New York Times: Ισραηλινοί στρατηγοί θέλουν εκεχειρία στη Γάζα ακόμη και με τη Χαμάς στην εξουσία – «Έχουν λιγότερα πυρομαχικά»

New York Times: Ισραηλινοί στρατηγοί θέλουν εκεχειρία στη Γάζα ακόμη και με τη Χαμάς στην εξουσία – «Έχουν λιγότερα πυρομαχικά»
Fuerzas de Defensa de Israel vía AP

Κορυφαίοι στρατηγοί του ισραηλινού στρατού ενδιαφέρονται για μια «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ακόμη και αν κρατήσει τη Χαμάς στην εξουσία προς το παρόν», σύμφωνα με τους New York Times.

Η έκθεση αναφέρει έξι νυν και πρώην αξιωματούχους ασφαλείας, οι οποίοι πιστεύουν ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν επωφελής για αρκετούς ισραηλινούς στόχους: την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι στη Γάζα, την επίτευξη συμφωνίας με τη Χεζμπολάχ για την αποτροπή ενός πολέμου στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και να δοθεί χρόνος στις ισραηλινές δυνάμεις να ανασυνταχθούν για την περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε λέγοντας ότι το Ισραήλ «θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο αφού επιτύχουμε όλους τους στόχους του».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στάση του στρατού «αντανακλά μια σημαντική αλλαγή στην στρατηγική τους τελευταίους μήνες, καθώς κατέστη σαφές ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνιόταν να διατυπώσει ή να δεσμευτεί σε ένα μεταπολεμικό σχέδιο».

Το ρεπορτάζ επικαλείται τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Eyal Hulata, ο οποίος λέει ότι «ο στρατός υποστηρίζει πλήρως μια συμφωνία για τους όμηρους και την κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι “κατανοούν ότι μια παύση στη Γάζα καθιστά πιο πιθανή την αποκλιμάκωση στον Λίβανο. Και έχουν λιγότερα πυρομαχικά, λιγότερα ανταλλακτικά, λιγότερη ενέργεια από ό,τι πριν».

Το δημοσίευμα των New York Times

 

Οι New York Times γράφουν ότι είναι «ασαφές πόσο άμεσα η στρατιωτική ηγεσία έχει εκφράσει τις απόψεις της» στον πρωθυπουργό.

Σε απάντηση στο ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός (IDF) εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο στρατός επιδιώκει την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων και την επιστροφή των Ισραηλινών πολιτών από το νότο και το βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντέδρασε στο ρεπορτάζ, λέγοντας ότι “ανώνυμες πηγές” είπαν στους New York Times ότι “το Ισραήλ είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο πριν επιτύχει όλους τους στόχους του. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι, αλλά είμαι εδώ για να καταστήστε το ξεκάθαρα: αυτό δεν θα συμβεί. Θα τερματίσουμε τον πόλεμο μόνο αφού επιτύχουμε όλους τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων μας».

«Η κυβέρνηση όρισε αυτούς τους στόχους για το IDF και το IDF έχει όλα τα μέσα για να τους επιτύχει. Δεν υποκύπτουμε στο πνεύμα της ηττοπάθειας, ούτε στους New York Times ούτε πουθενά αλλού. Είμαστε εμποτισμένοι με το πνεύμα της νίκης», είπε ο Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter