Νέος γύρος εκρήξεων στο Λίβανο με εκρήξεις ασυρμάτων – Πάνω από 450 τραυματίες σήμερα με 14 νεκρούς (Videos)

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 450 τραυματίστηκαν σε νέες εκρήξεις ασύρματων πομποδεκτών (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, μία μέρα μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η λιβανέζικη οργάνωση.

Από τις χθεσινές εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν.

Mossad και Μονάδα 8200 πίσω από την επίθεση γράφει το Reuters

Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Mossad ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου στρέφεται το Ισραήλ

Την ίδια ώρα όπως μεταδίδει το Associated Press «Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κηρύσσει την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου, καθώς ο στρατός στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου». Η δήλωση αυτή στην ουσία ισοδυναμεί με παραδοχή.

«Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τα βόρεια, με την εκτροπή πόρων και δυνάμεων [εκεί]. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας φάσης του πολέμου, απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», λέει ο Γκάλαντ στο προσωπικό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ.

Ας σημειωθεί πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδικάζοντας την  επίθεση Αντόνιο Γκουτέρες είχε σημειώσει: «Η λογική πίσω από την έκρηξη αυτών των συσκευών είναι να πραγματοποιηθεί ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Επομένως, επίσης σημαντικό, πέραν του ίδιου του γεγονότος, είναι ότι πρόκειται για μια ένδειξη που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης στον Λίβανο».

 

Τραυματίες και νεκροί από την επίθεση

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί από τους τραυματίες, τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια. Πολλές συσκευές, όπως αναφέρεται εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της κηδείας των χθεσινών θυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Μυστήριο με τους βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – «Κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία»

 

Μία πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου γίνονταν οι κηδείες μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το κίνημα εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εκρήξεις στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά).

Στο Reuters μια πηγή ασφαλείας και ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσαν ότι συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού.

Η πηγή είπε ότι δεν κατέστη σαφές αν οι συσκευές ήταν βομβητές.

 

Δημοσιογράφοι του Reuters δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο περιορισμένης έντασης εκρήξεις σήμερα σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Πλάνα που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως δείχνουν τη στιγμή που εξερράγη ένα ασύρματο της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια μιας κηδείας στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού.

ΗΠΑ – Μπλίνκεν: Έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Τετάρτη 18/9 σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών που ανήκαν σε μέλη της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η είδηση για τις εκρήξεις έφθασε καθώς ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ ταξίδευε στο Κάιρο προκειμένου να συναντήσει υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους με την ελπίδα να προωθήσει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να απαντήσει στο Ισραήλ κατηγορώντας το ότι πυροδότησε βομβητές σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου την Τρίτη 17/9, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000. Το Ισραήλ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις εκρήξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκρήξεις, ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία όμως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η διεύρυνση της σύγκρουσης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΟΗΕ-Γκουτέρες: «Σοβαρός ο κίνδυνος κλιμάκωσης στον Λίβανο»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση».

«Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.

Τα «αντικείμενα για πολιτικούς σκοπούς» δεν πρέπει να μετατρέπονται σε όπλα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας αποτελεσματικός έλεγχος στα αντικείμενα για πολιτικούς σκοπούς, ώστε να μην μετατρέπονται σε όπλα. Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα για όλον τον κόσμο στην υφήλιο, τον οποίο οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να μπορούν να εφαρμόσουν» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών χθες, που στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν μεταξύ 2.750 και 2.800, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε πως πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα σοβαρό» γεγονός, όμως «όχι μόνο λόγω του αριθμού των θυμάτων».

«Η λογική πίσω από την έκρηξη αυτών των συσκευών είναι να πραγματοποιηθεί ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση. Επομένως, επίσης σημαντικό, πέραν του ίδιου του γεγονότος, είναι ότι πρόκειται για μια ένδειξη που επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης στον Λίβανο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση», κατέληξε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει τις επιθέσεις στο Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διά του Ύπατου εκπρόσωπου της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει τις επιθέσεις στο Λίβανο χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά ανησυχητική».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ζαχάροβα: Πράξεις υβριδικού πολέμου οι επιθέσεις στον Λίβανο

Η Μόσχα καταδίκασε «απερίφραστα» τις επιθέσεις και έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να μην «αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω» η περιοχή.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του φίλου Λιβάνου και των πολιτών του, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του», ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

«Πυρά» από το Ιράν: Το Ισραήλ υπεύθυνο για «μαζική δολοφονία» και τρομοκρατία

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για «μαζική δολοφονία», την επομένη της ταυτόχρονης έκρηξης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί καταδίκασε σθεναρά ως μαζική δολοφονία την τρομοκρατική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο, με στόχο Λιβανέζους πολίτες», αναφέρεται στο κείμενο.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Πράξη παράνομη σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου

Ο Ερευνητής του Παρατηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ramzi Kaiss δηλώνει ότι η ισραηλινή επίθεση με βομβητές στο Λίβανο που σκότωσε τουλάχιστον 12 άτομα και τραυμάτισε χιλιάδες άλλα ήταν ένα «τυφλό χτύπημα» και «παράνομη πράξη σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

 

Μυστήριο με τους βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο

Η εξέταση κομματιών από τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο οδήγησε στο πρώτο συμπέρασμα ότι ανήκουν στην εταιρεία Gold Apollo, μία εταιρεία από την Ταϊβάν. Τα εν λόγω δημοσιεύματα οδήγησαν την εταιρεία να εκδώσει ανακοίνωση σημειώνοντας ότι το μοντέλο AR-924 που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις κατασκευάστηκε και πωλήθηκε από ουγγρική εταιρεία με την επωνυμία BAC Consulting, η οποία είχε άδεια χρήσης του εμπορικού της σήματος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρεμλίνο κατά Στόλτενμπεργκ: «Προκλητική και επικίνδυνη θέση για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς»

Μυστήριο με τους βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – «Κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία»

Γαλλία – Υπόθεση Πελικό: Ομολόγησε και ο μιμητής του – «Είμαι εγκληματίας και βιαστής»

Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

Tagesspiegel: «Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών»

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν