Νέος γύρος βομβαρδισμών στη Γάζα – Συνεχίζονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ, καθώς μέχρι τώρα έχουν πέσει στο κενό οι όποιες διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Έντονη πάντως είναι η κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς μεταξύ άλλων συνεδριάζει εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Στο πεδίο της μάχης η κατάσταση ώρα με την ώρα γίνεται χειρότερη, ειδικά για τους Παλαιστίνιους, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών όλο και να αυξάνεται.

Το μεσημέρι της Τρίτης 18 Μαΐου έγινε γνωστό ότι δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν στο νότιο Ισραήλ από επίθεση που εξαπολύθηκε απ’ τη μεριά της Γάζας, που βέβαια μετρά τα περισσότερα θύματα.

«Ένα μέρος όπου ζουν ξένοι εργάτες επλήγη από ρουκέτα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπάρχουν δύο νεκροί, ένας τραυματίας σε σοβαρή κατάσταση, ένας που φέρει μέτρια τραύματα και τρεις των οποίων τα τραύματα είναι ελαφρά».

Το κτίριο που επλήγη βρίσκεται στην περιοχή Εσκόλ, κοντά στη Γάζα. Έπειτα από μια παύση μερικών ωρών, παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν και πάλι το μεσημέρι να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Το Ισραήλ με τη σειρά του συνέχισε τις επιθέσεις του πλήττοντας στόχους της Χαμάς.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης 18 Μαΐου πως κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίασε τα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν από πού προερχόταν το αεροσκάφος.

Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός

Απ’ το ξέσπασμα του τελευταίου γύρου βίας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι απ’ τις αεροπορικές επιθέσεις, εκ των οποίων 61 παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.440 άνθρωποι. Απ’ την άλλη πλευρά το Ισραήλ μετρά 12 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει «χιλιάδες επιπλέον στόχους επιθέσεων» στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ. «Ο ισραηλινός στρατός έχει πολλά σχέδια για συνέχιση των πληγμάτων στη Χαμάς και η μάχη δεν θα σταματήσει μέχρι να επέλθει πλήρης και μακροπρόθεσμη ηρεμία» πρόσθεσε ο Γκαντζ σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel». «Ο IDF (σ.σ. ισραηλινός στρατός) αναπτύσσεται και είναι έτοιμος σε όλα τα σύνορα και θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια ξένων στοιχείων να βλάψουν τους πολίτες του Ισραήλ ή την κυριαρχία του», συμπλήρωσε.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν καταστρέψει πολλά κτίρια, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 νοσοκομεία και κλινικές, όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ πάνω από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, που στο μεταξύ είναι αντιμέτωπη και με την πανδημία.

Διπλωματικές πιέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης θα ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, θα προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Μάλτας.

Ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κρίσιμης σημασίας να είναι ανοιχτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εξεύρεση μιας λύσης για το Μεσανατολικό επειδή «αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια (η βία) θα ξανασυμβεί».

«Πιστεύω ότι δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος όταν λέω ότι, αυτό που πιθανότατα θα βγει (από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ) είναι μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά για ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν να δούμε πώς θα ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Αφού επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ θα πρέπει «να εργαστεί με τις ΗΠΑ, να εργαστεί με τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση», κατέληξε ο Μπαρτόλο.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας είχαν συνομιλίες για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Στο Παρίσι βρέθηκε ο Αλ Σίσι, ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Όπως οι δυο σας, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την εξέλιξη της κατάστασης στο Ισραήλ και στα Παλαστινιακά εδάφη», δήλωσε ο Μακρόν στην αρχή των συνομιλιών.

Απ’ την πλευρά των ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημόσια το Ισραήλ για τις επιθέσεις του ή να στείλει κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην περιοχή, τάχθηκε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.

«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις κατά της χώρας του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία.

Ωστόσο επανέλαβε ότι κάθε ενέργεια ή κάθε δήλωση θα πρέπει να προωθεί τον στόχο του τερματισμού της βίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Στόχος μας παραμένει να βάλουμε τέλος το συντομότερο δυνατόν στον σημερινό κύκλο βίας», διαβεβαίωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ετικέτες