Νικολάι Βιλούμσεν: Η ελληνική κυβέρνηση είναι τυφλή

Ο Δανός ευρωβουλευτής με την Ευρωπαϊκή Αριστερά Νικολάι Βιλούμσεν που απέσυρε την υποψηφιότητά του από τα βραβεία ευρωβουλευτή του «Parliament Magazine» εξαιτίας της εμπλοκής της Novartis ως χορηγού στην κατηγορία του ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μια υποψηφιότητα σε μια εκδήλωση που λαμβάνει χρήματα από «μια τόσο αμφιλεγόμενη πηγή», ενώ υπογραμμίζει ότι το σκάνδαλο της Novartis στην Ελλάδα «είναι ένα παράδειγμα του γιατί τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν». Καυτηριάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη θεωρία περί σκευωρίας από σκοτεινούς πολιτικούς κύκλους λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση «ακόμη επιμένει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ή αν ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα επινόησε όλα, τότε είναι τυφλή σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο και αντιφάσκει με τον εαυτό της». Επίσης, ο 39χρονος πολιτικός αναρωτιέται για την «πυξίδα ηθικής» όσων είναι της λογικής ότι «μπορεί η Novartis να πληρώνει πολιτικούς και γιατρούς αλλά σώζει ζωές», δήλωση την οποία είχε κάνει ο Αδωνης Γεωργιάδης το 2019 στο ντοκιμαντέρ της ιταλόφωνης ελβετικής τηλεόρασης σχετικά με το σκάνδαλο. Μάλιστα την υποψηφιότητά της από τα βραβεία απέσυρε και η ευρωβουλεύτρια Βερονίκ Τριγέ-Λενουάρ της ευρωομάδας Renew Europe.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση να αποσυρθείτε από τα βραβεία ευρωβουλευτών;

Η λογική μου είχε δύο πτυχές: πρώτον, είχα ανησυχίες για τη γενική σχέση ανάμεσα στο βραβείο και τους διοργανωτές του με το εταιρικό λόμπινγκ. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρω και στην επιστολή μου, αρχικά δέχτηκα επειδή πίστευα ότι με το να είμαι υποψήφιος και πιθανόν νικητής θα μπορούσα να αυξήσω την προσοχή σε θέματα για τα οποία αγωνίζομαι, όπως η μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων.

Επίσης, δεν είπα από την αρχή στους διοργανωτές να αποσύρουν το όνομά μου διότι δεν υπήρχε χορηγός στην κατηγορία μου.

Δεύτερον, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει κι ότι είχε προστεθεί ένας εταιρικός χορηγός έγινε ξεκάθαρο ότι έπρεπε να δράσουμε. Με εταιρικό χορηγό τη Novartis, μια εταιρεία που κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο δωροδοκιών προς Ευρωπαίους δημόσιους αξιωματούχους, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσα να το υποστηρίξω ηθικά. Ετσι έπρεπε να αποσύρω το όνομά μου, αλλά δεν ήθελα να το κάνω σιωπηρά. Ημουν και είμαι ακόμη απογοητευμένος με τους διοργανωτές της εκδήλωσης τόσο για τον τρόπο που αποδέχτηκαν ένα χορηγό όσο και για το γεγονός ότι δέχτηκαν χρήματα από μια τόσο αμφιλεγόμενη πηγή.

Ποια είναι η γνώμη σας για το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα; Η νυν κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει και ότι η υπόθεση δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα ακούγεται πολύ οικείο, είναι ένα παράδειγμα γιατί τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Εάν η τωρινή ελληνική κυβέρνηση ακόμη επιμένει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο ή αν ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα επινόησε όλα, τότε είναι τυφλή σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο και αντιφάσκει με τον εαυτό της. Τίποτε από τα δύο δεν είναι κάτι που την κολακεύει.

Ο λόγος που λέω ότι πρέπει να είναι τυφλή απέναντι σε όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι ότι πριν από λίγα χρόνια η Novartis συμφώνησε να πληρώσει στην αμερικανική κυβέρνηση περισσότερα από 230 εκατ. δολάρια για να διακανονίσει μια έρευνα σχετικά με παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου για διεφθαρμένες πρακτικές (Foreign Corrupt Practices Act) που σχετίζονταν αποκλειστικά με την Ελλάδα. Αν εγώ ως Δανός πολιτικός μπορώ να δω μια σύνδεση εδώ, τότε σίγουρα μπορεί να τη δει και η ελληνική κυβέρνηση.

Λέω ότι αντιφάσκουν με τον εαυτό τους επειδή, απ’ όσο μπορώ να διαβάζω τις ειδήσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα ότι θα μηνύσει τη Novartis ζητώντας αποζημίωση 214 εκατ. ευρώ για «ηθικές ζημιές» που υπέστη η Ελλάδα εξαιτίας της υπόθεσης. Οπως καταλαβαίνω, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να κάνει κι άλλες μηνύσεις για τα κόστη τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν. Κάτι το οποίο τους προτρέπω ανεπιφύλακτα να κάνουν.

Εκτιμώ ότι είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθείς να υποβαθμίσεις ή να κάνεις στην άκρη τέτοιου είδους σκάνδαλα. Αντίθετα, θα πρέπει να μελετηθεί επισταμένα ώστε να αποφευχθούν επαναλήψεις. Και φυσικά οι εταιρείες που θα βρίσκονται ένοχες να λαμβάνουν κυρώσεις που να τις αποθαρρύνουν να παραβιάζουν τους νόμους και τους ηθικούς κανόνες, αφού δεν θα έχουν κανένα οικονομικό όφελος στο τέλος.

Η μάχη ενάντια στη διαφθορά είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να εκτροχιαστεί ή να μπει στην άκρη εξαιτίας μικροπολιτικών συμφερόντων. Τελικά νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θέλουν δράση σε τέτοιες υποθέσεις, όχι κακές δικαιολογίες.

Ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έχει παραδεχτεί ότι η Novartis όντως δωροδόκησε πολιτικούς, όμως τα προϊόντα της σώζουν ζωές. Πιστεύετε ότι αυτή είναι πρέπουσα στάση για έναν πολιτικό;

Πιστεύω ότι είναι μια πολύ παράξενη στάση. Η δωροδοκία είναι λάθος και η δωροδοκία τέτοιου είδους έχει πολύ πιθανώς εκτρέψει εκατομμύρια ευρώ, αν όχι δισεκατομμύρια, μακριά από τα συστήματα υγείας και προς τις τσέπες ιδιωτών μετόχων. Φανταστείτε πόσες ζωές θα είχαν βελτιωθεί ή σωθεί αν αυτά τα κεφάλαια είχαν αντιθέτως χρησιμοποιηθεί σε άλλες προτεραιότητες στην υγειονομική περίθαλψη. Τα εν λόγω προϊόντα θα μπορούσαν πάλι να είχαν σώσει ζωές, αλλά με μικρότερο κόστος. Η προσπάθεια σύνδεσης της πιθανότητας διάσωσης μιας ζωής με τη δωροδοκία είναι κάτι πολύ παράξενο για μένα.

Σίγουρα δεν νομίζω ότι θα αποκαλούσα πρέπουσα στάση για έναν πολιτικό την υπεράσπιση της δωροδοκίας δημόσιων αξιωματούχων. Η προσπάθεια υπεράσπισης τέτοιου είδους συμπεριφορών πάντα με κάνει να αναρωτιέμαι εάν η πυξίδα ηθικής αυτού που το επιχειρεί είναι χαλασμένη.

Ετικέτες