Νόμοι-απειλή για την ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ

Πλήθος ρεπουμπλικανικών πολιτειών επιδιώκει την έγκριση συντηρητικών νόμων, που αναμένεται να επηρεάσουν εκατομμύρια μη ετεροκανονικούς πολίτες

Οι νέοι νόμοι που στοχεύουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ πολλαπλασιάζονται στις πολιτείες που έχουν ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες. Ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τον αριθμό των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα των ίντερσεξ ατόμων – εκείνων που γεννήθηκαν με σωματικά χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν στους τυπικούς ορισμούς για τις κατηγορίες αντρών ή γυναικών.

Η σημασία

Αυτό σημαίνει ότι οι αντιπρόσωποι της κάθε τοπικής βουλής συχνά συντάσσουν νόμους χωρίς να ξέρουν βασικές πληροφορίες για τα άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που μπορεί να τις έχουν για άλλες δημογραφικές ομάδες.

Οι νομοθετικές αποφάσεις για τον αποκλεισμό των τρανς γυναικών και κοριτσιών από τα σχολικά αθλήματα συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στους ίντερσεξ μαθητές.

Ενας νέος νόμος του Κάνσας ορίζει το φύλο ενός ατόμου ως αρσενικό ή θηλυκό με βάση αυτό που αποκαλείται «βιολογικό αναπαραγωγικό σύστημα», το οποίο προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση, χωρίς να αφήνει χώρο για μη δυαδικά ή μεσοφυλικά άτομα. Εν τω μεταξύ οι συζητήσεις σχετικά με την απαγόρευση αγωγής που επιβεβαιώνει το φύλο κατά καιρούς έγιναν πιο θολές εξαιτίας μιας απαξιωμένης πλέον μελέτης του 2018, που ισχυριζόταν ότι τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία φύλου λόγω της επιρροής των συνομηλίκων τους. Αυτό οδήγησε σε λανθασμένες εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των τρανς ατόμων ήταν διογκωμένος. Ωστόσο, τα επιχειρήματα που βασίστηκαν στην απαξιωμένη μελέτη στάθηκαν αρκετά ώστε να περάσουν οι απαγορεύσεις αγωγής που επιβεβαιώνουν το φύλο στην Τζόρτζια, στο Αϊνταχο και αλλού.

Ενώ οι απαγορεύσεις των περισσότερων πολιτειών στη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο προσπάθησαν να δημιουργήσουν εξαιρέσεις για τους ανθρώπους που γεννιούνται ίντερσεξ, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα ίντερσεξ άτομα να

λάβουν ιατρική περίθαλψη, δήλωσε στο Associated Press η Ερικα Λόρσμπαου, εκτελεστική διευθύντρια της InterACT, μιας ομάδας υπεράσπισης που εργάζεται για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών που γεννιούνται με διαφυλικά χαρακτηριστικά. Οι γιατροί που βλέπουν ίντερσεξ άτομα μπορεί να μπερδευτούν από τους νόμους ή να μην είναι σίγουροι για την πιθανή ευθύνη τους, ειδικά εάν ένας ίντερσεξ ασθενής ταυτίζεται επίσης ως ΛΟΑΤΚΙ, είπε η Λόρσμπαου.

Τα ίντερσεξ άτομα

Οι περισσότερες οργανώσεις εκτιμούν ότι το 1,7% των ανθρώπων γεννιέται ίντερσεξ – περίπου 5,6 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ. Αυτή η εκτίμηση βασίζεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Human Biology» που εξέτασε τέσσερις δεκαετίες ιατρικής βιβλιογραφίας από το 1955 έως το 1998. Η εκτίμηση περιλαμβάνει άτομα με επιπλέον ή ελλείποντα φυλοσύνδετα χρωμοσώματα και όσα γεννήθηκαν με άλλες φυσικές παραλλαγές που δεν χωρούν στην κατηγοριοποίηση «αρσενικό» ή «θηλυκό».

Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με τουλάχιστον μία από τις περίπου 40 φυσικές παραλλαγές που σχετίζονται με τα γεννητικά τους όργανα, τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα,

τα χρωμοσώματα ή τις ορμόνες τους. Δεν προσδιορίζονται όλα τα ίντερσεξ άτομα κατά τη γέννηση κι αυτά που ταυτίζονται ως τέτοια μπορεί να εξακολουθούν να αναφέρονται ως «άντρας» ή «γυναίκα» στο πιστοποιητικό γέννησής τους. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο περίπου 16 πολιτείες επιτρέπουν επί του παρόντος κάποιον προσδιορισμό φύλου εκτός από «αρσενικό» ή «θηλυκό» στα πιστοποιητικά γέννησης και δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία πολιτικές που επιβεβαιώνουν τα ίντερσεξ άτομα.

Ορισμένα ίντερσεξ χαρακτηριστικά μπορεί να μην είναι εμφανή μέχρι την εφηβεία ή αργότερα – στην πραγματικότητα μερικές φορές ένα άτομο δεν γνωρίζει ότι είναι ίντερσεξ μέχρι να αναζητήσει θεραπεία για τη στειρότητα ή να υποβληθεί σε άλλες άσχετες ιατρικές διαδικασίες. Αλλοι μπορεί να το ανακαλύψουν μόνο εάν έχουν ιατρικά αρχεία από την παιδική τους ηλικία, επειδή πολλά ίντερσεξ βρέφη και παιδιά υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες χωρίς τη συγκατάθεσή τους για να «συμμορφωθεί» το σώμα τους σε μια κατηγορία άντρα ή γυναίκας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP). Από το 2018 η AAFP έχει αντιταχθεί στις ιατρικά περιττές χειρουργικές επεμβάσεις στα γεννητικά όργανα που πραγματοποιούνται σε ίντερσεξ παιδιά.

Χωρίς προστασία

Υπάρχουν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή τρανς στις ΗΠΑ ηλικίας 13 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 νέων και 1,3 εκατομμυρίου ενηλίκων που αναγνωρίζονται ως τρανς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ουίλιαμς. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν σε πολιτείες χωρίς προστασία από τις διακρίσεις στην εργασία, στο σχολείο, στη στέγαση, στα δημόσια καταλύματα και στις πιστώσεις.

Δημοσκοπήσεις από την KFF, ΜΚΟ που εστιάζει στις πολιτικές υγείας, και την εφημερίδα «Washington Post» δείχνουν ότι υπάρχουν σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα που ταυτίζονται ως τρανς, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% όλων των ενηλίκων. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι τρανς ενήλικες είναι κάτω των 35 ετών και η συντριπτική πλειονότητα –σχεδόν οκτώ στους δέκα– λέει ότι η μετάβαση τούς έκανε πιο ικανοποιημένους με τη ζωή τους. Τα δύο τρίτα των τρανς ενηλίκων λένε ότι συνειδητοποίησαν ότι ήταν τρανς στην παιδική τους ηλικία και περίπου το ένα τρίτο είπε ότι άρχισαν να καταλαβαίνουν όταν ήταν δέκα ετών ή νεότεροι.

Η απογραφή των ΗΠΑ δεν πρόσθεσε ερωτήσεις σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου μέχρι το 2021, αν και άρχισε να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τα νοικοκυριά που αποτελούνταν από ομόφυλα ζευγάρια στην απογραφή του 2010. Η Ερευνα Οικογενειακού Παλμού της Απογραφής των ΗΠΑ του 2021 διαπίστωσε ότι το 0,6% των ενηλίκων που απάντησαν περιέγραψε τον εαυτό του ως τρανς και το 1,7% περιέγραψε τον εαυτό του ως ούτε άντρα ούτε γυναίκα ούτε τρανς.