Νετανιάχου: Τελεσίγραφο σε Γκουτέρες – ΟΗΕ – Απαιτεί «αμέσως» μετακίνηση της UNIFIL από τον Ν. Λίβανο

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να απομακρύνει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο μετά από πολλούς τραυματισμούς σε ισραηλινές επιθέσεις.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, απομακρύνετε τις δυνάμεις της UNIFIL από την περιοχή. Θα πρέπει να γίνει αμέσως τώρα, αμέσως», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση βίντεο που εξέδωσε το γραφείο του.

Τουλάχιστον πέντε άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διεξ΄λαγουν σκληρές μάχες εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και βομβαρδίζουν κατά βούληση.

Η έκκληση του Νετανιάχου προς τον Γκουτέρες έρχεται μια ημέρα αφότου η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) αρνήθηκε να αποσυρθεί από τη συνοριακή περιοχή, παρά το γεγονός ότι πέντε μέλη της τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πυρά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν πολλές φορές από την UNIFIL να φύγει, αλλά «συνάντησε επανειλημμένες αρνήσεις» που παρείχαν «ανθρώπινη ασπίδα στους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ».

«Η άρνησή σας να εκκενώσετε τους στρατιώτες της UNIFIL τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο αυτούς όσο και τις ζωές των στρατιωτών μας. Λυπούμαστε για τον τραυματισμό στρατιωτών της UNIFIL και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε αυτόν τον τραυματισμό. Αλλά ο απλός και προφανής τρόπος για να διασφαλιστεί αυτό είναι απλώς να τους βγάλουμε από την επικίνδυνη ζώνη».

Iσραήλ: Καλεί σε εκκένωση 21 χωριών

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα τους κατοίκους σε άλλα 21 χωριά του Λιβάνου να εγκαταλείψουν περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.