Ο Νικόλαος Παπαθανάσης κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις καθώς «έκρυψε» την περιουσία του για να μην τη βγάλουν στο σφυρί οι δανειστές του
Είναι πρόσωπο… σύμφυτο με το σύστημα Μητσοτάκη. Παρότι αναπληρωτής υπουργός και εξωκοινοβουλευτικός, έχει σχεδόν όλο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης ως ο έμπιστος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σίγουρα έχει την αρμοδιότητα των ιδιωτικών επενδύσεων. Αν μη τι άλλο είναι ένας κομματικός παράγοντας που όχι μόνο διατηρεί άριστους φιλικούς δεσμούς με την Αγία Οικογένεια, αλλά όποτε κυβερνά η ΝΔ καταλαμβάνει κυβερνητικές θέσεις. Είναι η ιστορία ακόμη ενός προσώπου ταυτισμένου με τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει… δόλια εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη. Ο λόγος για τον Νικόλαο Παπαθανάση, τον υπουργό των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών και συγκεκριμένα της Eurobank.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει το Documento, ο άνθρωπος που «επένδυσε» το 2020 τα χρήματα των φορολογουμένων για την ανακαίνιση του υπουργικού του γραφείου σε μπανιέρες και διπλά στρώματα όχι μόνο χρωστά από επιχειρηματική δραστηριότητα (αλληλόχρεος λογαριασμός) συνολικά το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ στη Eurobank, αλλά δολίως, όπως ακριβώς αναγράφεται στην αγωγή που του έχει ασκηθεί από το 2015 και έχει γίνει εν μέρει δεκτή το 2020, μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του για να μην πληρώσει και να μη χάσει τα ακίνητά του. Ενώ θα απολέσουν τα δικά τους μέσω πλειστηριασμών περίπου 700.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια έχουν μεταβιβαστεί αντί πινακίου φακής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω των προγραμμάτων «Ηρακλής 1 & 2» σε funds που έχουν κεφάλαια των 100 ευρώ. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την τύχη του δόλιου (σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση εναντίον του) Ν. Παπαθανάση, έμπιστου του Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτές οι ενέργειες όμως του νυν αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης ονομάζονται «καταδολίευση δανειστών» και επιφέρουν πέρα από αστικές συνέπειες και ποινικές κυρώσεις.
Ο βίος και η πολιτεία όμως του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης δεν σταματούν εκεί. Μπορεί να συμμετέχει στο βαθύ κομματικό κράτος που έχει στήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο όνομα του «επιτελικού κράτους» και της κυβέρνησης των «αρίστων», μπορεί να μιλά ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά αναδεικνύεται και σε μεγάλο μπαταχτσή που όχι μόνο χρωστά στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές, αλλά κάποιος ακόμη παλεύει με κατασχέσεις να εισπράξει ποσό ύψους 321.000 ευρώ που του οφείλει ο Ν. Παπαθανάσης. Με αυτό το προφίλ μπαταχτσή ο έμπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη διαπραγματεύεται και με στελέχη τραπεζών ώστε να χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Η αγωγή καταδολίευσης δανειστών της Eurobank
Ηταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η Eurobank κατέθεσε την αγωγή καταδολίευσης δανειστών κατά του νυν αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης. Υπό τον τίτλο «Μεταβιβάσεις Ακινήτων» η τράπεζα αναγράφει επί λέξει: «Μετά από έρευνα ακινήτου περιουσίας στην περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου/Κτηματολογικού γραφείου Ν. Σμύρνης, διαπιστώσαμε ότι ο πρώτος εναγόμενος Νικόλαος Παπαθανάσης, με προφανή σκοπό να ματαιώσει εναντίον του αναγκαστική εκτέλεση και μετά την ανάληψη υποχρεώσεώς του ως εγγυητού στην ανωτέρω σύμβαση πιστώσεως δι’ ανοικτού (αλληλόχρεου) λογαριασμού, μεταβίβασε δυνάμει του κάτωθι συμβολαίου τα κάτωθι εμφανή περιουσιακά του στοιχεία». Είχε προηγηθεί την 21η Οκτωβρίου 2015 η έκδοση διαταγής πληρωμής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για το ποσό του 1,45 εκατ. ευρώ εναντίον του και εναντίον της εταιρείας Δομόπολις SP.
Εμβρόντητοι, όπως αποδεικνύεται, οι δικηγόροι της τράπεζας έψαξαν την περιουσιακή του κατάσταση και βρέθηκαν μπροστά σε μια καραμπινάτη καταδολίευση δανειστών. Μάλιστα προκύπτουν και οι προπαρασκευαστικές πράξεις καθότι, όπως αναγράφεται στο ιστορικό της αγωγής, ο Ν. Παπαθανάσης προέβη σε γονική παροχή και στα τρία παιδιά του των ακινήτων τον Οκτώβριο του 2010 και ακολούθησε το 2012 η πτώχευση της Δομόπολις SP. «Ελαβαν χώρα καθ’ ο διάστημα η πρωτο-οφειλέτρια-ανώνυμη εταιρεία ήταν ήδη σε άσχημη οικονομική κατάσταση, καθόσον ήδη είχε δημιουργήσει μεγάλο άνοιγμα στην αγορά, στο οποίο αδυνατούσε να ανταποκριθεί (παρουσιάζοντας φθίνουσα δραστηριότητα, οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και δημόσιο, τράπεζες και άλλους δανειστές άνω των 8 εκατ. ευρώ)».
