Η εσωτερική κριτική, οι ανακατατάξεις και τα δείγματα γραφής του Τσίπρα
Εναν νέο κύκλο εσωστρέφειας βίωσε αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πρωτοβουλίας του τομεάρχη προστασίας του πολίτη Χρήστου Σπίρτζη να καταθέσει στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα τέσσερις τροπολογίες, μια εκ των οποίων ήταν η παροχή έκτακτου επιδόματος SARS-CoV-2 στους άντρες της ΕΛΑΣ ύστερα από συνεννόηση με το τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του κόμματος.
Το γεγονός αυτό, λίγες ώρες μετά τα όσα έγιναν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προκάλεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας την έντονη αντίδραση των 53 και όσων κορυφαίων στελεχών εδώ και καιρό συμπλέουν μαζί τους, αλλά και μερίδας των προεδρικών, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και όλη την ανθρωπογεωγραφία στο εσωτερικό του κόμματος στην παρούσα φάση.
Λάθος στιγμή
Για την ουσία του θέματος, η τροπολογία αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε διευρυμένη και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οσο όμως ορθή ήταν η κριτική για τη λάθος χρονική στιγμή της κατάθεσης, άλλο τόσο ορθή είναι και η κριτική για τη λάθος χρονική στιγμή της αντίδρασης. Διότι το θέμα σήκωσε πολλή σκόνη και στα social media – εκεί όπου εκ των πραγμάτων χτυπάει η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του αποκλεισμού του από τα συστημικά ΜΜΕ– την ώρα που η χώρα χάνει 100 περίπου πολίτες την ημέρα από τον κορονοϊό, την ώρα που η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2020 έφτασε το 11,7% (σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019) και την ώρα που στο επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ διαφαινόταν μια ακόμη επερχόμενη εθνική ήττα.
Αυτό συμβαίνει διότι στο μυαλό πολλών εντός του ΣΥΡΙΖΑ η εσωκομματική γεωγραφία προηγείται της εθνικής και ενώ με τη ΝΔ και τα συστημικά Μέσα προκρίνεται μια στάση απόστασης μεν, ευγένειας δε, στη λογική «μακριά κι αγαπημένοι», σε ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς αντιπάλους δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Είναι εκείνοι που θα σηκώνουν ψηλά τη σκληρή δήλωση ενός συντρόφου τους αλλά δεν θα σχολιάσουν καν την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το εξοχικό στο Σούνιο!
Ενόψει του συνεδρίου
Το Documento είναι σε θέση να γνωρίζει πως εδώ και καιρό εντός του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουν χώρα εσωκομματικές διεργασίες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για την ακρίβεια διεξάγεται μια μάχη προσώπων με διακύβευμα την καλύτερη αφετηρία προ του τακτικού συνεδρίου του κόμματος, στο οποίο και θα καθοριστούν οι συσχετισμοί δυνάμεων και τα πρόσωπα πίσω από αυτούς, ειδικά εντός των λεγόμενων προεδρικών, όπου διαφαίνεται και ένα επερχόμενο ρήγμα. Για παράδειγμα, εντός της τάσης οι εξελίξεις στα εθνικά φέρνουν πιο κοντά με τους 53 όσους προέρχονται από την ανανεωτική Αριστερά και τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό ή καλύτερα τους απομακρύνουν από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Αλλα στελέχη έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο και κρατούν αποστάσεις προκειμένου να μην εκτεθούν, κάποια άλλα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κριτικής είτε λόγω χαρακτήρα είτε λόγω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν και κάποια άλλα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σπάνε συμμαχίες διαμορφωμένες εδώ και καιρό.
Στην πλευρά των 53 μετά την άτυπη συμπόρευση με μια σειρά από παλιά και κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν παρατηρείται ανάλογη κινητικότητα. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Είναι η πλευρά εκείνη της Αριστεράς που δεν έχει αυτοσκοπό την εξουσία, συνεπώς δεν χρειάζεται να κυλιστεί στον… βούρκο της πολιτικής κονίστρας και μπορεί να σχολιάζει με όλη τη δυνατότητα που της δίνει αυτή η απόσταση εκείνους που το κάνουν.
Ολα τα παραπάνω βέβαια έχουν ως αποτέλεσμα να θολώνει η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ότι το κόμμα βάζει συνεχώς τρικλοποδιά στον πρόεδρό του, ο οποίος έχει πάρει στις πλάτες του την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η γκρίνια στον κόσμο ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα «εμείς σπεύδουμε να τείνουμε χείρα βοηθείας» είναι πλέον καθημερινή, όπως και το αίτημα για πιο σκληρή αντιπολίτευση.
Η γραμμή Τσίπρα
Την ίδια βέβαια ώρα ο πρόεδρος του κόμματος ακολουθεί τη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και το κυρίαρχο σύστημα, δίνοντας δείγμα γραφής για τις προθέσεις του αλλά και αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορείς απέναντι στα μπαζούκας να βάζεις ανθοδέσμες. Δίνοντας το στίγμα του το πρωί της Παρασκευής στον Αnt1 σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τη συζήτηση αυτή (σ.σ.: σκανδαλολογία) δεν επέλεξα να την ξεκινήσω εγώ εν μέσω πανδημίας, επέλεξε να την ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα λοιπόν οφείλει όχι σε μένα, στον ελληνικό λαό να απαντήσει».
Πέρα από την εξώδικη διαμαρτυρία προς τον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη αλλά και προς τον δημοσιογράφο των «Νέων» Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τροπολογία σύμφωνα με την οποία στη δήλωση πόθεν έσχες προστίθεται ως υποχρέωση η υποβολή δήλωσης και η ανάρτηση των αντίστοιχων αποδεικτικών εγγράφων που αφορούν τα στοιχεία των μισθωτικών σχέσεων στις οποίες συμμετέχουν οι υπόχρεοι είτε ως μισθωτές είτε ως εκμισθωτές.
Εντός του παραπάνω σκηνικού μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο αναμένεται να διεξαχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές στις νομαρχιακές με υποχρεωτική ποσόστωση 25% για τους νεοεισερχόμενους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος και για την εκλογή των συνέδρων ενόψει του τακτικού συνεδρίου το οποίο θα διεξαχθεί όποτε το επιτρέψει η πανδημία.