Καζάνι που βράζει είναι η κατάσταση στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Η Γαλλία αποφάσισε να αρχίσει την απομάκρυνση των υπηκόων της από την χώρα της Αφρικής «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Δικαιολογεί την απόφασή του αυτή επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».
Από την πλευρά της η νέα στρατιωτική εξουσία, που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, δήλωσε πως η ανατραπείσα κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη Γαλλία να διενεργήσει πλήγματα στο κτίριο της προεδρίας στην προσπάθεια να απελευθερώσει τον Μπαζούμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούν αφρικανικές πηγές στα κοινωνικά δίκτυα, δύο γειτονικές χώρες, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι βρίσκονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών του Νίγηρα και οι ηγέτες τους έχουν υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια στην περίπτωση που η χώρα δεχτεί επίθεση από ξένες χώρες.
Αλλες πληροφορίες από τον Νίγηρα λένε ότι πραξικοπηματίες έχουν διακόψει την αποστολή χρυσού και ουρανίου προς τη Γαλλία. O Νίγηρας προμηθεύει τη Γαλλία με σημαντικές ποσότητες ουρανίου που χρησιμοποιούνται στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
O Νίγηρας, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, έχει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μόνο το 18% του πληθυσμού έχει ηλεκτρικό ρεύμα.
Στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νίγηρα γίνονται διαδηλώσεις υπέρ του πραξικοπήματος και κατά της Γαλλίας. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούν σημαίες της Ρωσίας που πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει.