Νετανιάχου: «Τους χτυπήσαμε με τρόπους που δεν μπορούσαν να φανταστούν» – Χεζμπολάχ: Πλήγμα σε βιομηχανία όπλων

Σε πορεία γενικευμένης σύγκρουσης φαίνεται ότι εισέρχεται η πολύπαθη Μέση Ανατολή μετά από τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ στην καρδιά του Λιβάνου με δεκάδες νεκρούς και σοβαρά πλήγματα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, αλλά και την αναπάντεχη για πολλούς απάντηση της σιιτικής αντιστασιακής οργάνωσης που κατάφερε πλήγματα με περίπου 100 ρουκέτες στη Χάιφα με 3 τραυματίες και σημαντικές καταστροφές.

Μέσω δήλωσης του πρωθυπουργικού του γραφείου, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως «χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί», ενώ αρνήθηκε ότι η χώρα του έχει σχέση με τους βομβητές που σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο σε όλο τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι προφανές ότι δυναμιτίζει το κλίμα που ήδη μυρίζει μπαρούτι από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ και προσπαθεί σαν σύρει την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους [εκτοπισμένους βόρειους] κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί [ρουκέτες] στους κατοίκους της, πυρά [ρουκετών] στις πόλεις της», είπε ο Νετανιάχου. «Ούτε το κράτος του Ισραήλ μπορεί να το ανεχθεί».

Τέλος, υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ασφάλεια».

«Δεν έχουμε σχέση με τους βομβητές στον Λίβανο»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, επεσήμανε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία εμπλοκή με τους παγιδευμένους βομβητές, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν θέλουμε πόλεμο με τον Λίβανο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξαλείψει τυχόν απειλές που είναι υπαρξιακές για το κράτος του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βρίσκεται σε πόλεμο με τον Λίβανο, αλλά ο Λίβανος έχει καταληφθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση, ου εξοπλίζεται από την Ιρανική Αυτοκρατορία του Κακού», ανέφερε επίσης κατά τη συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Χεζμπολάχ: Στοχοποίησε εγκατάσταση στρατιωτικού εξοπλισμού

Την Κυριακή η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι στοχοποίησε βιομηχανική εγκατάσταση στο Ισραήλ που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, εν είδει αρχικών αντιποίνων για τις εκρήξεις αυτή την εβδομάδα σε τηλεπικοινωνιακές συσκευές της με δεκάδες νεκρούς.

«Σε μια πρώτη ανταπόδοση» για τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης βομβητών και γουόκι-τόκι στον Λίβανο που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων μέλη της Χεζμπολά —το κίνημα και η λιβανική κυβέρνηση τις απέδωσαν στο Ισραήλ—, «βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael» με «δεκάδες» ρουκέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αύξηση εμβέλειας

Στο Ισραήλ πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χεζμπολάχ, η οποία επέκτεινε το εύρος των επιθέσεων με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να συμπεριλάβει την ευρύτερη περιοχή της Χάιφα και την κοιλάδα Τζεζρέελ, θέτοντας περίπου δύο εκατομμύρια Ισραηλινούς στην εμβέλεια των επιθέσεων τους.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάστηκε να βρουν προστασία σε καταφύγιο βομβών» σε όλο το βόρειο Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού, αντισυνταγματάρχης Nadav Shoshani, μετά τα πλήγματα τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες «προς περιοχές αμάχων», υποδεικνύοντας μια πιθανή κλιμάκωση μετά από προηγούμενα μπαράζ που είχαν στοχεύσει κυρίως στρατιωτικούς στόχους.

Ένας πύραυλος έπεσε κοντά σε ένα κτίριο κατοικιών στο Kiryat Bialik, μια κοινότητα κοντά στη Χάιφα, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρία άτομα και πυρπολώντας κτίρια και αυτοκίνητα.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου. Έχει επίσης στείλει εκατοντάδες drones. Ωστόσο, η ακτίνα δράσης της σε μεγάλο βαθμό είναι οι περιοχές της Γαλιλαίας και των Υψωμάτων του Γκολάν στο βόρειο Ισραήλ. Ωστόσο εκτιμάται ότι διαθέτει οπλοστάσιο ικανό να πλήξει κάθε γωνιά της ισραηλινής επικράτειας.

Διαβάστε επίσης

Ένταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: 1-3 Νοέμβρη Συνέδριο, 24 Νοέμβρη εκλογές – Τι ισχύει με το Πόθεν Έσχες

Τι λένε συνεργάτες του Σαλμά μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Πολάκης: Θα οργώσω όλη τη χώρα για να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