Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται

«Στην Ελλάδα διαχρονικά υπήρχε ένα πρόβλημα, όχι η έλλειψη νομοθεσίας, έστω κι αν αυτή ήταν μη επαρκής, αλλά η έλλειψη βούλησης να υλοποιηθεί η νομοθεσία, πολλές φορές επειδή σε αυτό δεν βοηθούσαν και τα όργανα της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή ένα άσχημα και προβληματικά δομημένο κράτος. Οι πολιτικοί που αναλάμβαναν θέσεις, όπως αυτή του υφυπουργού Αθλητισμού, ξεκινούσαν όλοι με φιλοδοξίες, αλλά στην πορεία υπέκυπταν ενδεχόμενα σε πολιτικά αδιέξοδα και σε πολιτικά κόστη».

Με αυτές τις 71 λέξεις ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης σε δισέλιδη συνέντευξη του στο Documento, είχε αποδώσει στο 100% την αιτία της παθογένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου και της αρρωστημένης νοοτροπίας που το έχει διαβρώσει ως το κόκκαλο…

Ολα όσα ακολούθησαν από το βράδι της Μ. Πέμπτης μέχρι σήμερα, αποτελούν έναν μόλις κρίκο στην αλυσίαδα αίσχους, αναξιοπιστίας, φαιδρότητας και τρόμου συνάμα, των όσων συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο μας, από τη στιγμή που μπήκαν σε αυτό τον χώρο ανεξέλεγκτα και χωρίς όρους, επιχειρηματίες που θεωρούν ότι με την οικονομική τους δύναμη μπορούν να ελέγχουν τα πάντα και να κάνουν ο,τι γουστάρουν, δήθεν επιχειρηματίες που τρέφονται μόνο από τα κέρδη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, παρείσακτοι που τρέφονται από το σάπιο τοπίο, κατά φαντασία επενδυτές, που ζουν και κάνουν τους προέδρους χάρις στα λεφτά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγιών του πρωταθλήματος αλλά αν τους γυρίσεις ανάποδα δεν θα πέσει ούτε ευρώ και φυσικά ένα σωρό «παπατζήδες» που βρίσκουν πεδίο δράσης για να κάνουν τους καμπόσους, που πουλάνε εκδουλεύσεις για να βγάλουν ξεκούραστα κανένα φράγκο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρήθηκαν οι παραδόσεις. Κανένα πρωτάθλημα και γενικώς καμία διοργάνωση δεν μπορεί να διεξαχθεί ομαλά παρά μόνο σε ένα δηλητηριασμένο περιβάλλον που ο καθένα θέλει να ελέγξει την ΕΠΟ και κατ’ επέκταση την ελληνική διαιτησία για να έχει οφέλη η ομάδα του. Και φθάσαμε σε σημείο τώρα, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου στη Σούπερ Λίγκα, να μην ξέρουμε αν ο πρωταθλητής αναδείχθηκε στα γήπεδα (Ολυμπιακός) ή θα αναδειχθεί στα χαρτιά (ΠΑΟΚ). Όπως και να έχει, χαμένο είναι το ποδόσφαιρο αλλά κανέναν δεν απασχολεί αυτό. Παράγοντες και οπαδούς. «Οι ομάδες τους να κερδάνε με οποιοδήποτε τίμημα και τρόπο και όλοι οι άλλοι να πάνε να γα….» για να παραφράσω λιγάκι την ατάκα που αντιπροσωπεύει 100% το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο εδώ και 35 χρόνια…

Σφάζονται τώρα στο ποδόσφαιρο (;) για το αν επεσε ξύλο στα αποδυτήρια του «Καραϊσκάκης» στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ ή αν τις «έφαγαν» στο ίδιο γήπεδο οι παίκτες του Πλατανιά. Ολοι ξέρουν, ολοι έχουν γίνει ντεντέκτιβ και ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του ανάλογα την ομάδα που πρεσβεύει.

Όμως, όπως είπε στην αρχή και ο υφυπουργός, το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι οι νόμοι αλλά η εφαρμογή τους. Τα πράγματα είναι απλά. Η Αστυνομία που έχει τον πρώτο και μόνο λόγο για την λειτουργία κάθε κάμερας που έχει τοποθετηθεί σε γήπεδο, έχει την κύρια ευθύνη για το ότι στα συγκεκριμένα παιχνίδια οι κάμερες ή έγραψαν και σβήστηκαν ή δεν έγραψαν τίποτα ή είχαν χαλάσει. Και στο καμαράκι που βρίσκεται το κοντρολ, μπαίνει και βγαίνει μόνο ο υπέυθυνος αστυνομικός και κανείς άλλος. Αυτός έχει τα κελιδιά αυτός χειρίζεται τα πάντα. Και φυσικα΄αυτό δεν συβμαίνει μόνο στο «Καραϊσκάκη» αλλά σε όλα τα γηπεδα. Μόνο που όταν πέφτει ξύλο εντός των αποδυτηρίων κατά σατανική σύμπτωση καμία κάμερα σε κανένα ελληνικό γήπεδο δεν δουλεύει! Δουλεύουν μόνο εκείνες που βλέπουν τις εξέδρες, οπότε αν γίνει κάτι χοντρό με οπαδούς, μπορει και να βρεθούν οι ένοχοι…

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος

Στο ΦΕΚ 1802/Β 2015 που αφορά στη χρήση και τη λειτουργία εποπτείας ηλεκτρονικού συστήματος στις αθλητικές εγκαταστάσεις, αναφέρονται ΞΕΚΑΘΑΡΑ μεταξύ άλλων:

«Άρθρο 2. Eποπτευόμενοι χώροι:

1. Οι χώροι που εποπτεύονται είναι: ο αγωνιστικός χώρος, οι κερκίδες, οι διάδρομοι των αποδυτηρίων, ο αμέσως εξωτερικά περιβάλλων χώρος, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως βοηθητικά γήπεδα, χώροι αναψυχής κ.ά.), οι εγγύς της αθλητικής εγκατάστασης χώροι προσέγγισης των θεατών προς την αθλητική εγκατάσταση και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

2. Δεν εποπτεύονται οι χώροι της εισόδου και του εσωτερικού των ιατρείων και των αποχωρητηρίων, τα αποδυτήρια των αθλητών και των διαιτητών, τα γραφεία και κάθε κλειστός χώρος στον οποίο δεν υπάρχει δημόσια πρόσβαση.

Άρθρο 6. Λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος:

1. Η χρήση, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997.

2. Πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου ο οικείος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας ή Αστυνομικής Διεύθυνσης, ορίζει με διαταγή του για όλη την αγωνιστική περίοδο τους εξειδικευμένους αστυνομικούς οι οποίοι θα χειρίζονται και θα λειτουργούν το ηλεκτρονικό σύστημα σύμφωνα με τις οδηγίες του αστυνομικού της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της παρούσας.

3. Χρόνος λειτουργίας του συστήματος είναι ο οριζόμενος κάθε φορά από την αρμόδια Αστυνομική αρχή χρόνος μεταξύ της έναρξης και της λήξης των μέτρων τάξης και ασφάλειας για την κάθε αθλητική συνάντηση.

4. Ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης οφείλει τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν την διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης να έχει αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη η δυσλειτουργία του συστήματος και να διευκολύνει τον έλεγχο καλής λειτουργίας του από τους αρμόδιους της ελληνικής Αστυνομίας, οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί.

5. Δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη της αθλητικής εκδήλωσης το Αστυνομικό Τμήμα στην εδαφική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η αθλητική εγκατάσταση μαζί με τους εξειδικευμένους αστυνομικούς που έχουν οριστεί σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, προβαίνει στον έλεγχο και επιθεώρηση καλής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος και του κέντρου ελέγχου της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης μετά το πέρας του οποίου συντάσσεται σχετική έκθεση. Εφόσον από την έκθεση αυτή προκύπτει αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος ο οικείος Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας ή Αστυνομικής Διεύθυνσης εισηγείται στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων την απαγόρευση τέλεσης της αθλητικής συνάντησης.

Άρθρο 7. Διαχείριση Δεδομένων:

1. Τα δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί, αποθηκευτεί, και αναπαραχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τηρούνται και φυλάσσονται από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, σε ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο.

2. Εάν κατά τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πράξεων βίας και τέλεσης ποινικών αδικημάτων, το υλικό καταστρέφεται με σχετικό πρωτόκολλο, μετά την πάροδο τριμήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της αθλητικής συνάντησης.

3. Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ενδείξεις βίας και αξιόποινων πράξεων, τα αποθηκευμένα δεδομένα διαβιβάζονται από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα στο οικείο πειθαρχικό όργανο και, με τη σχετική δικογραφία, ως προανακριτικό υλικό, στην αρμόδια Εισαγγελική ή Ανακριτική Αρχή, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και ειδικότερα την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν. 4326/2015».

Πείτε μου εσείς λοιπόν, τι από όλα όσα προβλέπει ο νόμος έκανε πράξη η Αστυνομική διεύθυνση Πειραιά για παράδειγμα που είχε την δικαιοδοσία; Τίποτα απολύτως! Αφήνω δε, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάμερες της αστυνομίας στο φαληρικό γήπεδο. ‘Η ακόμη χειρότερα, υπάρχει μόνο μία, αλλά κι αυτή την έχει βάλει μόνος του ο Ολυμπιακός για δικούς του λόγους! Και ακόμη και σήμερα, ούτε δείγμα για τυχόν ΕΔΕ στους κόλπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, έστω για τα μάτια του κόσμου. Και μένουν να «σφάζονται» ομάδες και οπαδοί, την ώρα που οι αρμόδιοι της Αστυνομίας σφυρίζουν αδιάφορα.

Το είπαμε και στην αρχή. Μιλάμε για την απόλυτη δικαίωση του Γιώργου Βασιλειάδη. Στην Ελλάδα νόμοι και κανονισμοί υπάρχουν, η μη εφαρμογή τους είναι το μεγάλο πρόβλημα…