Ο Πέδρο Καστίγιο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές στο Περού την Κέικο Φουτζιμόρι, σε μια αναμέτρηση που κρίθηκε στην κόψη του ξυραφιού. Η 46χρονη γόνος ενός φυλακισμένου δικτάτορα και ο γιος δύο αγράμματων αγροτών κονταροχτυπήθηκαν ψήφο την ψήφο μέχρι την τελική ανάδειξη του 51χρονου δασκάλου σε τελικό νικητή.
Οι δύο αντίπαλοι αντικατοπτρίζουν την κοινωνική και γεωγραφική πόλωση που έχει συντελεστεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Όπως και στον πρώτο γύρο, ο Καστίγιο σάρωσε στις νότιες επαρχίες, όπου οι φτωχοί πολίτες των Άνδεων και της περουβιανής Αμαζονίας ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του. Από την άλλη πλευρά, η Φουτζιμόρι επικράτησε στα βόρεια της χώρας και τις αστικές περιοχές κατά μήκος της ακτής στον Ειρηνικό.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη υποψήφιος κέρδισε και στα 43 εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας Λίμα. Οι εκλογές αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η χώρα έχει το χειρότερο ποσοστό θανάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό παγκοσμίως, με πάνω από 186 χιλιάδες νεκρούς από κορονοϊό, ενώ η οικονομική κρίση έχει σπρώξει το 10% των περουβιανών στην ανέχεια, ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να αναγκάσει πολλούς να εγκαταλείψουν την πόλη για την επαρχία.
Η μάχη αυτή είχε σαφές ιδεολογικό διακύβευμα, με τον Καστίγιο να βάλλει ευθέως κατά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης του Περού. Μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Φουτζιμόρι αναλώθηκε στην τρομολαγνεία αναφορικά με την πρόθεση του Καστίγιο να εθνικοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και να αναβαθμίσει την παρεμβατικότητα του κράτους. Στη νίκη του συνέβαλλε και το αντι-φουτζιμορικό συναίσθημα καθώς ο πατέρας της Κέικο, Αλμπέρτο, καταδικασμένος σε 25 φυλάκιση από το 2009, αιματοκύλισε το Περού όντας πρόεδρος για μια δεκαετία.
Με την διαφορά τους να είναι τόσο μικρή, η κυβερνητική εντολή του Καστίγιο είναι αδύναμη, ενώ οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται να είναι ταραχώδεις με το στρατόπεδο της Φουτζιμόρι να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα.