Υπουργείο Δικαιοσύνης: Στο «απυρόβλητο» οι μάρτυρες αστυνομικοί – Δεν θα καλούνται στα ακροατήρια να εξεταστούν

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Στο «απυρόβλητο» οι μάρτυρες αστυνομικοί – Δεν θα καλούνται στα ακροατήρια να εξεταστούν

Ακόμη ένα «τερατούργημα» περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε διαβούλευση, το οποίο επιφέρει μία σειρά από αλλαγές σε διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ).

Συγκεκριμένα, με τον νέο ΚΠΔ παύουν πλέον οι αστυνομικοί αλλά και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που καταθέσαν στην προδικασία να καλούνται ως μάρτυρες κατά την ακροαματική διαδικασία.

Αντίθετα, θα αναγιγνώσκονται μόνο οι καταθέσεις τους και μόνο εάν το επιθυμούν εισαγγελέας και δικαστήριο θα κλητεύονται κατ’ εξαίρεση. Με απλά λόγια το υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο που προωθεί βάζει στο «απυρόβλητο» τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν θα υποβάλλονται στη βάσανο των ερωτήσεων, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Δείτε τη σχετική διάταξη:

Πρόκειται για μία διάταξη η οποία ξεκάθαρα, αποτελεί «έκπτωση στα δικαιώματα του κατηγορούμενου», σύμφωνα με όσα τονίζουν στο Documento της Κυριακής, εκπρόσωποι του νομικού κόσμου (δικαστές και δικηγόροι).

Η παρουσία αστυνομικών που έχουν ερευνήσει την υπόθεση είναι «ουσιώδης» και ιδιαίτερα «σημαντική», καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι την υπόθεση και μπορούν να «φωτίσουν» κρίσιμες πτυχές απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο της έδρας όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Επίσης σύμφωνα με νομικές πηγές η διάταξη αυτή πιθανότητα προσκρούει και σε σχετική νομολογία που έχει παράξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με τα δικαιώματα του κατηγορούμενου.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια και ειδικά σε δεύτερο βαθμό, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να εμφανίζονται ως μάρτυρες αστυνομικοί οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θυμούνται τίποτα σε σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι η παρουσία τους είναι «ουσιώδης» για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Βάζει τους δημοσιογράφους φυλακή ο νέος Ποινικός Κώδικας του Φλωρίδη 

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Όλες οι νέες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες – Η 7η τροποποίηση από το 2019

 

Documento Newsletter