Νέος Πτωχευτικός: Ξέπλενες χρήμα και χρωστάς στις τράπεζες; Η κυβέρνηση έχει τη λύση!

Νέος Πτωχευτικός: Ξέπλενες χρήμα και χρωστάς στις τράπεζες; Η κυβέρνηση έχει τη λύση!

Την άρση της κατάσχεσης εσόδων που προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες προκειμένου το «μαύρο» χρήμα να οδηγείται στις τράπεζες για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έφερε στο «φως» η Έφη Αχτσιόγλου κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Ένας ποινικός που έχει έσοδα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα μπορεί να ξεχρεώνει τους πιστωτές από το χρήμα που προέκυψε από το ξέπλυμα» είπε η τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας πως το κράτος αίρει την κατάσχεση που κάνει στον ελεγχόμενο για ξέπλυμα με σκοπό να ικανοποιηθούν οι τράπεζες. «Πρόκειται για εξωφρενικές ρυθμίσεις που δεν έχουν κανένα όριο» σχολίασε.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι εκτός από τις τράπεζες, οι υπόλοιποι φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν κατά την ακρόαση των φορέων δεν εξέφρασαν απλώς διαφωνία, αλλά την αγωνία τους για το τι θα επέλθει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». «Κανείς δεν είδε την δεύτερη ευκαιρία» παρατήρησε και συμπλήρωσε πως οι διαφωνίες των εκπροσώπων των τραπεζών που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών «ήταν διαδικαστικές».

Στηλίτευσε δε ότι μέσω του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου θα πτωχεύουν τα νοικοκυριά με τους ίδιους όρους που πτωχεύουν και οι επιχειρήσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση για το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα λεγόμενά της- ενδιαφέρεται μόνο για την τάχιστη ρευστοποίηση των περιουσιών. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα επέλθει έκρηξη της παραοικονομίας, καλώντας την κυβέρνηση να προβλέψει ρητά στον νέο πτωχευτικό ότι το ακατάσχετο θα θεσπιστεί στα 1.250 ευρώ.

Ως προς την απαλλαγή των οφειλετών μετά την πτώχευση, η πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καυχιέται για κάτι που ισχύει ήδη και για το οποίο θεσπίζει χειρότερη ρύθμιση. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για παράταση της ομηρίας, αφού με βάση νόμο του 2010 η απαλλαγή προβλεπόταν στα 2 χρόνια, με την κυβέρνηση να προσθέτει έναν χρόνο επιπλέον.

Σε σχέση με την πρώτη κατοικία, έκρινε πως το νομοσχέδιο καταργεί την προστασία, αφού «ούτε οι ευάλωτοι που πτωχεύουν δεν θα είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους». Για την προστασία από την έξωση όσων έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, τόνισε ότι επί της ουσίας ούτε αυτή η κοινωνική κατηγορία δεν προστατεύεται, καθώς αν για τρεις μήνες είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, τότε θα οδηγούνται στην έξωση. Επιπλέον, για την επιδότηση ενοικίου την οποία επικαλείται η κυβέρνηση ως μέτρο προστασίας των πιο αδύναμων οφειλετών, η τομεάρχης θύμισε πως το εν λόγω επίδομα ισχύει από το 2017.

Να σημειωθεί ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής τον νέο πτωχευτικό, με το νομοσχέδιο να «περνά» από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Documento Newsletter