Νομική πρωτοβουλία για να συλληφθούν, αν επισκεφθούν την Ελλάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Γιοάβ Γκάλαντ που καταζητούνται πλέον από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοίνωσαν δικηγόροι που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ.
«Γνωρίζουμε καλά την ιστορικότητα αυτών που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Σε κάποια χρόνια από σήμερα η γενοκτονία θα αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας και θα μας ρωτούν, όπως και εμείς αντίστοιχα ρωτούσαμε για το 1942-1943, τι έκανε ο καθένας και η κάθε μια από εμάς όταν γινόταν όλα αυτά», είπε στην εισαγωγική του ομιλία ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
Στην εκδήλωση «Από τη γενοκτονία στο τέλος της κατοχής» που οργάνωσε η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Παλαιστινιακής Γης του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού συμμετείχαν ομιλητές από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις της Χάγης
Τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Χάγης (ΔΔΔ και ΔΠΔ) μίλησε ο δικηγόρος και καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο Σωτήρης Λίβας που επεσήμανε ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς αξιωματούχους.
Διευκρίνισε ότι το δικαστήριο γνωστοποίησε τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ, για λόγους ασφαλείας των μαρτύρων, όπως ανέφερε η σχετική απόφαση.
Η Lamis Deek, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη και ακτιβίστρια του κινήματος αλληλεγγύης μίλησε για νομικές μάχες στις ΗΠΑ: «Με νομικές ενέργειες κατορθώσαμε στη Νέα Υόρκη να σταματήσουμε τη διαφήμιση αγοραπωλησίας παλαιστινιακών σπιτιών από εταιρείες real estate ισραηλινών συμφερόντων. Η νομική γνώση μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχουμε μεγάλη δύναμη στα χέρια μας. Ο καθένας και η καθεμιά σας είστε και από μία ιδέα. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κίνημα αλληλεγγύης».
Η ζωή στην Παλαιστίνη
Η δικηγόρος από τη Δυτική Όχθη και επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, η Zeina Jallad, μετέφερε την εικόνα της ζωής υπό ισραηλινή κατοχή.
«Το Ισραήλ είναι σκόπιμα ένα κράτος χωρίς Σύνταγμα, χωρίς καθορισμένα σύνορα, χωρίς συγκεκριμένο ορισμό για το ποιος είναι πολίτης του. Όποιος δηλώνει Εβραίος από οποιοδήποτε μέρος της γης και χωρίς σύνδεση με τον συγκεκριμένο τόπο μπορεί να ζητήσει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη. Αντιθέτως τα εκατομμύρια γηγενών Παλαιστίνιων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους δεν μπορούν να επιστρέψουν», είπε.
Ως παράδειγμα για το απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων ανέφερε νόμο για την προστασία των παιδιών: «Το όριο της ενηλικίωσης στο Ισραήλ είναι τα 18 έτη. Για τα παιδιά των Παλαιστινίων όμως το όριο είναι τα 12 έτη. Ένα 12χρονο παιδί θεωρείται υπόλογο απέναντι στο νόμο όπως ένας ενήλικας. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί μαχητής. Η παιδική του ηλικία έχει κλαπεί με τον νόμο».
Περιέγραψε ακόμη ισραηλινό νόμο όπου η γη και το νερό υπάγονται αποκλειστικά στη διοίκηση του Ισραήλ. «Ακόμη και οι πηγές και το βρόχινο νερό. Στη Δυτική Όχθη, το νερό ανήκει εξολοκλήρου σε Ισραηλινή εταιρεία. Το ίδιο και οι υποδομές, οι συχνότητες, οι αρχαιότητες κλπ», τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν μετατραπεί σε διάσπαρτους θύλακες που απαγορεύεται η μεταξύ τους επικοινωνία.
«Οι Παλαιστινιακοί οικισμοί έχουν πόρτες που κλειδώνουν π.χ. στις 4μμ. Αν άργησες στο σχολείο δεν μπορείς να μπεις μέσα. Αν πάθεις κάτι σοβαρό από τις 4μμ έως το επόμενο πρωί θα πεθάνεις αφού οι περισσότεροι οικισμοί ή θύλακες δεν έχουν νοσοκομείο».
Στον Λίβανο
«Είμαστε μάρτυρες της πιο μεγάλης αντιαποικιακής μάχης του κόσμου», είπε ο καθηγητής Πολιτικής Ανθρωπολογίας που διδάσκει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού Νικόλας Κοσματόπουλος που περιέγραψε την καθημερινότητα στον Λίβανο.
«Ο νότιος Λίβανος, που είναι ο πυλώνας της εύθραυστης οικονομίας της χώρας, διαλύεται μέρα μέρα καθώς ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τα πάντα, όσα μπορούν να εξασφαλίσουν ζωή. Σπίτια, υποδομές αλλά και δέντρα, ελιές που βρίσκονται εκεί από αιώνες παραδίδονται στις φλόγες σκόπιμα για να μην υπάρξει δυνατότητα η γη αυτή να ξανακατοικηθεί. Την ίδια στιγμή και ενώ το Ισραήλ με τη βοήθεια της Δύσης προσπαθεί να δημιουργήσει μικρούς και μεγάλους εμφύλιους, υπάρχει αντίσταση με κόσμο να αρνείται να εγκαταλείψει τις εστίες του διακινδυνεύοντας τη ζωή του», εξήγησε.
Διαβάστε επίσης:
ΚΚΕ κατά Πορτοσάλτε: Ο ρατσισμός στην υπηρεσία του αντικομμουνισμού
ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνη και ΙΧ η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» στο ΝΑΤΟ και στο Διεθνές Δίκαιο