Νόμος και… τιμωροί

Νόμος και… τιμωροί

Η αστυνομία στις ΗΠΑ κατηγορείται ότι ενθαρρύνει τις αυτόκλητες ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες που συγκρούονται με τους διαδηλωτές

«Υπάρχουν δύο συστήματα απόδοσης δικαιοσύνης στην Αμερική: ένα για τους λευκούς και ένα για τους μαύρους» δήλωσε ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του Τζέικομπ Μπλέικ, του 29χρονου Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε επτά φορές πισώπλατα από αστυνομικούς στην Κενόσα του Ουισκόνσιν πριν από δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος.

Τα βίντεο της οργής

Τα λόγια του Κραμπ επιβεβαιώνονται από δύο βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και μαρτυρούν την ευθύνη της αστυνομίας στην υιοθέτηση και διατήρηση του συστήματος των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Το ένα απεικονίζει τη βίαιη επίθεση των αστυνομικών ενάντια στον Μπλέικ την ώρα που προσπαθεί να μπει στο αυτοκίνητό του στο οποίο βρίσκονται τα τρία μικρά παιδιά του. Το άλλο, που έχει τραβηχτεί λίγο προτού δύο διαδηλωτές του κινήματος «Black lives matter» πυροβοληθούν θανάσιμα και ένας τρίτος τραυματιστεί, δείχνει τον κατηγορούμενο, τον 17χρονο Κάιλ Ριτενχάουζ, να κυκλοφορεί –ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας– ανάμεσα σε μια ομάδα ένοπλων πολιτών στους οποίους αστυνομικοί από ένα διερχόμενο περιπολικό μοιράζουν μπουκαλάκια με νερό και λένε «σας είμαστε ευγνώμονες, παιδιά, αλήθεια».

Η συνέχεια της ιστορίας δεν είναι καθόλου καλή –ούτε για τα θύματα ούτε για τη στάση της αστυνομίας. Ο 17χρονος με το αυτόματο τουφέκι του παραμάσχαλα φεύγει ανενόχλητος από τον τόπο του εγκλήματος παρά τις φωνές ενός τρίτου ότι «τους σκότωσε». Χρειάστηκε να περάσει μία μέρα για να συλληφθεί και να του αποδοθεί μεταξύ άλλων η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Συστημικός ρατσισμός

Την ώρα που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία, σε διάφορες πολιτείες έρχονται αντιμέτωποι με ομάδες ένοπλων πολιτών που ισχυρίζονται ότι στηρίζουν το έργο της αστυνομίας. Οι συγκρούσεις στις ΗΠΑ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους συνολικά. Εκτός από τους δύο διαδηλωτές στην Κενόσα, ένας άντρας που θεωρείται ότι ανήκε σε μια ακροδεξιά οργάνωση, την Patriot Prayer, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Πόρτλαντ.

Η ευθύνη της αστυνομίας είναι για πολλούς αδιαμφισβήτητη. Και για τα δύο περιστατικά έχουν γίνει καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί υποκίνησαν τη βία αποδεχόμενοι ή ακόμη και ενθαρρύνοντας την παρουσία των αυτόκλητων χωρίς στολή τιμωρών που δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Τα δηλωμένα κίνητρα αυτών των ομάδων ποικίλλουν από την προστασία της ιδιοκτησίας έως την προώθηση της ιδεολογίας της λευκής υπεροχής.

«Αστυνομικοί, εισαγγελείς, αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου […] σε όλη τη χώρα πρέπει χωρίς περιστροφές να κάνουν ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι ευθύνη των οργάνων επιβολής του νόμου να προστατεύουν την ιδιοκτησία. Οι παραστρατιωτικές ομάδες δεν ακούν το μήνυμα από αρκετούς αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Και αυτό μας οδηγεί σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι» είπε στην «Washington Post» o εισαγγελέας Ραούλ Τόρεζ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει σαφώς άλλη άποψη. Λάτρης των δύο μέτρων και δύο σταθμών, υπερασπίστηκε την περασμένη Δευτέρα τους πισώπλατους πυροβολισμούς στον Μπλέικ λέγοντας ότι μερικές φορές οι αστυνομικοί «τα χάνουν», ενώ για τον Ριτενχάουζ εξέφρασε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος «προσπαθούσε να ξεφύγει από τους διαδηλωτές που του επιτίθεντο πολύ βίαια» και ότι «πιθανόν να έχανε τη ζωή του».

Documento Newsletter