Νόαμ Κατς: Θα διαλύσουμε τον στρατό του τρόμου

Νόαμ Κατς: Θα διαλύσουμε τον στρατό του τρόμου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα εξηγεί γιατί η χώρα του επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας

Σίγουρος ότι το Ισραήλ µε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηµατίστηκε θα καταφέρει να διαλύσει τον «στρατό του τρόµου της Χαµάς» εµφανίστηκε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαµ Κατς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento. Οπως σηµείωσε, αυτό θα είναι προς το συµφέρον και των Παλαιστινίων αλλά και του Ισραήλ.

 

Τι συµβαίνει και τι αναµένεται να συµβεί στο Ισραήλ τις επόµενες ηµέρες;

Θα ήθελα να βάλουµε τα πράγµατα σε µια σειρά. Την τελευταία ηµέρα της γιορτής της Σκηνοπηγίας στο Ισραήλ µια άνευ προηγουµένου απρόκλητη επίθεση εξαπολύθηκε από τη Χαµάς εναντίον των πολιτών του Ισραήλ. Χιλιάδες τροµοκράτες της Χαµάς πέρασαν τα σύνορα, µπήκαν σε κοινότητες αµάχων και χωριά και κατέσφαξαν µε τον πιο βάρβαρο τρόπο γυναίκες, παιδιά και ηλικιωµένους. Εσφαξαν ανθρώπους ενώ κοιµούνταν, παιδιά µπροστά στα µάτια των µητέρων τους. Βίασαν, εξευτέλισαν, βασάνισαν ανθρώπους, τους έβαλαν φωτιά. Το ίδιο έκαναν και µε την εκτόξευση περισσότερων των 3.000 ρουκετών την πρώτη µέρα, που έπεσαν σε πολίτες και σε πόλεις του Ισραήλ.

Η Χαµάς είναι ISIS και πρέπει να ξεφορτωθούµε το κράτος του τρόµου που έχει εγκαθιδρύσει και τον τροµοκρατικό στρατό που έχει φτιάξει όσο το δυνατόν πιο σύντοµα. Θα το θυµίσω σε σας και σε ολόκληρο τον κόσµο: αυτή η οργάνωση ανέλαβε τα ηνία µε αιµατοβαµµένο πραξικόπηµα. ∆ολοφόνησαν τους αδερφούς τους, τους ανθρώπους της Φατάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής που έλεγχαν τη Γάζα. Τους πέταγαν από τις ταράτσες το 2007. Εγκαθίδρυσαν ένα τροµοκρατικό κράτος στη Γάζα και θα έπρεπε να το είχαµε φροντίσει αυτό. Ο κόσµος νόµιζε ότι θα είναι πραγµατιστές και µετριοπαθείς, πήραν όµως µια γεύση για το όραµά τους για τον λαό του Ισραήλ. Εναν εφιάλτη γενοκτονίας και µαζικής δολοφονίας των πάντων. Και παρεµπιπτόντως αυτοί είναι οι εχθροί, αυτοί είναι η κατοχική δύναµη της Γάζας. Οσο περισσότερους καταφέρουµε να σκοτώσουµε τόσο πιο εύκολα θα τους ξεφορτωθούµε και θα έχουµε προσφέρει τις υπηρεσίες µας στις αξίες τις οποίες όλοι µας πιστεύουµε. Θα έχουµε κάνει το χρέος µας προς τη δηµοκρατία και αυτό θα είναι χρήσιµο για µια διπλωµατική επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Υστερα από όλα αυτά που έχουν γίνει υπάρχει ακόµη ελπίδα για ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων;

Το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί λαχταρούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ξέρουµε ότι πρέπει να επιλύσουµε την εθνική σύγκρουση µεταξύ ηµών και των Παλαιστινίων. Η τροµοκρατική οργάνωση της Χαµάς δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους. Είναι µια οργάνωση µε την ιδεολογία του ISIS. Αναµένουµε την πλήρη στήριξη της διεθνούς κοινότητας σε αυτό.

