«Νεύρα» Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Επανέρχεται με δηλώσεις πριν επισκεφθεί τη Σερβία

«Νεύρα» Πούτιν για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Επανέρχεται με δηλώσεις πριν επισκεφθεί τη Σερβία

Ανεβάζει τους τόνους ο Ρώσος πρόεδρος λίγο πριν την επίσκεψή του στο Βελιγράδι (17 Ιανουαρίου) με συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ρωσικού υπουργείου εξωτερικώνπου απαντήθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞκαι την «ανταπάντηση» του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνταρ Γκουσκό, ο Ρώσος πρόεδρος – η χώρα του οποίου έσπευσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» – επανέρχεται για να στηρίξει άμεσα τις παλιές εθνικιστικές θέσεις της πΓΔΜ, στο όνομα της «σταθερότητας».

Στη συνέντευξή του ο Βλάντιμιρ Πούτιν βάλει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία και εντάσσει στο σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια, μια προσπάθεια που -κατά τη γνώμη του- λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να υπενθυμίσει τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Δύσης, τον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ το 1999 και την υποστήριξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και το ότι το 2017 «σε αντίθεση με την βούληση του λαού έσυραν το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ», προκαλώντας αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «Μακεδονία» (σ.σ. πΓΔΜ) λέγοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας και αλλαγή της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Ο κ. Πούτιν μάλιστα πρόσθεσε ότι «αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται.».

Στην προσπάθειά του να προκαλέσει αντανακλαστικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να επεκταθεί «είναι απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου και μια λανθασμένη και καταστροφική στρατιωτικά και πολιτικά στρατηγική». Κατηγόρησε ακόμη την Συμμαχία ότι με την προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της στα Βαλκάνια «επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και υπονομεύει την εμπιστοσύνη και πυροδοτεί τις εντάσεις στην Ευρώπη».

Λαβρόφ: Αμφισβητούμε τη νομιμότητα της διαδικασίας

Την ίδια στιγμή ο Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε την νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθείται για την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ. «Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Documento Newsletter