Νέοι σεισμοί στην Τουρκία: Ο Λέκκας για το μετασεισμικό ντόμινο – Ανησυχία για την Κωνσταντινούπολη (Video)

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η γειτονική Τουρκία καθώς δύο εβδομάδες μετά τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα, με δονήσεις μεγέθους 6,4 και 5,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα.

Διαβάστε σχετικά: Νέοι σεισμοί στην Τουρκία: Η στιγμή που οι φονικές δονήσεις ταρακουνούν το Χατάι (Video)

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέλυσε στον ΣΚΑΪ τα νέα δεδομένα μετά τη σεισμική ακολουθία της Δευτέρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ενεργοποιήθηκε «ντόμινο εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων» στην περιοχή, αναλύοντας επίσης τις πρώτες εκτιμήσεις για το εάν διατρέχει κίνδυνο η Κωνσταντινούπολη αλλά και το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί το τόξο της Κύπρου αλλά και η Ελλάδα.

«Η περιοχή έχει πολύ υψηλό σεισμικό δυναμικό, το είδαμε και με τους δύο νέους σεισμούς χθες. Έγιναν στο νότιο άκρο της ρηξιγενούς ζώνης, που έχει και άλλο δυναμικό. Ένας σεισμός της τάξης των 7 βαθμών Ρίχτερ δεν θα μας εκπλήξει, σαν μετασεισμός. Μετασεισμοί σαν αυτούς, πό τη μία πλευρά ανακουφίζουν την συγκεκριμένη περιοχή, της Αντιόχειας. Από την άλλη πλευρά, ουσιαστικά επιβαρυνουν την περιοχή της Λατάκιας. Οι τάσεις μεταφέρονται σε άλλα σημεία του ρήγματος, συνεπώς δεν θα είναι έκπληξη να δούμε στη Λατάκια κάποιο μεγάλο σεισμό. Αλλά και προς το βορρά, προς την πλευρά της Μαλάτειας και του Ελαζίγ μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

«Ενεργοποιήθηκε ντόμινο εξαιρετικά μεγάλων διαστάσεων, περίπου 500-600 χλμ. μήκος και 50 χλμ. πλάτος,θα επηρεάσει σίγουρα την περιοχή των Αδάνων, που είναι παρακείμενη περιοχή. Ενδεχομένως να επηρεάσει το τόξο της Κύπρου άμεσα, όπως το έχει ήδη επηρεάσει με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ. Μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο του πότε θα έχουμε δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περιμέναμε μεγάλο σεισμό μέχρι το 2024 (συνδυασμένα μοντέλα από Ιάπωνες, Γάλλους, Αμερικανούς, Τούρκους, Έλληνες δείχνουν σεισμό ως 7,4 Ρίχτερ)», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως «οι τάσεις συσσωρεύτηκαν σε άλλο κομμάτι του ρήγματος, πιο δυτικά από το Ιζμίτ, εκεί που είναι η Κωνσταντινούπολη. Σε εκείνο το ρήγμα περιμένουμε μεγάλη δραστηριότητα».

Όσο για την πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι «θα πρέπει πρώτα να δούμε τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, να τον μελετήσουμε, μετά να εκφέρουμε άποψη. Το 1999 είχαμε την κίνηση της τουρκικής πλάκας προς την Ελλάδα κατά 5-7 μέτρα, επηρεάστηκε ο ελληνικός χώρος. Τώρα δεν ξέρουμε τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που περιμένουμε. Πρέπει να τα δούμε για να αποφανθούμε ως προς το αν θα έχουμε σεισμό και στον ελληνικό χώρο».

Έξι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Σύμφωνα με το CNN Türk, τα θύματα της νέας σεισμικής δραστηριότητας ανέρχονται σε έξι, με το τηλεοπτικό δίκτυο να μεταδίδει πλάνα. στα οποία διακρινόταν σωστικό συνεργείο καθώς προσπαθούσε χρησιμοποιώντας σκάλα να μπει σε κτίριο όπου παγιδεύτηκε κόσμος. Εξήγησε πως ο σεισμός έγινε καθώς άνθρωποι είχαν μπει στα σπίτια τους, που υπέστησαν καταστροφές στον μεγάλο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, για να βρουν κάποια από τα υπάρχοντά τους.

Κατά τον τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα, άλλοι 294 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου σεισμού, οι 18 σοβαρά· διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στα Άδανα και στη Ντορτιόλ. Ασθενείς απομακρύνθηκαν από ορισμένες δομές υγείας που παρέμεναν σε λειτουργία μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου επειδή ο νέος σεισμός προκάλεσε ρωγμές, έκανε γνωστό ο κ. Κότζα μέσω Twitter.