Νίκος Παππάς: «Ενεργοποιείστε, επιτέλους, την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας»

Νίκος Παππάς: «Ενεργοποιείστε, επιτέλους, την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας»

Τοποθέτηση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών

«Ένα γενικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλει ο λαός είναι ότι δεν πρέπει να ακούει τη Δεξιά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής όταν αυτή βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όπως πολιτευτήκατε στο ζήτημα που συζητάμε σήμερα, πολιτευτήκατε και στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε ο Νίκος Παππάς, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι την περίοδο 2015-2019 «έβαζε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό». Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση: «Να είστε ενεργητικοί στα Βαλκάνια, να πάρετε πρωτοβουλίες όπως είχαμε κάνει εμείς. Δεν έχουν όλες οι χώρες κοινά συμφέροντα στην περιοχή, υπήρξαν και άλλες χώρες που θέλησαν να πρωταγωνιστήσουν. Με τη δική μας πολιτική, όμως, δεν το κατάφεραν. Ενώ με τη δική σας καταγράφηκαν ολιγωρίες που άφησαν κενό πολιτικής».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που χαρακτήρισε τους βουλευτές της Ν.Δ. «εγγυητές, πλέον, της Συμφωνίας των Πρεσπών» κάλεσε το προεδρείο της Βουλής «να ενεργοποιήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, που ως σήμερα δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. Αντιλαμβάνομαι τον φόβο των συναδέλφων της Ν.Δ., αλλά η αυτή η επιτροπή, αυτού του τύπου η διπλωματία θα προσφέρει πολλά. Σύντομα θα αναλάβουμε και εμείς σχετική πρωτοβουλία».

Ο ίδιος επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για το «άδειασμα» που επεφύλαξε σε στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησής του για παλαιότερες δηλώσεις τους σε κρίσιμα ζητήματα, εκδηλώνοντας την επιφύλαξη για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μελλοντικά πεπραγμένα της κυβέρνησης στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων, όπως η πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημείωσε ότι «η στρατηγική της κυβέρνησής μας συνέβαλε στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν ισχυρές και βαθιές σχέσεις, όπως ποτέ άλλοτε, με τις άλλες χώρες της Μεσογείου». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «οι σχέσεις αυτές βασίζονταν στο διεθνές δίκαιο» και ότι «αν η Τουρκία ήθελε να αποτελέσει μέρος μιας λύσης θα ήτανε μέρος μιας λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι των τουρκολιβυκών συμφώνων».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «το κίνημα των Αγανακτισμένων στοιχειώνει και θα στοιχειώνει τη Ν.Δ., όχι μόνο επειδή ήταν ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, αλλά επειδή βρέθηκε τρόπος να γίνει προανάκρουσμα μιας μεγάλης δημοκρατικής αλλαγής. Πρόκειται για μια μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη που ακόμα φοβάστε. Σήμερα τα έχετε βάλει με τη νεολαία. Η οικονομική δυσπραγία μαζί με το τυφλό μέτωπο που ανοίγετε ενάντια στη φοιτητιώσα και εργαζόμενη νεολαία θα είναι η αρχή του τέλους της διακυβέρνησής σας».

Documento Newsletter