Νίκος Κοτζιάς: «Οταν ανακοινώνεις τις υποχωρήσεις είναι σαν να παραδίδεσαι»

Νίκος Κοτζιάς: «Οταν ανακοινώνεις τις υποχωρήσεις είναι σαν να παραδίδεσαι»

Ποια η άποψή σας για τη φράση του πρωθυπουργού πως «είναι σχετική έννοια» η απομείωση κυριαρχίας σε περίπτωση που οδηγηθούμε στη Χάγη με τη γείτονα;

Φοβάμαι μήπως μέσα του ο κ. Μητσοτάκης δεν σέβεται την έννοια της κυριαρχίας, μου δημιουργεί μια τέτοια ανησυχία… Να υπογραμμίσω –γιατί το έχω γράψει– ότι πηγαίνοντας για τη Χάγη πρέπει: πρώτον, να γίνει άρση του casus belli. Διότι δεν νοείται διαπραγμάτευση για τέτοια θέμα έχοντας casus belli πάνω από το κεφάλι σου. Δεύτερον, αναγνώριση του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης. Διότι δεν νοείται να πας σε διεθνές δικαστήριο βασισμένο στο δίκαιο της θαλάσσης και να μην το αναγνωρίζεις. Μου προκαλεί μεγάλη κατάπληξη η αντίληψη ότι πάμε στη Χάγη άνευ όρων και προαπαιτουμένων. Είναι δυνατόν να πάμε στο δικαστήριο χωρίς η Τουρκία να έχει αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο και χωρίς να έχει αποσύρει τις απειλές; Δηλαδή αν δεν τα βρούμε στη Χάγη, θα κάνει πόλεμο; Αν δεν συμφωνήσουμε έτσι όπως εκείνη θέλει, τι ενέργειες θα κάνει; Αρα προϋπόθεση για να πάμε στη Χάγη είναι άρση του casus belli και αποδοχή του διεθνούς δικαίου. Αλλιώς δεν έχει βάση να πάμε. Σε αυτά τα δύο προαπαιτούμενα θα πρέπει να επιμείνει η κάθε ελληνική κυβέρνηση και να τα εξηγεί στη διεθνή κοινότητα.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβούμε σε υποχωρήσεις «από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης» με την Τουρκία;

Δεν ανακοινώνεις υποχωρήσεις πριν καν αρχίσεις τις διαπραγματεύσεις. Οταν τις ανακοινώνεις είναι σαν να έχεις ήδη παραδοθεί.

Τι σημαίνει ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι γεωπολιτική, όπως είπε ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν είναι νομική;

Ο κ. Μητσοτάκης με οδηγεί πάντα σε ανησυχίες όταν εφευρίσκει –για λόγους που δεν εξηγεί– «ονοματεπώνυμα» διαφορετικά. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς με τη διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγήσαμε τη γείτονα φίλη χώρα σε αλλαγή του ονόματος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης πριν ξεκινήσει καν τις διαπραγματεύσεις έχει αποδεχτεί την αλλαγή του ονόματος του μισού Αιγαίου: Turkaegean. Κατά συνέπεια, είναι άλλο να οδηγήσεις σε αλλαγή ονοματοδοσίας τον άλλο και άλλο να υποχωρείς χωρίς διαπραγμάτευση. Γιατί ακούω και κάτι ανοησίες από τη ΝΔ και εξ αριστερών περί «Πρεσπών του Αιγαίου». Δεν υπάρχουν «Πρέσπες του Αιγαίου». Αυτή η διατύπωση ξεφτιλίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών –στην πραγματικότητα σε αυτό αποσκοπεί– και δεν καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα του Αιγαίου. Δεν πάμε να αλλάξουμε όνομα στο Αιγαίο ούτε να αλλάξουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν ζητάμε από τον εαυτό μας να το εφαρμόσει γιατί εμείς το εφαρμόζουμε και πρέπει να το διεκδικούμε.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter