Νηστεία: Μια «αποτοξίνωση» θρησκευτικού τύπου

Νηστεία: Μια «αποτοξίνωση» θρησκευτικού τύπου

Η Σαρακοστή έχει μπει για τα καλά. Άλλοι νηστεύουν για να τηρήσουν τις θρησκευτικές παραδόσεις, άλλοι γιατί βρίσκουν και την ευκαιρία να αποτοξινωθούν από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Τα τελευταία έχουν μεν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, παράλληλα δε συμβάλλουν και στην αύξηση της χοληστερόλης του ουρικού οξέως και διαφόρων τοξινών.

Αν πάντως φοβάστε ότι με τη νηστεία ο οργανισμός θα στερηθεί κάποιες βασικές ουσίες κι ενδεχομένως κάτι τέτοιο προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, ή θα νιώθετε μονίμως πεινασμένοι, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά ότι:

  • Ένα καλό πρωινό με δημητριακά και τσάι ή καφέ, μερικά φρούτα μεταξύ των γευμάτων, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό που να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα σίγουρα θα σας κάνουν να ξεχάσετε το αίσθημα της πείνας.
  • Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστων δημητριακών και ελαιόλαδου, είναι ένας καλός τρόπος εφοδιασμού του οργανισμού με στοιχεία όπως η β-καροτίνη, και τα φλαβονοειδή γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού.
  • Με τη νηστεία αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
  • Μειώνεται σημαντικά το κεκορεσμένο λίπος, αυτό δηλαδή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, το οποίο επιβαρύνει τον οργανισμό.
  • Μειώνεται η χοληστερόλη σε όσους έχουν αυξημένες τιμές. Σύμφωνα με έρευνες 40 μέρες νηστεία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σε πολύ σημαντικό βαθμό.
  • Η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών και θαλασσινών σε συνδυασμό με βιταμίνη C που αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό, καλύπτουν το κενό του σιδήρου που σχετίζεται άμεσα με την αποχή από το κρέας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

– Η αποχή από ορισμένες τροφές δεν θα πρέπει να σας τρομάζει αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

– Εγκράτεια χρειάζεται στην κατανάλωση υδατανθράκων (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι) καθώς σε μεγάλες ποσότητες προσθέτουν βάρος.

Νηστεία και καλή λειτουργία του εντέρου

Η αποχή από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους και η αντικατάστασή τους με οστρακοειδή, όσπρια, φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αποφυγή δυσλειτουργιών αλλά και σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Αναστάσιος Ξιάρχος.

«Τόσο οι διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες προστατεύουν από την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και κατ’ επέκταση αιμορροΐδων, ή ακόμα χειρότερα κοπρόστασης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενες, καρδιακές, πνευμονικές ή γαστρεντερολογικές παθήσεις. Οι διαλυτές ίνες βρίσκονται στα όσπρια, στη βρώμη, στο κριθάρι, στο αβοκάντο κ.α. Οι αδιάλυτες ίνες, συναντώνται σε προϊόντα ολικής άλεσης, σε ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα λαχανικά». Για να προσφέρουν, όμως, οι φυτικές ίνες τα μέγιστα στον οργανισμό, είναι σημαντικό, τονίζει ο κ. Ξιάρχος, τα φρούτα και τα λαχανικά να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται οι αδιάλυτες ίνες, καθώς και ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της αιμορραγίας στους πάσχοντες από αιμορροϊδοπάθεια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως είναι τα μούρα, τα σταφύλια και οι ντομάτες, αλλά και τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά είναι γενικά πλούσια σε φλαβονοειδή. Όμως μέχρι και το 80% ορισμένων φλαβονοειδών ενδέχεται να χαθούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα.

Το ίδιο ευεργετικά είναι και τα όσπρια. Αντίθετα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ελάχιστες ίνες. Οι δε πρωτεΐνες τους μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με λαχανικά που είναι πλούσια σε αυτές, όπως π.χ. αρακάς, γλυκοπατάτα, αγκινάρα, σπανάκι, παντζάρια κ.λπ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter