Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό τον φόβο γενικής ανάφλεξης μετά το ισραηλινό σφυροκόπημα και στον Λίβανο. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Την ίδια στιγμή, κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι επλήγη η σιιτική πόλη Μααϊσράχ, που βρίσκεται στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρείς άνθρωποι. «Το πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μααϊσράχ στην επαρχία Κεσερουάν προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα», επεσήμανε το υπουργείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε ότι «ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στο χωριό Μααϊσράχ».

Οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. «Ένα σπίτι και ένα καφέ» καταστράφηκαν, είπε μία κάτοικος του χωριού σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι «δύο ρουκέτες έπεσαν στη Μααϊσράχ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά)», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι πλήττονται στόχοι της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 βλημάτων με προέλευση τον Λίβανο.

«Αναχαιτίστηκαν πολλά βλήματα. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει βλήματα εναντίον περιοχών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων», εξήγησε.

Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

Νωρίτερα ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε έναν πύραυλο εδάφους- εδάφους, ο οποίος εντοπίστηκε να εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενος από τον Λίβανο, επεσήμανε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η πόλη Νετάνια.

Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

Την ίδια ώρα ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία αποκάλυψε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που εξελίσσεται στο νότιο Λίβανο, όπου άμαχοι επιλέγουν να «περάσουν» στην Συρία, προκειμένου να προστατευθούν από τις ισραηλινές βόμβες.

 

Ήδη πριν από την κλιμάκωση, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από προχθές Δευτέρα, ο Λίβανος μετρούσε περίπου 110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και ο αριθμός αυτός «τώρα πιθανόν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Λίβανος «στο χείλος της αβύσσου» – Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Για την γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή συγκλήθηκε εκτάκτως να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα Τετάρτη στις 18:00, για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Διαβάστε επίσης

Λίβανος: Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Κουμπάισι που σκοτώθηκε σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Ο ρόλος του στη Χεζμπολάχ

Εφιάλτης δίχως τέλος και στον Λίβανο: «Τριπλή τραγωδία» – Στους 500.000 οι εκτοπισμένοι – Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter