Νικαράγουα: Ορτέγα εναντίον πρώην συντρόφων

Νικαράγουα: Ορτέγα εναντίον πρώην συντρόφων

Για να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία φυλακίζει ακόμη και πρώην συμμαχητές του στο Μέτωπο των Σαντινίστας

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας γιόρτασε πρόσφατα τα 42 χρόνια της επανάστασης εναντίον του δικτάτορα Αναστάζιο Σομόζα. Ωστόσο, με τους περισσότερους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και ορισμένους πρώην συντρόφους του στη φυλακή, ο πρόεδρος και πάλαι ποτέ επαναστάτης Ντανιέλ Ορτέγα δέχεται πλέον έντονα πυρά για απολυταρχικές πρακτικές.

Αρκετοί από τους πρωτοπόρους επαναστάτες Σαντινίστας που αγωνίστηκαν πλάι στον Ορτέγα το 1979 τώρα είναι στη φυλακή εξαιτίας του. Οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν σε μια έκρηξη καταστολής στα τέλη Μαΐου, ενώ κρατούνται χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους σε άγνωστες τοποθεσίες και χωρίς δυνατότητα υπεράσπισης από δικηγόρους.

Ο Ορτέγα, που διανύει πλέον το 75ο έτος της ζωής του, θέλει να ανανεώσει για τέταρτη φορά την προεδρική του θητεία στις επικείμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ετσι, σημαντικοί αντίπαλοί του έχουν συλληφθεί και κρατούνται με διάφορες κατηγορίες.

Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ασαφείς κατηγορίες για εγκλήματα κατά του κράτους, κατηγορίες που βαραίνουν όσους συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2018. Ο Ορτέγα θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες αυτές ήταν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου για πραξικόπημα με τη βοήθεια των ΗΠΑ και κατηγορεί αντιπολιτευτικά στελέχη όπως τη δημοσιογράφο Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτα Μπάριος Τσαμόρο (1990-97), για δεσμούς με τις ΗΠΑ και χρηματοδότηση «μέσω ΜΚΟ που ελέγχονται από την Ουάσινγκτον».

Ανάμεσα σε όσους βρίσκονται υπό κράτηση συγκαταλέγεται και η 65άχρονη Ντόρα Μαρία Τέγες, πρώην διοικήτρια στον ανταρτοπόλεμο που αργότερα διαχώρισε τη θέση της και ίδρυσε το Κίνημα για την Ανανέωση των Σαντινίστας. Στο συγκεκριμένο κίνημα ανήκει και ο 73χρονος Ούγκο Τόρες,ο οποίος επίσης κρατείται.

«Για εμάς είναι ντροπή που αμαυρώνουν τη 19η Ιουλίου φυλακίζοντας ήρωες του αγώνα ενάντια στον Σομόζα όπως η Τέγες, ο Τόρες και ο Βίκτορ Ούγκο Τινόκο» είπε στο Associated Press η Μόνικα Μπαλτοδάνο, επίσης πρώην μαχήτρια στον ανταρτοπόλεμο.

Ο Τινόκο ήταν επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Unamos (Ας Ενωθούμε), πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη. Η Τέγες οδήγησε μια ομάδα Σαντινίστας στην επίθεση κατά του εθνικού παλατιού το 1978, παίρνοντας ομήρους μέλη της κυβέρνησης Σομόζα για να τους ανταλλάξει με φυλακισμένους επαναστάτες. Μετά την πτώση του Σομόζα η Τέγες υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας στην πρώτη περίοδο των κυβερνήσεων των Σαντινίστας, από το 1979 μέχρι το 1990.

Αφού η επανάσταση εκδίωξε τον Σομόζα από την εξουσία, ο Ορτέγα κυβέρνησε αρχικά μέχρι το 1990, όταν και έχασε τις εκλογές έπειτα από χρόνια εχθροπραξιών με ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησής του. Επέστρεψε στην προεδρία το 2007 ύστερα από τρεις αποτυχημένες εκλογικές προσπάθειες και κέρδισε την επανεκλογή του το 2011. Στη συνέχεια παρέκαμψε τα όρια που έχουν τεθεί για τις προεδρικές θητείες έτσι ώστε να επανεκλεγεί το 2016. Παράλληλα τοποθέτησε στη Δικαιοσύνη και σε κυβερνητικές υπηρεσίες πολιτικούς του συμμάχους.

Εκτός εκλογών

Ο Ορτέγα, που ελέγχει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, έχει προβεί σε εκστρατεία απονομιμοποίησης των πολιτικών του αντιπάλων. Το τελευταίο του… κατόρθωμα ήταν η ανατροπή του νομικού καθεστώ

τος του μοναδικού κόμματος της αντιπολίτευσης, του δεξιού Πολίτες για την Ελευθερία, στις 6 Αυγούστου. Αυτή η εξώθηση ουσιαστικά βγάζει εκτός του εκλογικού αγώνα τον ανταγωνιστή του για την προεδρία Οσκαρ Σομπαλβάρο, που έχει κάνει έκκληση για την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Ορτέγα και της συζύγου του Ροζάριο Μουρίγιο.

Με έξι από τους πιο γνωστούς πιθανούς υποψήφιους να βρίσκονται ήδη στη φυλακή και την πλάστιγγα να γέρνει έντονα υπέρ του Ορτέγα, ορισμένοι προέτρεψαν την αντιπολίτευση να μη συμμετάσχει στις εκλογές νομιμοποιώντας την πιθανή νίκη του.

Διεθνείς αντιδράσεις

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου ότι ανακαλεί τις ταξιδιωτικές βίζες 100 βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων που φέρονται ότι βοήθησαν την κυβέρνηση Ορτέγα να εφαρμόσει διάφορους παράτυπους νόμους περί «προδοσίας» και «λογοκρισίας» ώστε να δικαιολογήσει τη σύλληψη των αντιπάλων της.

Τον Ιούνιο το Μεξικό και η Αργεντινή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Νικαράγουα για διαβουλεύσεις και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις συλλήψεις σημαντικών αντιπολιτευόμενων προσώπων καθώς και εξεχόντων επιχειρηματιών και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εκτιμάται ότι στη χώρα υπάρχουν 146 πολιτικοί κρατούμενοι. Την ημέρα της εορτής της επανάστασης η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) ζήτησε την άμεση απελευθέρωση και προστασία της ζωής της ακτιβίστριας της αντιπολίτευσης Ταμάρα Ντάβιλα. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι δίκες της διεξάχθηκαν χωρίς σεβασμό στην εθνική νομοθεσία και κατά παράβαση των λατινοαμερικανικών προτύπων επί του θέματος.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε ανακοίνωση στις 22 Ιουνίου που συνυπέγραψαν 59 κράτη εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον Απρίλιο του 2018 και τις συνεχείς αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις και κακοποίηση δημοσιογράφων και ακτιβιστών. «Η αυθαίρετη διάλυση πολιτικών κομμάτων και οι νομικές διαδικασίες εναντίον αρκετών προεδρικών υποψηφίων και αντιφρονούντων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ότι «αυτά τα μέτρα είναι πιθανό να εμποδίσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Ο πρώην επαναστάτης πρόεδρος κατηγορεί στελέχη της αντιπολίτευσης για σχέσεις με τις ΗΠΑ και χρηματοδότησή τους μέσω ΜΚΟ από την Ουάσινγκτον

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter