Νίκος Παππάς: Δεν θα υπάρξουν μέτρα μετά το 2018

Νίκος Παππάς: Δεν θα υπάρξουν μέτρα μετά το 2018

«Δεν χρειάζονται μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση», δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ασκώντας συγχρόνως κριτική στην παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξωραϊσμό της κατάστασης.

Επιχειρηματολογώντας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο γιατί δεν απαιτούνται μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπογράμμισε εξάλλου, «εμείς δεν θέλουμε μέτρα μετά το 2018, δεν θα υπάρξουν μέτρα μετά το 2018». Για να προσθέσει, «τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να γυρίσουν όταν υπάρξει πολιτική συμφωνία».

Επικριτικός και για τον αρχηγό της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι «έχασε ‘χρυσή’ ευκαιρία να βάλει σήμερα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας και έβαλε τη φανέλα του ΔΝΤ».

«Η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχε κλείσει», και αν αυτό δεν συνέβη, ευθύνονται οι θεσμοί και οι διαφωνίες τους που χρησιμοποιούνταν ως άλλοθι, υποστήριξε ο υπουργός. Στον αντίποδα, «η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε. Η οικονομία υπεραποδίδει».

Τούτου δοθέντος, «φεύγει από τη συζήτηση το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον από πλευράς Κομισιόν», είπε και παρέθεσε σειρά οικονομικών δεικτών που βελτιώνονται σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ανεργίας.

Όσον αφορά τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αφορμή και σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Ν. Παππάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ζητά εξαιρέσεις, αλλά να λέει (σ.σ. το ΔΝΤ) την αλήθεια και όχι ψέματα για τις συντάξεις και τους φόρους.

Κατά τον υπουργό, είναι σε εξέλιξη μια βαθιά πολιτική διαφωνία για το μέλλον της Ευρώπης, για να προσθέσει, «η Γερμανία έχει αντι-ευρωπαϊκή στάση και η επιμονή της να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταμαρτυρά έλλειμμα εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (ESM,ΕΚΤ, Ευρωκοινοβούλιο)».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας αντέτεινε ότι «όποιος ακούει τον πρωθυπουργό και τον κ. Παππά νομίζει ότι όλα πάνε καλά, μακάρι να ήταν έτσι».

Δεν αμφισβήτησε το πλεόνασμα, αλλά το πώς προέκυψε. «Από την υπερφορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων», απάντησε ο ίδιος. Ενώ εκτίμησε ότι δεν είναι συντηρήσιμη η ανάπτυξη που προβλέπεται. «Είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία», ανέφερε ακόμη αν και αναγνώρισε ότι γι’ αυτό υπεύθυνη δεν είναι μόνον η σημερινή κυβέρνηση.

Ένα άλλο πρόβλημα που μεγέθυνε η σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τον Ν. Δένδια, είναι τα «κόκκινα» δάνεια, τα χρέη: «Οι πάντες έχουν ‘φεσώσει’ τους πάντες, στην παγκόσμια Ιστορία δεν υπάρχει άλλο τέτοιο χρέος, πλην εκείνου της Ιταλίας», σημείωσε επίσης.

Documento Newsletter