Νίκος Τσάφος: Ο άνθρωπος που έλεγε ότι ο λιγνίτης είναι… ακριβός

Νίκος Τσάφος: Ο άνθρωπος που έλεγε ότι ο λιγνίτης είναι… ακριβός

Τα έργα και οι ημέρες του Νίκου Τσάφου, υφυπουργού Ενέργειας, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Οι αντιδράσεις, ακόμη και εντός της ΝΔ, για την υπουργοποίηση του πρωθυπουργικού συμβούλου επί των ενεργειακών Νίκου Τσάφου, λόγω του ότι αποκάλεσε τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», έχουν προς το παρόν κοπάσει. Βεβαίως, δεν αποκλείεται να επανέλθουν, αφού η αναφορά στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που στάθηκε αρχή της αναταραχής, υπάρχει και σε άλλα δημοσιευμένα άρθρα του Ν. Τσάφου, όπως στην ιστοσελίδα του Center for Strategic and Ιnternational Studies (CSIS), δηλώνοντας, αν αποφύγει κανείς τη «χαρτοκοπτική», το εξής: ότι ο Ν. Τσάφος είναι οπαδός της «συνεκμετάλλευσης» πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο από Ελλάδα και Τουρκία, υπό την αιγίδα μιας ισχυρής ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναμενόμενο, αν λάβουμε υπόψη μας πώς ξεκίνησε και ήρθε στην Ελλάδα. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση και τα media που την υποστηρίζουν να προβάλλουν σήμερα τον Ν. Τσάφο ως τον Ελληνοαμερικανό τεχνοκράτη με την εξειδίκευση στα θέματα φυσικού αερίου και LNG, πολλοί όμως δεν ξεχνούν ότι λίγο πριν από την άφιξή του στη χώρα, τον Ιούνιο του 2022, ο ίδιος είχε προβληθεί και μάλιστα από τη ναυαρχίδα της υποστήριξης της κυβέρνησης, την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (27/5/2022), ως «ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών στα ενεργειακά», που ερχόταν ως σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη έχοντας τα διαπιστευτήρια του Λευκού Οίκου με αποστολή να φτιάξει γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το σχετικό δημοσίευμα τόνιζε μάλιστα ότι ο τελευταίος επαγγελματικός σταθμός του Ν. Τσάφου προτού έρθει στην Ελλάδα ήταν το CSIS, γνωστό think tank με στόχο τη διατήρηση της αμερικανικής ισχύος, και ότι ο Ν. Τσάφος ως επιστημονικός συνεργάτης του συγκεκριμένου think tank, ειδικός στο φυσικό αέριο, μιλούσε στην αμερικανική Γερουσία για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει το αμερικανικό LNG στις παγκόσμιες αγορές.

Κεντρική μορφή του λόμπι

Οταν έναν μήνα αργότερα ο Ν. Τσάφος έφτασε πράγματι στην Αθήνα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, επειδή απέφυγε τις δημόσιες τοποθετήσεις, δεν είναι γνωστό τι συμβουλές έδινε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Πηγές του ενεργειακού κλάδου όμως, κρίνοντας από την επαγγελματική πορεία του και τις μεταπτώσεις στην αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, η οποία ξεκίνησε με εντολή της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022, θεωρούν ότι ο Ν. Τσάφος υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί που έπεισε τον πρωθυπουργό να μην παρατείνει τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Θεωρούν ακόμη ότι ήταν εκείνος που επίσης τον έπεισε να απορρίψει την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής που διαμόρφωνε το ΕΣΕΚ και καθηγητή Ενεργειακού Σχεδιασμού του ΕΜΠ Παντελή Κάπρου, ο οποίος επέμενε να χρησιμοποιηθεί ξανά ο λιγνίτης ως μεταβατικό καύσιμο. Από την άποψη αυτή, σημείωσαν οι πηγές, ο Ν. Τσάφος πρέπει να θεωρείται κεντρική μορφή του λόμπι του φυσικού αερίου.

Κατά πάσα πιθανότητα οι πηγές αυτές έχουν δίκιο, αν λάβουμε υπόψη τις θέσεις που διατύπωσε τους προηγούμενους μήνες στις λιγοστές δημόσιες παρεμβάσεις του. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Οκτώβριο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία υποστήριξε ότι είναι μύθος πως τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν για το ρεύμα τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη (χωρίς να τον απασχολεί ότι στο διάστημα 2008-23 έχουν πληρώσει τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά αυξήσεις στο ρεύμα [107,5%], παρότι έχουν χάσει εισόδημα), ότι είναι μύθος πως η ελληνική βιομηχανία γονατίζει από το υψηλό κόστος ενέργειας (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις σύσσωμων των φορέων της) και ότι είναι ψέμα πως η απολιγνιτοποίηση και η «εξυγίανση» στη ΔΕΗ αύξησαν τις τιμές του ρεύματος. Στο ίδιο άρθρο ο Ν. Τσάφος χαρακτήρισε τον λιγνίτη το πιο ακριβό καύσιμο που υπάρχει, χωρίς να επικαλείται στοιχεία, υποδεικνύοντας έτσι γιατί και οι κυβερνητικοί λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τον ίδιο ατεκμηρίωτο τρόπο.

Η δεύτερη ήταν τον Ιανουάριο, όταν με αφορμή τα ετήσια στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που έδειξαν ότι το 2024 η Ελλάδα είχε οριακά περισσότερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές, ο ίδιος υποστήριξε πως αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ενεργειακό σύστημα απέκτησε «στιβαρά θεμέλια», υποτιμώντας τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας που μεταξύ των άλλων ανέφερε πως το θέμα δεν είναι για πανηγυρισμούς, αφού εξάγουμε φτηνή πράσινη ενέργεια και καλύπτουμε το κενό με ακριβή ενέργεια από φυσικό αέριο, αυξάνοντας εντέλει τις τιμές για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δύσκολη συγκυρία

Την περασμένη Πέμπτη ο Ν. Τσάφος κλήθηκε για πρώτη φορά να τοποθετηθεί ως υφυπουργός Ενέργειας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, καθώς έχει σημάνει συναγερμός για να αποτραπεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ ανήμερα του Πάσχα λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών κι ενώ εκκρεμεί νέα καταγγελία της ΕΒΙΚΕΝ με στοιχεία για χειραγώγηση της αγοράς από τους τέσσερις παραγωγούς φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την τεχνητή άνοδο των τιμών.

Και ουσιαστικά ο Ν. Τσάφος ως υφυπουργός Ενέργειας μας είπε ότι παρά ταύτα συνεχίζουμε ως έχουμε. Το υπουργείο Ενέργειας θα συνεχίσει να χορηγεί αφειδώς άδειες για νέα φωτοβολταϊκά –θα μετατρέπονται σε κέρδη για λίγους και σε φτηνές εξαγωγές ενέργειας– και θα συνεχίσει να αγνοεί τις καταγγελίες της ΕΒΙΚΕΝ προκειμένου οι μονάδες φυσικού αερίου να λειτουργούν για να σταθεροποιούν το σύστημα αυξάνοντας τις τιμές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Καιρίδης αλλάζει στρατόπεδο και χτυπάει Άδωνη: Χρειάζονται αυξήσεις και οι υγειονομικοί (Video)

Χαλκίδα: Σοκάρει το βίντεο της δολοφονίας του 43χρονου ξυλουργού – Τον μαχαίρωσε στη μέση του δρόμου (Video)

Χίος: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν πλοίο στο λιμάνι – Έσπασαν οι κάβοι (Video)

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας: Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες – Μεγάλες ζημιές σε Πάρο και Μύκονο (LIVE)

Ετικέτες

Documento Newsletter