Γνώριζε και φρόντισε να μην έχει περιουσία
Οσον αφορά τον Ν. Παπαθανάση, προκύπτει ευθέως ότι σχεδίασε ως δόλιος τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας του στα παιδιά του και στη σύζυγό του ώστε να μην πληρώσει όσα χρωστούσε. «Ο πρώτος των εναγομένων (σ.σ.: Νικόλαος Παπαθανάσης) γνώριζε (ως εγγυητής, μέτοχος και μέλος του ΔΣ) την κακή οικονομική πορεία την οποία είχε η Πιστούχος εταιρεία. Γνώριζε ότι με βάση τα οικονομικά του δεδομένα, δεν επρόκειτο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προς την Τράπεζά μας, εκ της ως άνω συμβάσεως υποχρεώσεις του και για τον λόγο αυτό, έσπευσε να “θωρακίσει” τα επίμαχα περιουσιακά του στοιχεία έναντι των δανειστών του και οργάνωσε την αποξένωση του από τα ατομικά περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να αποφύγει την εις βάρος του αναγκαστική εκτέλεση επ’ αυτών, προβαίνοντας σε αθρόα μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων».
Συγκεκριμένα ο Ν. Παπαθανάσης μεταβίβασε στα τρία τότε ανήλικα τέκνα του ισομερώς το 50% του διαμερίσματος όπου κατοικεί, μετά των αποθηκών, στη Νέα Σμύρνη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατοικηθεί από κανένα από αυτά καθώς είναι κατακερματισμένο σε πέντε διαφορετικά πρόσωπα (στον ίδιο, στη σύζυγό του και στα τρία τους παιδιά). Ο ίδιος βέβαια κράτησε μόνο το δικαίωμα να διαμένει στο διαμέρισμα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εμφανίζονται ως κύριοι των ακινήτων (κατοικία, αποθήκη, θέση στάθμευσης). Το ίδιο έπραξε και για διάφορα αγροτεμάχια που κατείχε στο Αγρίνιο, τα οποία μεταβίβασε στην κόρη του.
Αποδεικνύεται περίτρανα η δολιότητα
Για την τράπεζα δεν υπήρχε αμφιβολία. «Σκοπός των ένδικων απαλλοτριωτικών πράξεων δεν ήταν να καταρτιστούν έγκυρες και ισχυρές συμβάσεις γονικής παροχής, αλλά αποκλειστικά και μόνο να καταστεί ανέφικτη δι’ αναγκαστικής εκτέλεσης ικανοποίηση των απαιτήσεων της δανείστριας τράπεζάς μας» αναγράφεται σχετικά στην αγωγή.
Οι εξελίξεις ήταν αργές. Η υπόθεση εισήλθε στην αργόσυρτη ελληνική Δικαιοσύνη. Οταν συζητήθηκε στις 28.11.2019 στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Ν. Παπαθανάσης ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα στοιχεία βέβαια ήταν συντριπτικά εναντίον του. Εκδόθηκε η με αριθμό 1683 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε εν μέρει την τράπεζα. Εκτοτε τα ίχνη της υπόθεσης χάνονται. Ουδείς γνωρίζει αν έχει ασκηθεί έφεση, αν έχει επιδοθεί –και πότε– η απόφαση στον Ν. Παπαθανάση.
Πάντως, σχεδόν τρία χρόνια μετά ούτε πλειστηριασμός προς ικανοποίηση της Eurobank έχει υπάρξει ούτε συντηρητικές κατασχέσεις στην περιουσία των τέκνων Παπαθανάση έχουν καταχωρηθεί. Ούτε βέβαια έχει γίνει γνωστό αν έχει πωληθεί το χρέος Παπαθανάση σε fund και αν έχει εγγυηθεί η Ελλάδα μέσω του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη για τα «κόκκινα» χρέη Παπαθανάση.
Ούτε ξέρουμε αν έχει επέλθει συμβιβασμός και κούρεμα ώστε να μη χάσει το σπίτι του ο έμπιστος του Κυρ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση είναι σκανδαλώδες οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να αντιμετωπίζουν τον τυφώνα των πλειστηριασμών και ο δόλιος αν. υπουργός Ανάπτυξης να απολαμβάνει τη θαλπωρή της οικογενειακής εστίας.
Πάντως ήδη από τις αρχές του έτους ο Ν. Παπαθανάσης έχει λάβει το χρίσμα για να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Το τι συμβαίνει αντίστοιχα με τους «κόκκινους» δανειολήπτες και πόσο αυτοί πιέζονται από τους servicers είναι γνωστό τοις πάσι…
Ο χωρίς περιουσία Παπαθανάσης
Ομως ο μπαταχτσής εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και υποψήφιος βουλευτής έκτοτε έχει εφαρμόσει, ως φαίνεται, το δόγμα «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος –άγνωστος σ’ εμάς– δανειστής του ξεκίνησε τις διαδικασίες, τον Ιούλιο του 2019, της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για το ποσό των 322.714,84 ευρώ. Οπως προκύπτει από σχετικό δικόγραφο (δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, εν προκειμένω της Εθνικής Τράπεζας) στον Ν. Παπαθανάση έχει επιβληθεί ηλεκτρονική κατάσχεση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το ποσό των 51.718,63 ευρώ. Αφορά άραγε ασφαλιστικές εισφορές που παρακράτησε από εργαζομένους του ή ασφαλιστικές εισφορές που έπρεπε ο ίδιος να καταβάλει; Σε κάθε περίπτωση η Εθνική Τράπεζα δηλώνει ότι στις 29.05.2018 επιβλήθηκε, με το με αριθμό 1015652 ηλεκτρονικό κατασχετήριο, κατάσχεση από το ΚΕΑΟ ύψους 51.718,63 ευρώ.
Το Documento προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον δόλιο υπουργό, πλην όμως εκείνος ουδέποτε απάντησε, όπως ουδέποτε ανταπάντησε ούτε σε γραπτό μήνυμα που εστάλη στο κινητό του τηλέφωνο.