτση, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρη Βερβεσό, κατά την προετοιμασία της πλατφόρμας, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε δώσει τότε σημασία.

Πότε θα είναι θετικό αποτέλεσμα για τους κόκκινους δανειολήπτες

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή το Συμβούλιο τα Επικρατείας δεν είναι Υπουργείο Οικονομικών και κρίνει με άλλους όρους, είναι πολύ πιθανό ότι θα αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της ΚΥΑ, οπότε όλη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα τιναχτεί στον αέρα και η διαδικασία θα πρέπει να ξαναρχίσει από την αρχή, με άλλους όρους.

Με τη μόνη διαφορά ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα προκύψει μόνο αν οι δικηγόροι της Ρόδου έχουν συνοδεύσει την προσφυγή τους με αίτηση επιτάχυνσης, επικαλούμενοι το κοινωνικό βάρος τη υπόθεσης, γιατί μόνο τότε το ΣτΕ θα βγάλει απόφαση π.χ. μέσα στο επόμενο τρίμηνο και πάντως πριν τις 30 Ιουνίου 2021, όπου θα αρχίσει η εκδίκαση όσων υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη κατάφεραν να περάσουν τη βάσανο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ όσοι δανειολήπτες δεν τα έχουν καταφέρει, θα πάνε με τον Πτωχευτικό Κώδικα, που προβλέπει την ολική εκποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου των οφειλετών, προς όφελος των funds και των τραπεζών. 

Ετικέτες

Documento Newsletter