Η κυβέρνηση έκανε νόμο τις επιθυμίες των τραπεζιτών ανάγοντας σε υπερεισαγγελέα τον Στουρνάρα και αδειάζοντας τον υπουργό Φλωρίδη
Ενα χρόνιο αίτημα των επίορκων τραπεζιτών ικανοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανάγοντας την Τράπεζα της Ελλάδος σε οιονεί εισαγγελικό όργανο. Το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να μην καθίσουν ποτέ στο σκαμνί ελεγχόμενα τραπεζικά στελέχη για σκανδαλώδεις αναδιαρθρώσεις ή διαγραφές δανείων, βάζοντας προστατευτικό φίλτρο τη στιγμή που είναι νωπές οι μνήμες για τα 50 δισ. ευρώ που πλήρωσε ο ελληνικός λαός τη μνημονιακή περίοδο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 2 της τροπολογίας που κατατέθηκε χαράματα Πέμπτης και περιλάμβανε την παράταση κατάθεσης δηλώσεων πόθεν έσχες (εξαιρουμένων των μελών της κυβέρνησης) προβλέπεται ότι δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα συντάσσουν έκθεση κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής που διεξάγει έρευνα για περιπτώσεις αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, αποφασίζοντας αν προκύπτει ή όχι «παράβαση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας […] στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του ΤΧΣ».
Κοντολογίς, πραγματικοί ελεγκτές των τραπεζιτών θα είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Μάλιστα, το «φίλτρο» των δύο επιθεωρητών της ΤτΕ είναι υποχρεωτικό. Μπορεί μεν να έχουν γνωμοδοτικές και όχι αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά όταν λόγου χάρη ένας εισαγγελέας έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν σκαστό σκάνδαλο από κάποιο τραπεζικό στέλεχος που έχει βάλει το χεράκι του σε κάποιο «θαλασσοδάνειο» θα πρέπει υποχρεωτικά να αναμένει την έκθεση των δύο υφισταμένων του Γιάννη Στουρνάρα. Κι αν αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το σκεπτικό της πιθανής δίωξης, τότε θα έχει προσφερθεί απλόχερα στο επίορκο τραπεζικό στέλεχος ένα νομικό επιχείρημα για την ώρα που θα απολογηθεί ενώπιον της έδρας του δικαστηρίου.
Υπουργός για τα μπάζα
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 ο Γιώργος Φλωρίδης είχε υποπέσει σε μια πολιτική γκάφα άνευ προηγουμένου. Νομίζοντας πως «στριμώχνει» την αξιωματική αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το τραπεζικό ακαταδίωκτο. «Η απιστία δεν γίνεται να διώκεται κατ’ έγκληση» είχε υποστηρίξει με βεβαιότητα, ενώ απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο είχε ισχυριστεί ψευδώς: «Εσείς το κάνατε…». «Αυτά θα τα επαναφέρω» ήταν η δέσμευση περί κατάργησης της ασυλίας των τραπεζιτών η οποία προκάλεσε το ακαριαίο «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου.
Για κακή τύχη του υπουργού Δικαιοσύνης η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε τον Νοέμβριο του 2019 –δηλαδή από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη–, με πρόσχημα την ανάγκη να προχωρήσουν οι τραπεζίτες σε «επιθετικές αναδιαρθρώσεις δανείων», γεγονός που είχε προκαλέσει τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, η επαναφορά του ακαταδίωκτου από το… παράθυρο αποδεικνύει ότι ο Γ. Φλωρίδης έταζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, εξυπηρετώντας κι εκείνος με τη σειρά του τα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Οταν το Documento έβαλε φρένο
Το Documento είχε αποκαλύψει το 2018 τη συντονισμένη προσπάθεια των τραπεζιτών να ξεφύγουν από τους εισαγγελείς και την απόδοση ποινικών ευθυνών. Οπως σημείωνε σε ρεπορτάζ του ο Κώστας Βαξεβάνης, στην ΤτΕ και στα γραφεία της Ενωσης Τραπεζών κυκλοφορούσε κείμενο το οποίο θα περιλαμβανόταν ως άρθρο στο νομοθετικό πλαίσιο που θα προέβλεπε τον ρόλο και την ευθύνη των τραπεζικών στελεχών στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Κατά το ρεπορτάζ, οι τραπεζίτες ήθελαν να μετατραπούν ο Γ. Στουρνάρας, καθώς και οι τεχνοκράτες του σε ένα είδος τραπεζικού μονοκράτορα, ο οποίος υποσκελίζοντας τη δικαστική εξουσία θα αποφάσιζε εάν οι μηνύσεις πολιτών και οι αναφορές θα αρχειοθετούνται. Ειδικότερα, η επίμαχη διάταξη αποτελείτο από οκτώ παραγράφους, εκ των οποίων η μία ανέφερε πως «ποινική δίωξη ασκείται μόνο κατόπιν αίτησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ» και συνέχιζε στην επόμενη παράγραφο:
«Μήνυση ή αναφορά για αξιόποινη πράξη η οποία υποβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο στον εισαγγελέα και δεν συνοδεύεται από αίτηση (σ.σ.: από έγκριση δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος) τίθεται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών μπορεί να διαβιβάζει στην Αρχή που είναι αρμόδια να υποβάλει την αίτηση αντίγραφο της μήνυσης ή αναφοράς καθώς και αντίγραφα των σχετικών υποβληθέντων στοιχείων, ως γνωστοποίηση πληροφοριών».
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα
Οι νομοθετικές επιδιώξεις των τραπεζιτών φαίνεται πως ήταν εν γνώσει του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αλλά εν αγνοία του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τότε πρωθυπουργός… πήρε ανάποδες όταν ενημερώθηκε καλώντας στο τηλέφωνο τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης. «Τον κάλεσε και με επικριτικό ύφος τον ρώτησε ποιος ο λόγος να νομοθετηθεί διάταξη που μετατρέπει τους τραπεζίτες σε εισαγγελείς, ξεκαθαρίζοντάς του πως γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα αποκλειστικοί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί» αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τι διημείφθη.
Κατά το ίδιο πρόσωπο, στη συνέχεια επιχειρήθηκε και δεύτερη προσπάθεια για να ικανοποιηθεί το αίτημα των τραπεζιτών, βάζοντας αυτήν τη φορά ως φίλτρο την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Κι αυτό το εγχείρημα έπεσε στο κενό, όπως το προηγούμενο που σταμάτησε μετά την αποκάλυψη του Documento.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων μπροστά σε μια ήδη διχασμένη χώρα
αλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται «ίση μεταχείριση» αλλά τελικά υποννοεί Γάλλους διαφορετικών ταχυτήτων!
Το Κρεμλίνο απαντά στα σχέδια Τραμπ για ειρήνευση στην Ουκρανία: Είμαστε ανοικτοί σε συνομιλίες
«Κόκκινη κάρτα» στον Μητσοτάκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τον Μπελέρη
Ο Μπελέρης διχάζει Ελλάδα και Αλβανία προκαλώντας την Ε.Ε.
Ο Ασάνζ έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει η δημοσιογραφία – Να αποκαλύπτει!