Νίγηρας: Αίρεται η διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη – Αυξάνεται η ένταση στη Δυτική Αφρική

Νίγηρας: Αίρεται η διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη – Αυξάνεται η ένταση στη Δυτική Αφρική

Η στρατιωτική ηγεσία του Νίγηρα ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Γάλλο πρέσβη να αναχωρήσει από τη χώρα, σε μια κίνηση που κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση στη Δυτική Αφρική μετά το πραξικόπημα που καθαίρεσε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, Μοχάμεντ Μπαζούμ. Η προθεσμία έληξε στις 28 Αυγούστου χωρίς η Γαλλία να ανακαλέσει τον Ιτέ.  Η γαλλική κυβέρνηση λέει ότι δεν αναγνωρίζει τους πραξικοπηματίες ως νόμιμους ηγέτες της χώρας.

Το ανακοινωθέν που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών του Νίγηρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο ήρθε σε γνώση του Associated Press την Πέμπτη (31/8), ανέφερε ότι ο Ιτέ «δεν απολαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις ασυλίες που συνδέονται με την ιδιότητά του ως μέλους του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας». Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι διπλωματικές κάρτες και οι βίζες των οικογενειών του πρέσβη έχουν ακυρωθεί.

Στρατιωτική συνδρομή από γείτονες

Παράλληλα, η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα εξουσιοδότησε στρατεύματα από το γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο την περασμένη Παρασκευή να υπερασπιστούν τη χώρα, αυξάνοντας το διακύβευμα σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με άλλα κράτη της Δυτικής Αφρικής που απειλούν τη χούντα, ώστε να επαναφέρουν τον ανατραπέντα πρόεδρο. Ο στρατηγός Αμπντουραχμάν Τσιανί, υπέγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα που εξουσιοδοτούν τις «δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στο έδαφος του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», δήλωσε αργά την Πέμπτη (31/8) ο στρατιωτικός αξιωματούχος Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, από την πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι. Ο Σιντί δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη από τις δύο χώρες των οποίων τα στρατιωτικά καθεστώτα είπαν ότι οποιαδήποτε χρήση βίας από το δυτικοαφρικανικό μπλοκ ECOWAS εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα θα αντιμετωπιζόταν ως πράξη πολέμου εναντίον των κρατών τους.

Το χρονικό

Ο Γάλλος πρεσβευτής, Σιλβέν Ιτέ, κλήθηκε την περασμένη Παρασκευή (25/8) να φύγει από το Νίγηρα εντός 48 ωρών με επιστολή που τον κατηγορούσε ότι αγνόησε πρόσκληση για συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών. Η επιστολή της περασμένης Παρασκευής περιείχε αναφορές για «ενέργειες της γαλλικής κυβέρνησης αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα», οι οποίες αποτέλεσαν έναν από τους λόγους για την απέλαση του Ιτέ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι «πραξικοπηματίες του Νίγηρα δεν έχουν εξουσία» να ζητήσουν από τον πρεσβευτή του στο Νιαμέι να φύγει. «Η έγκριση του πρέσβη προέρχεται αποκλειστικά από τις νόμιμες εκλεγμένες αρχές του Νίγηρα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο.

Ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, ήταν ο σύμμαχος της Γαλλίας πριν από το πραξικόπημα του περασμένου μήνα στον αγώνα κατά των ενόπλων ομάδων τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ. Ένα αυξανόμενο κύμα αντιγαλλικού αισθήματος ακολούθησε τα πρόσφατα πραξικοπήματα στην περιοχή, με ορισμένους ντόπιους να κατηγορούν την ευρωπαϊκή χώρα για ανάμιξη στις υποθέσεις τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε δριμύτατα τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα την Πέμπτη και ζήτησε την απελευθέρωση του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Δεν εξετάζεται αποχώρηση από τον Νίγηρα, διαβεβαιώνει ο Μακρόν

Documento Newsletter