Σήµερα (σ.σ.: Παρασκευή) στείλαµε ένα προειδοποιητικό µήνυµα προς τον κόσµο (σ.σ.: στη Γάζα) και τους είπαµε: «Παρακαλούµε,φύγετε από τις περιοχές αυτές που θα κάνουµε επιχειρήσεις». Τους δώσαµε 24 ώρες για να µεταφερθούν σε κάποιο καλύτερο και ασφαλέστερο µέρος. Αν όµως µείνουν, θα είναι στην περιοχή όπου θα ξεσπάσει ο πόλεµος εναντίον της Χαµάς. Θα κάνουµε ό,τι καλύτερο µπορούµε για να προστατεύσουµε τους αµάχους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και θα ακολουθήσουµε πλήρως τους διεθνείς νόµους της ένοπλης σύγκρουσης, όµως θα διαλύσουµε τον στρατό του τρόµου της Χαµάς. Θα το κάνουµε για χάρη των Παλαιστινίων που ζουν υπό την κατοχή της Χαµάς, για χάρη της περιοχής, για χάρη όλων των πραγµατιστών και των µετριοπαθών δυνάµεων και για χάρη ολόκληρου του κόσµου, επειδή αυτή η ιδεολογία σήµερα είναι στη Γάζα, όµως αύριο µπορεί να βρεθεί στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Είναι αυτή η ιδεολογία που είναι επικίνδυνη, είναι η τροµοκρατία που είναι επικίνδυνη και αυτός είναι ένας πόλεµος κατά της τροµοκρατίας, ένας πόλεµος του πολιτισµού κατά της βαρβαρότητας.

 

Εντάξει, αλλά µετά τον πόλεµο µε τη Χαµάς;

Οπως είπα, µας ενδιαφέρει να βρούµε µια λύση και να βάλουµε ένα τέλος στη σύγκρουση µε τους Παλαιστίνιους γείτονές µας. ∆εν θέλουµε πόλεµο µε τους Παλαιστίνιους. Είµαστε σε πόλεµο µε µια κτηνώδη τροµοκρατική οργάνωση, µε µια οργάνωση σαν το ISIS, την οποία θα αντιµετωπίσουµε αναλόγως.

 

Και πόσο πιστεύετε ότι αυτός θα διαρκέσει;

Για όσο χρειαστεί.

 

∆εν ανησυχείτε µήπως εξαιτίας αυτού ξεσπάσει περιφερειακή σύγκρουση;

Εχουµε στείλει πολύ ξεκάθαρα µηνύµατα στους γείτονές µας και µέσω διπλωµατικών διαύλων αλλά και δηµόσια. Σε ολόκληρο τον ιρανικό άξονα του τρόµου, του οποίου η Χαµάς αποτελεί κοµµάτι, στη Χεζµπολάχ του Λιβάνου και στις πολιτοφυλακές της Συρίας και αλλού, στους Ιρανούς και τους Λιβανέζους. Εχουµε πει: «Μείνετε εκτός. Είµαστε έτοιµοι για όλα και θα κάνουµε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουµε τους Ισραηλινούς και το Ισραήλ. Μείνετε µακριά».

 

Πολλά µέσα ενηµέρωσης του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι η επίθεση της Χαµάς αποτελεί αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αντιµετωπίσει πρόβληµα να πείσει το κοινό ότι είναι ικανή να κυβερνήσει;

Θα πρέπει να µελετήσουµε και να ερευνήσουµε για να πάρουµε τα µαθήµατα που χρειάζονται. Αυτό θα γίνει περισσότερο αφότου κερδίσουµε τον πόλεµο. Υπάρχει πλήρης ενότητα στο Ισραήλ. Υπάρχει µια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, µια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ.

 

Θέλετε να πείτε κάτι στο κοινό της Ελλάδας που παρακολουθεί τα γεγονότα;

Ευχαριστούµε, Ελλάδα, για την υποστήριξή σου εναντίον της βαρβαρότητας, για την αλληλεγγύη σου µε το Ισραήλ και για την πλήρη στήριξή σου στο δικαίωµα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Αυτή είναι η αντίδραση σύσσωµου του πολιτικού φάσµατος, της κυβέρνησης και του λαού. Θέλω επίσης να κάνω έκκληση προς τους ανθρώπους που λανθασµένα διαδηλώνουν υπέρ της Χαµάς και να τους πω να θυµούνται πως µε οτιδήποτε κάνουν στηρίζουν τη βαρβαρότητα και τις απάνθρωπες πράξεις που δεν µπορούν µε κανέναν τρόπο να δικαιολογηθούν. Τους καλώ λοιπόν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. ∆εν είναι το θέµα τα δικαιώµατα των Παλαιστινίων. Το θέµα είναι µια αιµατοβαµµένη τροµοκρατική οργάνωση σαν το ISIS, που έχει ένα γενοκτονικό όραµα για µας και την ευρύτερη περιοχή.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter