Νίκος Παππάς στο Documento: Τα τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Τα καταστατικά των δηµοκρατικών κοµµάτων προβλέπουν ρητά ότι όλες οι θέσεις ευθύνης είναι ανακλητές και ελεγκτέες. Ανεξάρτητα από τη γνώµη που εξέφρασε ή εκφράζει κάποιος ή κάποια, το κόµµα ακολουθεί διαδικασίες που προβλέπονται στο καταστατικό µας.

Αυτό που πρέπει να επικρατήσει είναι η πολιτικοποίηση της συζήτησης. Οχι οι απολυτότητες. Ούτε να καταπέσει η διαδικασία σε ανταγωνισµό προσώπων. Είναι κρίσιµο να µην αδικήσουµε τον εαυτό µας και την ιστορία µας.

Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό και συµπαγές προγραµµατικό και ιδεολογικό έδαφος που έχει κρατήσει το κόµµα σε θέση πρωταγωνιστή για πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει το έργο µας, το καταστατικό και οι συλλογικά ειληµµένες αποφάσεις.

Η συζήτηση πρέπει να περιστραφεί γύρω από αυτά. Οπως και από τον τρόπο µε τον οποίο θα επιτευχθεί η ενότητα. Την πολιτικοποίηση της συζήτησης τη ζητήσαµε και πέρυσι. Η πρόταση, όµως, για τη διεξαγωγή ντιµπέιτ µεταξύ των υποψηφίων προέδρων δεν έγινε αποδεκτή.

Αποδείχθηκε πως η µη διεξαγωγή του ήταν λάθος, όπως και οι διαδικασίες-εξπρές.

Σήµερα η βάση αξιώνει απαντήσεις. Οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία πρέπει να τοποθετηθούν στα εξής:

01 Το καταστατικό δείχνει στην κατεύθυνση του µετασχηµατισµού του κόµµατος. Για παράδειγµα, αποφασίσαµε ότι η βάση εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή. Εκκρεµεί το αν οι υποψήφιοι βουλευτές θα προκύπτουν µέσω προκριµατικών εκλογών. Εκκρεµούν και ζητήµατα σε σχέση µε την αξιοποίηση των µελών, την περιφερειακή µας οργάνωση, την ψηφιοποίηση της λειτουργίας µας. Συµφωνούµε όλοι και όλες ότι ο µετασχηµατισµός πρέπει να συνεχιστεί; Ναι ή όχι;

02 Η στρατηγική µας, όπως προκύπτει από τις συλλογικές µας αποφάσεις, ορίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να καταστεί η κινητήρια και ηγέτιδα δύναµη για τη δηµιουργία µιας προοδευτικής εκλογικής συµµαχίας. Μιας συµµαχίας που θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συµφωνούµε όλοι και όλες µε αυτό; Θα το υπηρετήσουµε χωρίς αστερίσκους; Ναι ή όχι;

03 Το κόµµα χρειάζεται ενότητα και συµπαγή παρουσία. Ναι ή όχι; Πρέπει να είναι σαφής η θέση κάθε υποψήφιου/ας προέδρου. Και µε ποιον τρόπο θα καταφέρουν να ενώσουν το κόµµα;

Τα σενάρια ρευστοποίησης των προοδευτικών κοµµάτων και κατακερµατισµού της προοδευτικής παράταξης ευνοούν µόνο τον κ. Μητσοτάκη και τις επιδιώξεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία έχει λάβει συγκεκριµένες πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο. Για να επιτευχθεί η αναγκαία προοδευτική αντεπίθεση, για να ενισχυθεί η βάση της προοδευτικής εκλογικής συµµαχίας.

Τα προοδευτικά κόµµατα αλλά και οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσουν:

Θα στηρίξουν την πρωτοβουλία µας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών;

Θα συνταχθούν µε το αίτηµά µας για σύγκληση της αρµόδιας επιτροπής για τα ζητήµατα του αγροτικού κόσµου;

Θα είναι µαζί µας στην πρωτοβουλία για τη µείωση των αδιανόητα υψηλών χρεώσεων των τραπεζών;

Θα συµπαραταχθούν στις προτάσεις µας για την κατάργηση της τεκµαρτής φορολόγησης, για την ανάσχεση της ακρίβειας κ.ά.;

Ο προοδευτικός κόσµος ζητά απαντήσεις. Ηρθε η ώρα να τις δώσουµε.

Νίκος Παππάς,  Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Διαβάστε επίσης

Χασάν Νασράλα: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατό του – Τριήμερο πένθος στη χώρα

Καρυστιανού: Δε μπορεί να ξεκινήσει η δίκη, έχουν φροντίσει να λείπουν στοιχεία – Δεν έχω πενθήσει ακόμα όπως θέλω (Video)

Λειψυδρία: Aνοιξε τις κάνουλες για χαράτσια και ιδιώτες ο Μητσοτάκης – Επιστήμονες και ειδικοί μιλούν στο Documento για τα μέτρα Σκυλακάκη

Ομηροι των servicers είναι 2.271.548 οφειλέτες

Ποιοι είναι οι «άριστοι» Διοικητές της ΔΥΠΑ με τα ευαίσθητα αυτιά που σκορπούν τα χρήματα για την αγορά πανάκριβων ηλεκτρικών συσκευών