Νίκος Παππάς: Εμβαθύνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κίνας

Νίκος Παππάς: Εμβαθύνεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Κίνας

Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας αποτελεί η συνεργασία με κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά τη συνάντηση που είχε, στο Πεκίνο, με ανώτατα στελέχη κινεζικής ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, επίσης του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενημέρωσης.

Και συνέχισε: “Η Ελλάδα εμβαθύνει και διευρύνει, με ταχείς ρυθμούς, τη στρατηγική της σχέση με την Κίνα, με μοχλό όχι μόνο τις οικονομικές-επενδυτικές συνεργασίες αλλά και τις συνέργειες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο, και την οπτικοακουστική πολιτιστική βιομηχανία”.

Ο Νίκος Παππάς, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό της Κρατικής Διοίκησης Δημοσιότητας, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Τονγκ Γκανγκ, αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο της κινηματογραφικής και ραδιοτηλεοπτικής συνεργασίας, και στη γενικότερη σημασία τους για την αμοιβαία προώθηση της εικόνας Ελλάδας και Κίνας. Υπογράμμισε επίσης την αυξανόμενη, διεθνώς, σημασία των νέων μέσων και τεχνολογιών ενημέρωσης, και ειδικά του διαδικτύου, επίσης τις προσπάθειες του Υπουργείου για την ολοκλήρωση ενός καινοτόμου θεσμικού πλαισίου με στόχο, την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ταυτόχρονα την επικοινωνιακή δυναμική που δρομολόγησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τον περασμένο Ιούλιο στο Πεκίνο και την Σαγκάη, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ERT-CCTV. Ο Τονγκ Γκανγκ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.

H στρατηγική σχέση Ελλάδας Κίνας πλαισιώνεται και υποστηρίζεται ουσιαστικά από την συνεργασία στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες, κάτι που αποτυπώνεται στην διευρυνόμενη δράση κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανέφερε ο Ν. Παππάς που πρόσθεσε: Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν απλά μια επιχειρηματική συνεργασία αλλά είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας, ανέφερε στον Κινέζο αν. υπουργό Βιομηχανίας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Τσεν Ζιαοξίνγκ, προσκαλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα.

Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προσφέρει διευρυμένη πρόσβαση στις κινεζικές εταιρείες σε πολλές γειτνιάζουσες αγορές, και καθώς η χώρα εξέρχεται της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στον τομέα της συνδεσιμότητας και δικτυώσεων για την Κίνα στην περιοχή της, αποδίδοντας μεγάλη σημασία σε συναφείς κινεζικές επενδύσεις. Η διεύρυνση των διεθνών αυτών συνεργασιών, υπογράμμισε ο Ν. Παππάς, πέραν του δημοσιονομικού οφέλους, προσφέρει επίσης απτά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές με την εισαγωγή ανάλογων ρυθμιστικών πολιτικών, ενώ γενικότερα, η προώθηση συναφών πολιτικών υποστηρίζεται από την πολιτική αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Ο Τσεν Ζιαοξίνγκ αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στις τεράστιες προόδους που έχουν σημειωθεί στην Κίνα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής τα τελευταία χρόνια κατατάσσοντας τη χώρα σε υψηλές θέσεις διεθνώς στο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και τεχνολογικής καινοτομίας, ενώ ως προς τα ποσοτικά δεδομένα χρηστών και καταναλωτών συναφών υπηρεσιών, η Κίνα κατατάσσεται στην κορυφαία θέση παγκοσμίως.

Υπογραμμίζοντας τα οφέλη από την πολιτική «Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος», ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε, τέλος, τη συναντίληψη των δύο χωρών για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι υποδομές και γεωγραφική θέση της χώρας μας. Ο Τσεν Ζιαοξίνγκ εξέφρασε την βεβαιότητά του για την προοπτική διεύρυνσης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους παραπάνω τομείς και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα κινεζικά επενδυτικά προγράμματα στους παραπάνω τομείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter