Νετανιάχου από τον ΟΗΕ: Επίθεση φιλίας στην Σαουδική Αραβία, απαξίωση για Παλαιστίνιους και… πυρηνικά για το Ιράν

Νετανιάχου από τον ΟΗΕ: Επίθεση φιλίας στην Σαουδική Αραβία, απαξίωση για Παλαιστίνιους και… πυρηνικά για το Ιράν

Επικεντρωμένη στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Ισραήλ και εκ των πραγμάτων και ολόκληρη την Μέση Ανατολή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπεντζαμιν Νετανιάχου στην ΓΣ του ΟΗΕ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφού παρουσίασε το σχέδιο συνεργασίας του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, υποστήριξε πως «οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια ιστορική συμφωνία», υπογραμμίζοντας όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε οι Παλαιστίνιοι να έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα να ασκήσουν βέτο στις ευρύτερες προσπάθειες βελτίωσης των ισραηλινο- αραβικών σχέσεων. Ο Νετανιάχου υπενθύμισε ότι υπάρχει ήδη εξομάλυνση των σχέσεων με άλλες αραβικές χώρες το 2020, την οποία χαρακτήρισε «αυγή μιας νέας εποχής» και το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία.

Την θετική εκτίμηση από πλευράς Νετανιάχου για την πορεία των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, είχε εξάλλου επιβεβαιώσει ως αμοιβαία και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , ο οποίος σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε υποστηρίξει ότι η το Βασίλειο και το εβραϊκό κράτος «πλησιάζουν κάθε μέρα» σε μια εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Η αναφορά στο ενδεχόμενο ενός Παλαιστινιακού βέτο, ήταν στην ουσία απάντηση του Νετανιάχου στην ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, πως δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή χωρίς να ληφθούν υπόψη τα «νόμιμα δικαιώματα» των Παλαιστινίων (σ.σ. λύση των δύο κρατών).

Στην ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στο Ιράν υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί σκληρή στάση εναντίον του, όμως υπέπεσε σε ένα λεκτικό σφάλμα που προκάλεσε ερωτηματικά και ανάγκασε το γραφείο του σε διόρθωση. Πιο συγκεκριμένα ο Νετανιάχου ανέφερε: «Όσο θα είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. το Ιράν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια αξιόπιστη πυρηνική απειλή». Η αναφορά σε πυρηνική απειλή από τη μια έκανε την αίθουσα να παγώσει, από την άλλη προκάλεσε θύελλα ερωτήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν το γραφείο του να βγάλει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Το κείμενο της ομιλίας ανέφερε μια αξιόπιστη «στρατιωτική» απειλή κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και όχι «πυρηνική» και πρόκειται για ένα σφάλμα στην ανάγνωση».

Documento Newsletter