Νίκος Αναστασιάδης: «Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια, αρκεί να εξασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα» (Video)

Τη δική του άποψη για το σκοπιανό εξέφρασε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία του κρατιδίου, αλλά η εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων καθώς και το να ξεπεραστούν οι συνταγματικές πρόνοιες του σκοπιανού κράτους, που μιλούν για αλυτρωτισμό.

«Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρειος Ελλάδα. Εάν οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι Βόρειος Ελλάδα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν το μέγεθος, τη δυνατότητα, αλλά και τις προοπτικές της Ελλάδας μέσα από επενδύσεις, να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο κράτος γειτονικό, διερωτώμαι γιατί ο καβγάς για ένα όνομα», ανέφερε.

Και συμπλήρωσε: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η εθνική ταυτότητα του καθενός; Όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα η οικονομία των Σκοπίων ελέγχετο απόλυτα από Έλληνες επιχειρηματίες. Τα Σκόπια δεν έχουν λιμάνι, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ελληνικό λιμάνι. Και γιατί δεν αξιοποιείς όλα τούτα για να έχεις έναν στενό συνεργάτη γιατί θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Έχει σημασία το όνομα; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;»

‘Όπως ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Κύπρου, συναντήθηκε, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Νικολάι Γκρουέφσκι, ο οποίος, όπως είπε, του ανέφερε ότι οι Σκοπιανοί δεν είχαν σημαία και εθνική ταυτότητα ή συνείδηση, απέκτησαν όμως λόγω του φανατισμού που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.

Και συνέχισε: «Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, τι με ενδιαφέρει το όνομα; Πέστε ότι αύριο αποφασίζει μια άλλη χώρα να ονομάζεται Ελλάδα. Μακάρι να σκέφτεσαι σαν Έλληνας και λίγο με ενδιαφέρει αν λέγεσαι Ελλάδα ή όχι. Θα χάσει ο ελληνικός πολιτισμός ή ο ελληνισμός την ταυτότητά του; Αρκεί, επαναλαμβάνω, να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα. Να διαγραφούν ενδεχόμενα άρθρα στο σκοπιανό σύνταγμα που παρουσιάζουν έναν αλυτρωτισμό, δηλαδή που διεκδικούν εδάφη. Εξάλλου η Ελλάδα ουδέποτε αμφισβήτησε τα σύνορα των Σκοπίων. Εάν περιοριστούν εκεί και πάψουν να έχουν τις λεγόμενες αλυτρωτικές τους ιδέες έχω την εντύπωση ότι το όνομα είναι αστείο να χωρίζει ή να δημιουργεί προβλήματα σε κράτη με τα οποία μπορείς συνεργαζόμενος να επιτύχεις πολύ περισσότερα προς όφελός σου».

ΠτΔ για Σκόπια